perjantai 12. heinäkuuta 2019

Tom Chatfield: "Tämä on Gomorra / This is Gomorrah" - ex Libris...


"Tämä on Gomorra", Tom Chatfield, Bazar Kustannus Oy, 2019, 351 s., suomentanut Tuukka Pekkanen.

"Tom Chatfield  (s.1980) on englantilainen kirjailija, toimittaja ja IT-alan kommentaattori. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja ja toiminut BBC:n kolumnistina. Hänen teoksiaan on julkaistu yli kolmellakymmenellä kielellä ympäri maailman. Tämä on Gomorra on Chatfieldin ensimmäinen kaunokirjallinen teos." (Lievelehti)

                                                              ©Lewis Khan

"Elantonsa hakkeritaidoillaan tienaava lontoolainen Azi Bello on kasvanut tietokoneiden ympäröimänä. Hän tietää, kuinka arvokasta yksityisyys on maailmassa, jossa teknologian pimeä puoli tekee julmimmatkin mieliteot mahdollisiksi. Pimeässä verkossa huumeet, aseet, pornografia, elämä ja kuolema ovat kaikki kaupan, ja kyseessä ovat ostajan markkinat.
Azin verkkoon luoma todellisuus törmää reaalimaailmaan, kun arvoituksellinen nainen nimeltä Munira ottaa yhteyttä tarjoten salaista tietoa ISIS-terroristeista ja jostakin vielä vaarallisemmasta, josta ei tiedetä muuta kuin nimi – Gomorra.
Sotkeutuessaan kansainvälisten salaliittojen verkkoon Azi ja Munira joutuvat työskentelemään yhdessä pysyäkseen elossa ja selvittääkseen kaikista suurimman arvoituksen: mikä on Gomorra?
Tom Chatfieldin romaani vie lukijan Lontoosta Berliinin ja Ateenan kautta sodan runtelemaan Syyriaan ja Los Angelesiin saakka. Piinaava ja iskevä trilleri paljastaa, miten helposti ihmiselämän voi tuhota vain muutamalla klikkauksella." (Takakansi)


Nastaa: uusi kirjailijatuttavuus ja uusi teemallinen aluevaltaus, hakkeroinnista
kun ei tällaisella tavallisella rivinakuttajalla niin pienintäkään aatoksenhitua! Sodoma ja Gomorra sentään tuttuja, kaupungit, joiden päälle satoi tulta ja tulikivea, joten katsotaan miten tässä kaupunkien, asukkaiden, maan kasvien ja lukijan käy:

Azi:   on ensimmäisenä valmis myöntämään, ettei hänen operaatiokeskuksensa ole tyypillinen neron luola. Ulkoa se näyttää aivan tavalliselta puutarhavajalta. Sisältä se näyttää rähjäiseltä, ahtaalta puutarhavajalta, johon joku on joskus kauan sitten ahtanut liian suuren IKEA:n pöydän ja kaksi kokoontaitettavaa tuolia sekä useamman käytettyjä tietokoneita myyvän liikkeen sisällön, ja juuri niin Azi on tehnytkin. Näkymättömiin sijoitetuista kaiuttimista kuuluu Van Halenin musiikkia. 
Kolmen suuren johtojen koristaman näytön ympärillä on levällään osittain purettuja kannettavia, pöytäkoneita ja ulkoisia kovalevyjä. Ainoa myönnytys mukavuudelle on kahvi: pienellä nurkkapöydällä on Hario V60 Dripper -kahvinkeitin ja siinä Unions´s Revelation Blendiä. Huoneessa leijuva kahvin aromi on Azin vastalääke laitteiden jatkuvasta käytöstä syntyvän pölyn ja otsonin ummehduttamalle ilmalle... 

Hakkerin etiikka:  - Blackpoolissa asuvalle Garethille Azi ei ole Azi, vaan vihainen, valkoinen, hätkähdyttävän komea mies nimeltä Jim. Jimin tarina perustuu Azin hakkerifilosofian kahteen tärkeään periaatteeseen: ensinnäkin on oltava niin monta askelta vastustajien edellä, että taistelu on jo voitettu, 
kun he huomaavat sen alkaneen. Toiseksi on murskattava kaikki oletukset ja odotukset. Pitää valehdella, huijata, kerjatä, lainata, harhauttaa ja petkuttaa.

