perjantai 28. maaliskuuta 2014

"Viiden korttipeli - ex Libris...

"Viiden korttipeli", Bar Lumen murhat, Marco Malvaldi, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2014,
 231 s., suomentanut Inkeri Koskinen. Alkuteos "La briscola in cinque, 2007, on 1974 Pisassa syntyneen Malvaldin, porvarilliselta ammatiltaan kemistin, esikoisteos.

Viiden korttipeli (Kovakantinen)Jos haluat istua kotvasen italialaisessa tavernassa, idyllisessä ja helteisessä rantakylässä, lasi kuplivanraikasta  Astia edessäsi laiskasti tarkkaillen neljän kuninkaan kirjaa pläräilevien, korttia iskevien kurttuisten ja kärttyistenkin  papparaisten: Ampelion, Bar Lumen isännän Massimon isoisän ja hänen ystävinesä: Aldon, Ginon ja Piladen juoruilua ja toilauksia niin: prego!

Tähän italialaisgenren tyyliin kuuluvasti tarinasta löytyy myös armoitettu pölkkypää, komisario Fusco. Kuin myös nuorimies, ei niin ajokuntoinen sellainen, joka baarireissulta kohtaloaan uhmaten kotiin autoillessaan pysähtyy huojennukselle "keisarilliseksi urinaaliksi" julistamansa  roskalaatikon viereen ja löytääkin sieltä sievän kuolleen tytön, jolloin saadaan murhakin kehiin pähkittäväksi...
Tarinan ainekset ovat näin kasassa siistissä nyytissä.

Johtanevatko juuret Giovanni Guareschin herkullisen hersyviin, kaunokirjallisempiin
Isä Camilloihin, kuten itsellä mielleyhtymä, niin tai näin:  jotenkin tällä italialaisella veijarikirjallisuudella on aivan omanlaisensa ja  tunnistettava  tyyli; siitä grazie mille!

Kevätlukemiseksi kertakaikkisen kevyenhilpeä stoori & hurttia  huumoria,

Ciao:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti