lauantai 5. elokuuta 2017

Arne Dahl: "Rajamaat / Utmarker" - ex Libris...


"Rajamaat", Arne Dahl, Into Kustannus, 2017, 356 s., suomentanut Kari Koski.

"Arne Dahl  (s. 1963.  oik. Jan Arnald) on ruotsalainen kirjailija. Arnald on kirjoittanut kyseisellä salanimellä Ruotsin rikospoliisin erikoisryhmästä (ns. A-ryhmä) kertovan kymmenosaisen trillerisarjan.  Kirjailijan henkilöllisyys paljastui yleisölle vasta viidennen dekkarin jälkeen. Jan Arnald on kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja toimittaja, joka on julkaissut kirjoja myös omalla nimellään. (Wikipedia)
"Nuori tyttö on ollut kadoksissa kolme viikkoa. Syrjäisen talon uumenista löytyy jälkiä, jotka ohjaavat tukholmalaisen poliisi Sam Bergerin oudon rikollisen jäljille. Pyöräilevä nainen on nähty rikospaikalla ja muidenkin katoamistapausten yhteydessä. Onko kyseessä Ruotsin ensimmäinen sarjamurhaaja? (Takakansi)

Arne Dahlin A-sarjan dekkarit ovat olleet varmaotteisia ja miellyttävälukuisia.
Tässä uuden sarjan esikoisessa meille esitellään mm. rikosylikomisariot
Sam Berger  ja kollegansa Desiré "Deer", vaan ei Dear Rosenkvist ynnä esimiehensä rikoskomisario Allan Gudmundsson sekä  Säpon soluttautuja, epävirallinen resurssi  Molly Blom.  Samilta ja Mollylta löytyy myös yhteinen menneisyys  traumoineen ja haavoineen. Häpeäntuntoineen...

Sam Berger:  -  Hän astui kuoleman varjon laaksoon ja jäi seisomaan eteisen matolle koko ruumis vettä valuen. Hän tunsi selvästi kuinka vesinorot valuivat pitkin kasvoja, niskaa ja korvia jatkaakseen sitten vihlaisten alaspäin. Kuin koko ruumis olisi ollut yhtä kyynelehtivää silmää. Märkä kylmyys sai pureutua oikein kunnolla, ennen kuin hän jatkoi kylpyhuoneeseen. Hän riisui märät vaatteet ja viskasi ne kylpyammeeseen. Kalsaritkin olivat märät, ja viimein  hän seisoi alasti tarkastelemassa habitustaan peilin edessä. 
 - Enää hän ei hymyillyt. Näky sai yksinäisyyden kaikumaan tavallistakin kovempaa asunnossa, johon oli kovin usein sadellut valituksia niin aamu- kuin iltaunisiltakin naapureilta. Nostettuaan postit ja repun eteisen lattialta ja kaivettuaan jostain esiin kalsarit hän katseli itseään uudelleen, siltä ei jotenkin voinut välttyä. Tällä kertaa puolihämärässä, näky tuntui tarpeeksi sovinnolliselta, jotta hän saattaisi syventyä siihen. Tätä harhaluuloa hän sai aina katua...

Molly Blom:  -  Hänen elämästään tuli suoranainen kontrollin ja itsekontrollin ihme. Hän esitti menestyjää ja onnistui siinä niin hyvin, että tajusi, että hänellä oli aidosti lahja näytellä eri rooleja. Jo yhdeksännellä hän alkoi harrastaa teatteria, luultavasti lähinnä siksi, että hän saattoi ottaa etäisyyttä todelliseen minäänsä. 
- Hänelle ennustettiin loistavaa tulevaisuutta. Ja hän rakasti teatteria.
Mutta muut voimat olivat jo saamassa hänet valtaansa. Roolien esittäminen ei enää riittänyt, sen tuloksena ei syntynyt koskaan mitään oikeuden tapaistakaan. Ja juuri oikeutta hän halusi päästä jakamaan, konkreettista oikeutta...

Meille vilautetaan myös kaksosia Marcus ja Oscar Babineaux'ia sekä Bergerissä syviä tunnevyöryjä synnyttävää Frejaa.  Entä mikä keskeinen rooli onkaan
Patek Philippen 2508 Calatrava -kellolla ja hammasrattailla? Haavanlehdet havisevat ja taivas viskoo vettä urakalla pitkin matkaa.  Juuri kun lukija tuudittautuu tarkkasilmäiseen kuvaukseen,  kirjailija ottaa ja nykäisee maton jalkojen alta ja kääntää kelkkansa kohti uutta huimaa laskua. Dahl puuttuu  napakalla ja suoran oivaltavalla otteella koulukiusaamiseen. Siihen, kuinka sen  kohtuutonta painoa kohteeksi joutuneet läpi elämänsä taakkarepussaan kantavat.

                                                              © Sara Arnald

Kerronta on kieliasultaan hyvää. Vähäeleinen mutta ja verbaliikaltaan eloisa ja tarkka juonen kuljetus rytmityksellisine äkkikäännöksineen puree.
Arne Dahl naputtelee kiintoisin persoonainpiirroin mukaansatempaavaa ja tiivistunnelmaista tekstiä, joka jättää tulevaan monia avoimia ovia ja irtonaisia, solmimattomia langanpäitä. Kari Koskelta varmaotteinen ja luonteva käännös. Kaikki tämä lupaa hyvää jatkossa!

Klik ja  Jokken kirjanurkasta löytyy todellinen aarreaitta Arne Dahlin ystäville:)


Haavanlehtein havistessa:

11 kommenttia:

 1. Tätä en olelukenut, mutta Arne Dahl otti A-ryhmän kirjoissakin kantaa koulukiusaamista vastaan. Paul Hjelmin poikaa Dannea kiusattiin koulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, huomasinkin että oletkin oikea Arne Dahl -ekspertti:)

   Poista
 2. Ah, Dahl on suosikkini. Tai yksi niistä siis. Onneksi eilen tuli kirjastosta s-posti ja ainakin kolme kirjaa saa noutaa, yksi niistä tämä Rajamaat.

  Kiintoisan arvion kirjoitit, maltan tuskin odottaa, että pääse lukemaan.

  Katsoin Tv:stä kyllä kaikki A-sarjat, nauhoitin ne Pilveen ja nautiskelin niistä mökillä silloin kylmällä säällä takan lämmössä :).

  VastaaPoista
 3. Kiitos Cara ja antoisaa matkaa Dahlin kera aina rajamaille saakka:) Laadukasta jälkeä tämäkin; Dahl ei todellakaan tarvitse "erityistehosteita" imaistakseen lukijansa mukaan.

  VastaaPoista
 4. Hyvä juttu että koulukiusaaminen on nostettu teemaksi.

  Kaksoset kuulostaa myös sellaiselta että halukkaasti lukisin heistä 🙂

  Olen ollut iät ja ajat ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden ihailija, mutta mitä minulle on mahtanut tapahtua, kun tänä kesänä en ole himoinnut sukeltaa dekkareihin? Ensimmäinen kesä miesmuistiin (naismuistiin) kun näin on käynyt. Muutenkin olen viime vuosina havainnut karttavani verta ja raakuuksia lukemistossa... Liittyneekö siihen? Joitakin TV-sarjojakin olen lakannut katsomasta jossain vaiheessa kun niissä juonenkäänteet kovenivat. Esimerkiksi ennen niin rakastamani Kahden keikka. Mutta hyvä että on sinun blogisi. Näitä esittelyjä on hykerryttävän mukava lukea 💚

  Mukavaa uutukaista viikkoa !

  VastaaPoista
 5. Kiitos Rita A, heititkin mielenkiintoisen kysymyksen! Mistä nämä tietyn genren ajoittaiset vieroksunnat putkahtelevat? Oiliskos tämä reaalimaailma sen verran raaistunut, ettei dekkareista kiinnosta tursuavista suolenpärskeistä lueskella? Saturaatiopiste ylittyy ja toleranssi on alentunut.

  Mutta upeaa, että nyt syksynkin tarjonnassa löytyy runsaasti vaihtoehtoja mieltymysten ja mielialojen mukaan. Eläväistä elokuun jatkoa Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah hah, nauran kippurassa noille sinun tursuaville suolenpätkillesi 😀Kiitos taas tästäkin, hihii.

   Poista
  2. Sori, tarkoitin suolenpärskeitä. Vähän lipsahti 🙂

   Poista
 6. Kiitosta:) Tästähän kertyy sivutuotteena huomaamati meille molemmille pidempää ja hauskempaa ikää; päivänjatketta:)

  VastaaPoista
 7. Hyvänen aika että rakastuin! Niin itse kirjaan, kuin kirjailijaankin, joka aiemmin "koskematonta maaperää" :D

  VastaaPoista
 8. Annika; voi kuinka hauska kuulla! Dahl on takuuvarma kirjailija, joten Sinulle on krlpo luettevaa tiedossa. Uusimman "Sydämaan" pitäisi ilmestyä elokuussa. Kommentistasi kiitos, pysytään hyvissä kirjoissa; postaustasi mielenkiinnolla odotellen, mukavaa loppuviikkoa:)

  VastaaPoista