torstai 27. maaliskuuta 2014

"Mielen maisemissa" - ex Libris...

"Mielen maisemissa / Report from the Interior", Paul Auster, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2014,
 298 s., suomentanut Arto Schroderus. Mainio suomennos!

Mielen maisemissa"Muistelmassaan Talvipäiväkirja, 2012 Auster hahmotti elämäänsä kehollisten muistojensa kautta."  Vaikka Austerin tuotanto kauttaaltaan onkin ollut mieluisaa, teos jäi vieraaksi.

"Mielen maisemien" kahdessa ensimmäisessä luvussa kirjailija lupauksensa mukaisesti piirtää herkästi, tarkkanäköisesti ja kauniilla kädellä lapsuutensa tuntoja, havaintoja ja ihmettelyjä, joihin on vaivatonta samaistua, imaisee  lukijansa sisään kertomukseen ja houkuttelee  kulkemaan rinnallaan saaden hänet  vaivihkaa samalla peilaaamaan  ikiomia vastaavuuksia / eroavaisuuksia...

Loput kaksi lukua jatketaan ensimmäiselle vaimolle, Lydialle, kirjoitettujen 100 kirjeen & 500 sivun voimin "älyllistä mietintää", etsiskelyä sekä kuvailua kirjailijaksi kasvamisen kipuilusta ja kinkkisyydestä, mutta se muotoutuu pirstaleisemmaksi ja kaleidoskooopinomaiseksi näkymäksi.

Siinä, missä muistelmien alkuosa löi kuulaudellaan ns. häpnadilla jalat alta, jätti jälkipuolisko hienoisen hämmennyksen valtaan, mutta tämä tyylin ja temponvaihto, niin epäilen, saattaa olla tekijän  tarkoituksellinen veto haastaa lukija. Loppusivuille ujutettu 107-sivuinen albumi piirroksineen ja valokuvineen oli varsin näppärä  pointti!

Austeristina:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti