sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

"Toisinajattelevan tasavalta" - ex Libris...

"Toisinajattelevan tasavalta", Juhani Suomi, Tammi, 2013, 237 s.

Prof., ulkoasiainneuvos Juhani Suomen ansiot historioitsijana ja elämänkertakerturina ovat tunnetut, eivätkä lisäsesittelyjä kaipaa. Samoin on laita käsitteen: "nuori, vihainen mies."
Tässä kuitenkin tykittää täysillä ja ärhentelee "wihainen wanha mies" ruotiessaan päiväkirjanomaisesti tapahtumia ajalla 12.1. - 29.6.2013.

"Hyvinvointivaltiosta tehdään luokkavaltiota, turvallisuuspolitiikkaa vivutaan pois turvalliselta uraltaan, eivätkä nykypäättäjät näy oppineen menneestä mitään." "Seitsemänkymmenen rajapaalun saavutettuaan ihmistä ei huoleta enää oma kohtalo, vaan se, millaisen maan jätämme lapsillemme."

Osansa kritiikistä ja sanansäilän suorastaan pirullisen tarkasta heiluttelusta saavat niin vaikuttajat, päivänpolitiikka kuin sen tekijätkin. Hyppysellinen huumoria ei mielestäni olisi haitannut uskottavutta, mutta oli ilo, suorastaan riemastuttavaa vaihteeksi lukea suorasanaista, selkeää, kiertelemätöntä ja kaartelematonta tekstiä, etenkin kun Suomi on ykkösluokan verbaalikko. Tämä: kaiken medioista tursuavan, vakavaa päätöskykyvajetta kärsivien poliitikkojen ympäripyöreän pulinan sijaan: kädet heiluvat kuin helikopterin roottorit, suut supisevat suloisia, vaan päätöksiä ei tupsahda tiskiin eikä positiivisia kurssinmuutoksia tapahdu...

(P.S. Harmillinen, asiaton ylärivi ei kuulu postaukseen ja sen mysteeristä alkuperää selvitellään)

"Kansakunta, joka ei tunne historiaansa, joutuu kokemaan sen uudelleen. Sillä tiellä ollaan jo."

Jottei, totisesti toivoo:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti