lauantai 7. tammikuuta 2023

Sami Sallinen: "Pelko ja rohkeus" - ex Libris...

 
"Pelko ja Rohkeus", Sami Sallinen, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022, 220 s.
 Kansi Tommi Tukiainen.

"Sami Sallinen  on entinen huumepoliisi, väkivaltarikostutkija ja suojelupoliisin virkamies, joka on toiminut kansainvälisissä operaatioissa ja rikostutkintatehtävissä ympäri Eurooppaa. Nykyään hän on turvallisuuden ja kehonkielen ammattilainen, valmentaja ja tietokirjailija." (Takakansi)


                                                      ©Niclas Mäkelä, Otava

"Pelkäätkö pimeää, kuolemaa tai lentämistä? Jännitätkö julkista puhumista? Haittaako pelko elämääsi? Kannustavassa kirjassa pelon olemusta tarkastellaan jännittävien  tositarinoiden kautta. Pelkoa analysoidaan sekä aivotutkimuksen ja psykologian että arkielämän näkökulmasta.

Kirjailijan  lisäksi kokemuksistaan kertovat muiden muassa ammattisotilas, vuorikiipeilijä, helikopterilääkäri ja someraivon kohteeksi joutunut tosi-tv-tähti. Kirjassa käsitellään myös oivasti aivan arkipäiväisiä pelkoja, kuten esiintymisjännitystä, korkean paikan kammoa ja synnytyspelkoa.
Kaikki pelkäävät - eikä siinä ole mitään hävettävää. (Takakansi)"Pelkäätkö pimeää, kuolemaa tai lentämistä? Haittaako pelko elämääsi? Kannustavassa kirjassa pelon olemusta tarkastellaan jännittävien rikosmaailmaan sijoittuvien tositarinoiden kautta. Pelkoa analysoidaan sekä aivotutkimuksen ja psykologian että arkielämän näkökulmasta.
Kirjailijan oman tarinan lisäksi kerrotaan vuorikiipeilijöiden, sotilaiden ja muiden pelkonsa voittaneiden hurjapäiden kokemuksista mutta käsitellään myös aivan arkipäiväisiä pelkoja, kuten  esiintymisjännitystä, korkean paikan kammoa ja synnytyspelkoa."  (Takakansi)

Tämäpä sattui somasti käsiini, kun äskettäin lukemassani Carterin Teloittaja -dekkarissa  käsiteltiin murhatavan valintaa uhrin pahimman pelon periaatteella, joten avoimin mielin mars matkaan ottamaan selvää mitä peloille voisi tehdä ja mitä kaikkea rohkeus tarkoittaa.

Teos sisältää luvut: Alkusanat, Pelko, Rohkeus, Vapaus ja loppusanat. 
Niissä käsitellään mm. kysymyksiä: mitä pelko, rohkeus ja vapaus ovat,
miksi pelkäämme, miksi toiset ovat rohkeampia kuin toiset sekä miten tulla rohkeammaksi ja kuinka päästä vapaaksi. Hyvä ja relevantti kysymys myös kuuluu: tarvitseeko meidän olla rohkeita??

Miksi tämä kirja on kirjoitettu:  - Vaikka historian valossa elämme ihmiskunnan turvallisinta aikaa ovat viime vuosien tapahtumat heikentäneet psykologista turvallisuudentunnettamme merkittävästi. Vielä muutama vuosi sitten ilmastomuutos oli suurimpia huolenaiheitamme. Sitten iski koronapandemia, jonka kurimuksessa olemme olleet, kunnes Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on vallannut mielessämme pelolle varatun tilan. Turvallisuusympäristön muutokset ovat nopeimpia kuin vuosikymmeniin,
ja jokainen joutuu sopeutumaan niihin omilla tavoillaa ja omilla resursseillaan.
 
Samaan aikaan turvalliseksi koetussa yhteiskunnassamme tapahtuu myös muita huolestuttavia asioita, Ihmisten käyttäytyminen on muuttunut kärsimättömämmäksi ja aggressiivisemmaksi, ja minä-minä- -kulttuuri näkyy yhtä hyvin kaupan kassalla kuin liikenteessäkin. Viranomaisvastaisuus, mediakriittisyys ja salaliittoteoriat ovat kasvussa, ihmisten pahoinvointi lisääntyy, ja vastakkainasettelu kuuluu ajan henkeen.
 
Snobbailematta selvyyden vuoksi: Self help-  eli itseapukirjallisuus ei kuuluu omaan suosikkigenreeni.Toki Dale Garnegien klassikko Miten saavutan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa oli aikansa must -luettavaa. Psykologinen osio sen sijaan kyllä, kuten. esim Hannu Lauerma, Liisa Keltinkangas-Järvinen ja 
Kari Uusikylä sekä Jari Sinkkonen ovat kuluneet hyppysissäni.
 
