lauantai 20. heinäkuuta 2019

Katja Bargum - Heikki Helanterä: "Suuri suomalainen muurahaiskirja" - ex Libris...


"Suuri suomalainen muurahaiskirja", Katja Bargum - Heikki Helanterä,
 Minerva Kustannus Oy, 2019, 215 s.

"FT Katja Bargum teki väitöskirjansa muurahaisten sosiaalisesta evoluutiosta ja on sen jälkeen toiminut mm. tiedetoimittajana, tieteellisen lehden päätoimittajana ja Yle Areenan vastaavana suunnittelijana.

                                                        ©Hannu Haapasalo


FT, dos. Heikki Helanterä on muurahaistutkija ja Oulun yliopiston Ekologian ja genetiikan yksikön apulaisprofessori." (Takakansi)

                                                             ©Krista Mäkinen

"Suuri suomalainen muurahaiskirja sukeltaa syvälle muurahaisten jännittävään maailmaan. Se esittelee yleisimmät suomalaiset muurahaiset mm. metsistä tutut kekomuurahaiset, keittiöön sokerin perässä marssineet mauriaiset, pistävät viholaiset sekä muurahaisten jättiläiset hevosmuurahaiset.
Kirjassa on lukuisia esimerkkejä muurahaisten ihmeellisista toimintatavoista ja modernista muurahaistutkimuksesta maailmalla.
Muurahaistutkijat Katja Bargum ja Heikki Helanterä tutustuttavat lukijan muurahaispesän monimutkaisiin toimiin, jotka koordinoidaan joukkoälyn avulla.
Miten muurahaiset näkevät maailman? Miten toimii muurahaisten terveydenhuolto? Onko muurahaisten yhteistyö niin saumatonta kuin miltä päälle päin näyttää?" (Takakansi)


Ylläoleviin ja moniin muihin näistä pikkuruisista ahertajista ja niiden elämästä kiinnostuneiden kysymyksiin antaa vastauksen tämä mainio, kauniisti toimitettu ja  laadukkain kuvin varustettu selkeä teos. Tekijät käsittelevät erillisissä luvuissa Suomen muurahaisten elämää, niiden asemaa avainlajeina, näiden maailmanvalloittajien tarinaa, sosiaalista elämää, katsovat maailmaa muurahaisten silmin, valaisevat joukkoälyä ja rakennuspalikoita sekä muurahaisten terveydenhoitoa, niiden kumppaneita meillä ja maailmalla ynnä hyväksi lopuksi käsittelevät muurahaisten maailmanvalloitusta ja esittävät kysymyksen: tarvitsevatko muurahaiset suojelua?

Loppusivuilta löytyy lisäluettavaa, viitteet, Suomessa esiintyvät muurahaislajit, laji- ja yleinen hakemisto sekä tekijöiden esittely. Runsaiden elävöittävien valokuvien lisäksi tekstin lomaan on hauskasti lisätty iloisenoransseja info-laatikoita pienin mielenkiitoisin erikoispoiminnoin.
Joku voisi ajatella: hyönteiset &  muurahaiset, mitä väliä? Paljonkin!
Hyönteiset tulisivat vallan mainiosti toimeen ilman meitä, entäpä toisinpäin? Olisko joukkoälyllä käyttöä meidän kaksijalkaistenkin monasti älyttömältä tuntuvassa maailmassa?

Muurahaisten elämä ja yhteiskunta ovat mielenkiintoisia ja niiden touhuja on aina ollut  hauska itsekseen, lasten ja lastenlasten kera seurata.
Vain yhden ainoan kerran ovat sukset menneet ristiin ja pahasti,
kun vastavihittynä opiskelijatyttönä palasin häämatkaltamme Tukholmasta ja kätkin suuren investoinnin, suuren marmeladilaatikon odottamaan pientä herkutteluhetkeä tentteihin lukujen lomaan. Kun se suuri hetki sitten koitti ja odottavin käsin  rasian, josta oli huom. vain yksi ainoa maistettu, avasin, kuhisi se faaraomuurahaisia; Aargh!!!

Hyvää kesälukemista. Laadukas, selkeä, kaunis ja erinomainen tietopaketti kaikille, joista pieni on kaunista ja innostavaa. Sopii myös lahjaksi aiheesta kiinnostuneille, pienille ja suurille muurahaisten ystäville!

Omassa kesäelossa kuhisee iloisesti ja vauhdikkaasti kuin muurahaispesässä ikään: huushollin loppusilaus on vihoviimein kuluneella viikolla tehty ja valitut taulut ryijyn kera seinillä. Piste sille projektille, joka kesti reilut puolivuotta.
Amigo ja Tyttöystävä ilahduttivat tervetulleella, kiirettömällä ja hilpeästi rönsyilevällä sekä keskustelurikkaalla päivälliskäynnillä.
Kuopuksen pesueen matkallelähtöä ja sen myötä koissutrion puolitoistaviikkoista visiittiä lenkkeilyineen ensi viikolla luvassa. Esikoisen lomaileva poppoo puolestaan  piipahtanee myös pitkästä aikaa talossa ja joitakin kulttuuritapahtumia yms. pientä jäynää on suunnitteilla loppukesän varalle.
Joten, vaikka surukanteleen hentoa sointia on ilmassa, hauskaa ja aurinkoista meininkiä edessä:)

Kuhistelee:

8 kommenttia:

 1. Muurahaiset ovat niin ahkeria, että ansaitsevat ainakin yhden kirjan. Saaren pihalla olen antanut niille jo periksi, kun ne tekevät maan alle tai kukkapenkkiin pesiään. Eikös se ole niin sanottu, että karhut asustaa lähistöllä, kun muurahaiset tekevät pesän maan sisälle ;) Mies näki illalla mäyrän meidän mansikkamaalla. Semmoista luontoelämää meillä täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai; näin on! Kiva minulle uusi sanonta, jonka Kanssakulkija tunnisti. Nuo karhut taitavat käyttää muurahaisia proteiinilähteinään. Olikos mäyrä mansikkavarkaissa? Ne ovat vekkulinoloisia lyllertäjiä:) Auvoisaa saarielon jatketta teille!

   Poista
  2. Mansikat eivät kelvanneet. Mäyrä saalisti ilmeisesti etanoita.

   Poista
  3. No tuo hyvä, jotain säädyllisyyttä sentään;)
   Ja jos etanoita, niin mieluiten sitten kaupan kylmätiskiltä tahi pakkasesta. Helteistä viikonjatketta ja raikkaita merituulia sinne saarelaisille:)

   Poista
 2. Olen lukenut muurahaisten elämästä ja lähiympäristössä tarkkaillut niitä. Vaikuttaa hyvältä kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Luonnossa, jossa usein yhteistyö on voimaa, riittää ihmettelemistä ja oppimista.
   Tämä on hyvä teos, joka selkeytensä ja runsaiden laatukuviensa takia sopii myös nuorempien lukijoiden käsiin:)

   Poista
 3. Hui kuhisevaa marmeladirasiaa ! Meidän pihassa on monenmoisia muurahaisia. Pihamänty taitaa niitä vetää puoleensa. Naapuri sanoo että heidän pihassaan ei ole havainnut muurahaisia. Meillä on muurahaissukukunta pihalaattojen alla, ja toinen ainakin yhdessä kukkapenkissä.

  Onnittelut teidän suvun muurahaismaisesta liikehdinnästä 😃 Tunnistan meissäkin samaa.

  Ihailen murkkujen ahkeruutta ja olettamaani älykkyyttä tms. Rakennustaitokin on melkoinen. Suihkuhuoneeseen jouduimme yhtenä vuotena pistämään myrkkyä kun sinne tuppasivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A ja tunnustan: taisipa juu päästä muutamakin painokelvoton sana, etenkin kun olemattomalla opiskelijabudjetilla mitään tukiahan ei tuolloin ollut - Kanssakulkijan puolestaan ollessa RUK:ssa - olivat pennoset tosi tiukilla!

   Ihan iloista hässäkänpoikasta, kun vaan pysyy tahdissa, mitä kellekin kulloinkin kattaa eteen, mutta onneksi koissutriolla on vakipipanat ja ruoka-ajat. He kyllä pitävät itse huolen, jottei niistä juuri lipsuta.

   Murkkujen yhteiskunnalliset taidot työjakoineen taitavat olla huippuunsa viritettyjä ja joukkoälyllä olisi totisesti laajemminkin käyttöä; kaunista kesäpäivää Sinulle:)

   Poista