Gomorrassa: syntyy kuitenkin vaikutelma jonkinlaisesta hiljaisesta, palvelua painottavasta luottamussuhteesta, Maksuja otetaan vastaan useissa valuutoissa. Järjestelmä tietää kaikkien oikeat nimet.

-  Hallitse verkkoa, hallitse maailmaa.... 

Näppärä juttu ja mainiostihan tässä piuhaviidakossa ja erilaisten toimijoiden välisessä voimainkoitoksessa kävi!  Gomorra osoittautui erilaisuudessaan kiehtovaksi ja mukaansatempaavaksi sukellukseksi nettimaailman virtuoosien hallitsemiin syövereihin ja heidän työskentely- ja toimintakenttäänsä etenkin,
kun lukuiloa ei haitannut omien käyttäjätaitojen perustasolla olo.

Ajankohtaista kosketuspintaa ja verbaliikaltaan moittetonta kerrontaa.
Erilaisin persoonallisuuksin piirretyt henkilöhahmot toimivat ja tapahtumat etenevät sopivan vauhdikkaasti.  Virkistävä poikkeus, joka saattaisi mainiosti olla myös nuorten tietonikkareiden ja dekkarin ystävien mieleen:)
Erittäin mielenkiintoista nähdä, josko ja millaisin virityksin Chatfield kaunokirjallista uraansa jatkaa!

-  Epätoivo ei ole vaihtoehto... 

Pidetäänpä mielessä:

4 kommenttia:

  1. Jäin pienen hämmennyksen valtaan kun näin nimet Gomorra ja ISIS. Ensimmäinen tuttu länsimaalaisille mutta en olisi ajatellut että se merkitsisi muslimeille mitään. Vaan totuushan on että Englantiinkin on sulautunut sukupolvien saatossa kaikenkarvaista ainesta.

    Viheliäisiä ne kaikki netissä tapahtuvat rikokset ja kiusanteot. Sain itsekin hiljattain inhan kiristysmeilin jossa minua uhkailtiin paljastuksilla ellen maksa bitcoineja jonnekin taholle. Meilissä väitettiin että olen vieraillut arveluttavilla sivustoilla. Sama meili tuli kahtena päivänä. Ällöttävää. Heitin tietty menemään muun roskan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita A! Ilkeitä juttuja molemmat.

      Ja kyllä! harmi, että sattui Sinunkin kohdallesi tuo kiristysmeili. Nuo ovat ihan pe-----stä, koska tällaisena taviskäyttäjänä ei voi välttyä hätäännykseltä. Meillä tässä joku vuosi sitten kaapattiin kone, mikä aiheutti melkoisen opetarsioonin tilien sulkemisineen jne. operaattorikin vain kohotteli käsiään. Eikä oltu myöskään millään suspekteilla sivustoilla käyty ja tietoturvankin piti olla kunnossa. Pojanpoika, Amigo tuo armoitettu tietonikkari sitten tuli hätiin ja jonkin aikaa huhkittuaan, totesi, jotta no nyt sopii yrittää uudelleen, vaan ei onnistu. Pitkööt bitcoininsa ja antakoot meidän nakutella omassa rauhassamme. Aurinkoista viikonloppua:)

      Poista
    2. Kuulostaa kauhealta tuo teille tapahtunut kaappaus, hitto soikoon! En minäkään mitään osaisi tehdä suojakseni, mutta onneksi puoliso osaa. Aikas hyvät roskapostisuodattimetkin on, samoin bloggerissa, mutta aina noita omalla meiliosoitteellani varustettuja kiusaposteja ja mainoksia pääsee läpi. Jotkut näyttävät melkein oikeilta, kuten eilen tullut Osuuspankin tiedote. Hetikohta kuitenkin näin yhden ulkomaalaiselta vaikuttavan kielivirheen ja heti sen jälkeen tajusin että emmehän me ole Osuuspankin asiakkaita, eikä se voinut koskea meitä 😀

      Poista
    3. Hyvä Sinä, hienosti hoksattu! Kielitaidolla on kyllä monenmoista käyttöä, sillä juuri noin tuossa hätkähtäessä käy, että esim. asiakkuuden puute tulee vasta jälkijunassa mieleen...
      En osaa (enkä halua) hahmottaa enkä ymmärtää yleensäkään ottaen kiusan- ja pahanteon mielekkyyttä, mitä viboja siitä saa? Taloudellista ja aineellista hyötyä? Jolloin törmätään puolestaan never-ending -malliseen ahneuden hamsterinpyörään! Seesteistä sunnuntaita:)

      Poista