Sami Sallisen, jolla on rautainen ja suhteellisuudentajua optimoiva työkokemus takanaan,  Pelko ja rohkeus sijoittuu kiintoisasti johonkin välimaastoon mielessäni ja löytää varmasti lukijakuntansa.  Ehdottoman ajankohtainen, yleistajuinen, elämänläheinen  ja valaiseva, sujuvakynäisesti kirjoitettu teos, 
joka tarjoaa myös useita käyttökelpoisia esimerkkejä pelkojen käsittelyyn ja keinoja niistä poisoppimiseen sekä lohdullisen varmuuden siitä, että itseään voi kouluttaa ja siedätyshoidattaa kohtaamaan omia pelkojaan ja kasvattamaan rohkeuttaan muistaen lohdullista kyllä, ettei aina tarvitse olla rohkea...
 
Tommi Tukiaisen onnistunut sisällönmyötäinen kansi on houkutteleva lisä kokonaisuuteen. Teos, johon kannatti tutustua ja hankkia käytännön vinkkejä omien ajatustensa selkiyttämiseen ja olemisensa hyvinvoinnin lisäämiseen kirjailijan esiintuomilla  tavoilla. 
 
"Urhea mies voi tyytyä lyhyempään miekkaan." - Italialainen sananlasku

Rohkeutta & urheutta: 

10 kommenttia:

 1. Tässä voisi todella olla jotain minulle. Hyvä bloggaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Sallisella on useita mainioita keinoja esittää ja hän kirjoittaa mielenkiintoisesti turhia turisematta, joten kannattaa antaa tälle teokselle tilaisuus:)

   Poista
 2. Kiinnostava kirja, jonka minäkin voisin lukea. Pelkojahan aina löytyy ihan omiksi tarpeiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarikas elämäni! Totta: kyllähän niitä erilaisia pelkopeikkoja tupppaa putkahtelemaan vuosien varrella riittävästi ja Sallinen tarjoaa teoksessaan muutamia uskottavalta kuulostavia keinoja niiden käsittelemiseen ja torppaamiseen häiritsemästä elämäämme:)

   Poista
 3. Someraivon kohteeksi voi joutua oikeastaan kuka vaan, joka on aktiivinen twitterissä. Monessa suoritus tilanteessa ihmisellä on adrenaliinia veressä, eli menee eteenpäin eikä pohdi seurauksia. Jos osuu kirjastossa kohdilleen voin selata, osa näistä sisältää jotain rakentavaa osa ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Nuo adrenaaliinimyrskyt ovat sinänsä tarpeellisia, mutta niin ovat hallintakeinotkin etteivät ne ns. karkaa lapasesta.

   Sallisella on vahva ja sen laatuinen ammattipohja, ettei hänellä ainakaan realismi ole hukassa, joten kannattaa katsastaa:)

   Poista
 4. Ihmisen elämässä pelko ja toivo voivat aiheuttaa melkomoista soutamista ja huopaamista. Sääli jo pelko hallitsee ja estää elämisen. Itselleni kehittyi hissikammo joskus päälle 3-kymppisenä, mistä lie syntynyt. Päätin yhdessä vaiheessa voittaa sen ja niin teinkin, eli siis menin parilla eri hissillä. Oliko sitten kulunut liikaa aikaa hissejä vältellessä vai mitä, mutta en sen koommin ole kuitenkaan hissiin astunut 😀 Helmikuussa alkava työni on 5. kerroksessa; no problem, olen tottunut kuntoilemaan rappusissa.

  Erittäin hyvä teksti sinulla tuossa, ja äärettömän kiinnostava teos 🌹🌹🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A, kommenttisi lämmitti mieltäni:)

   Jep, pelon ei pitäisi antaa hallita mieltä, vaikkei sitä kokonaan voittaisikaan, ainahan voi tosiaan esim. nousta portaat. Kunnon kohennusta siis luvassa.
   Omaa korkean paikan kammoani olen siedättämällä saanut pienemmäksi, mutta noiden pahasti tapittavien ampiaisten suhteen prosessi on vielä pahasti kesken ja taitaa jäädäkin...

   Mukavaa ja kiintoisaa alkanutta viikkoa Sinulle hiukka leppeämmissä keleissä kulkien!

   Poista
 5. Pelkään! Tosi kiinnostava kirjavinkki. Mukavaa tätä lukuviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipähän taida pelottomia löytyä kuin sarjisten maailmasta Pelle Peloton, joten...
   Kommentistasi kiitos ja pyryn keskeltä kuin myös Sinulle:)

   Poista