torstai 19. tammikuuta 2023

Mikko Kalajoki: "Jälkilöyly" - ex Libris...

"Jälkilöyly, Mikko Kalajoki, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2023, 302 s.
 Kansi Piia Aho.

Mikko Kalajoki (s.1972) on turkulainen kirjailija, jonka mustan humoristisissa romaaneissa tragedian hidastetöyssytkään eivät vaimenna vauhdikkaita juonenkäänteitä. (Lievelehti)

 

                                                             ©Arto Arvilahti
 

"Jos Matilda Leivolta kysytään, hänen ex-miehellään Antonilla ei ole juurikaan hyviä ominaisuuksia. Peliveloissa rypevä yrittäjä vetää puoleensa ongelmia, 
jotka kasvavat lopulta peruuttamattomaksi vyyhdiksi. Matildan lisäksi myös hänen teini-ikäinen poikansa ja muistisairas äitinsä sekä podcastia pitävät pikkurikolliset, läpimurrosta haaveileva kirjailija, kylmänviileä palkkatappaja ja velkojaan armottomasti perivä rautarouva sotkeutuvat kaikki tietoisesti tai tietämättään rikokseen. (Takakansi) 

 


 "Portaita kavutessaan hän mietti, mikä olisi seuraava siirto. Hän saisi ehkä ruumiin käärittyä mattoon, mutta entä sitten? Sata kiloa elotonta painoa ei siirtyisi yhden naisen voimin mihinkään. Mitä helvettiä hän tekisi? Matilda avasi kotioven, potkaisi sandaalit jalastaan ja rynnisti keittiöön. Vaaleassa linoleumissa näkyi vain tahmea puolikuu. Vainaja oli noussut kuolleista." (Lievelehti)

"Mustanhauska jännäri epäonnisista konnista ja epätodennäköisistä sankareista." näin väittää takakansi, joten iloisin, odottavin mielin kohti uutta kirjailijatuttavuutta ottamaan selvää väitteestä kuolema on armoton kyytimies.(Takakansi)

Matilda Leivo:   - Usein kuulee sanottavan, että kuoleman edessä kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Matilda Leivon mielestä se oli aina tuntunut hataralta kliseeltä, ja nyt jos koskaan hän tajusi sanonnan täydellisen latteuden.  
Se, joka pitelee kädessään ladattua pistoolia, tutkailee Tuonelan lautta-aikatauluja aivan eri silmin kuin se, jonka kourassa on muovinen spagettikauha.
 
Vesa Alarik Pahtajalla  - oli ongelma. Hän tarvitsi lesbon. 
Mieluiten tummaihoisen, mutta vaaleahipiäinenkin kävisi. Ja hän tarvitsi sellaisen pian, sillä deadline lähestyi vääjäämättä.
Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Pahtajalla oli ongelma. Jos otti huomioon hänen ammatinvalintansa, ei ollut lainkaan yllättävää, että hän oli jatkuvasti korviaan myöten kusessa. Hän oli kirjailija. 
 
Luomisen tuskaa jumissa kiemurteleva kirjailijamme kuvaa näin: -Homma oli jumissa kuin Suezin kanavaan karahtanut konttilaiva.

Toisin kuin luomisen tuskissaan kiemurtelevalla Pahtajalla Kalajoella ei lukemastani päätellen ole ollut suurempia vaikeuksia antaa tekstin soljua kuin meidän nykyiset talvitulvaiset jokemme ja juonen kiemurrella sutjakasti eteenpäin tapahtumasta toiseen henkilöt yhteen nivoen.

 Veikeitä vetäisyjä 
 - Hän oli yhtä hengetön kuin Spotifyn uuden musiikin lista.
- Hän oli auki kuin Crocsin kantapää.
- Vitutti kuin pientä hamsteria, jolta oli viety suolakivi suusta.

Vekkulisti massasta edukseen tavanomaisuudesta poikkeava dekkari, 
jota lukiessa voi kuvitella Kalajoella olleen pilke silmissä tekstiä suoltaessaan. Helppo- ja nopealukuisuuden luen jälkilöylyille tässä kuten saunassakin pelkästään eduksi, sillä tekstistä puuttuu kaikki väkisin vikertämisen henki , seikka, josta  kuten huumorinkukkain poimimisestakin lukijana nautin estoitta. 
Ei kaiken tarvitse olla niin vakavaa, korkeakulttuurista tai ryppyotsaista, eihän?

- Everybody has a plan until they get punsched in the mouth." Mike Tyson 

Rennolla ranteella rattoisassa seurassa:

12 kommenttia:

 1. Kuulostaapa todella hyvältä dekkarilta. Rautarouvat ovat aina plussaa jännityskirjallisuudessa ja entäs kun vainajat nousevat kuolleista, se voi olla aika pelottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli uudenoloista dekkaria ja kivasti mukana kulkevat lempeästi kursiivilla kirjoitetut muistisairaan äidin mustikanpominta- yms. retket.
   Kommentistasi kiitos ja lupsakkaa loppuviikkoa Sinulle!

   Poista
 2. Aika rempseältä kuulostaa - myös kielikuvat :D Tämän voisi ihan vain kielensä ja tyylinsä takia lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta: en ole hienohelma vaikka ns. alatyylin käyttö kuten tuossa pikku hamsterissa aina särähtää, mutta Kalajoen omaleimaiseen tyyliin tuokin istui ja naureskelutti.
   Kiitos kommentistasi ja jos käsiin osuu, niin hauskaa lukutuokiota toivotan täältä lumipyryn keskeltä sinne nummille!

   Poista
 3. Tämän kirjan huomasinkin Kirjarikas elämäni -blogin uutuuslistauksessa. Ehkä voisi kokeilla, aika hauskalta kyllä kuulostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Vaikka uutuuksia pukkaakin tuutin täydeltä valinnanvaikeudeksi asti, tähänastisista Kalajoki pitää hyvin pintansa positiivisesti erottuvalla huumoripilkkeellään ja tyylillään.

   Poista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalajoen tyyli upposi minuun kepeydellään, poikkeavuudellaan ja hurttiudellaan, lukemisesta jäi leppoisa fiilis.
   Kommentistasi kiitos ja juohevaa loppuviikkoa:)

   Poista
 5. Tätä en ole vielä lukenut, mutta Kalajoen Velkakirja oli aivan huikea trilleri. Hänellä on todella sana hallussa ja huumori kukoistaa. Myös viime syksynä ilmestynyt lastenkirja Almus - tännetuloa terve oli todellista verbaalista ilotulitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalajoella on todella sana hallussaan toisin kuin tämän teoksen kipuilevalla Pahtajalla.
   Kävin katsastamassa Almuksen esittelyn ja vaikutta todella antoisalta ja herkulliselta lastenkirjalta tyyppeineen:)

   Kommentistasi kiitos ja mukavaa viikonloppua Sinulle!

   Poista
 6. Vauhdikas kirja (oletan :), elämäni on sujunut siten, etten ole tehnyt vielä tuttavuutta Crocsien, hamsterien enkä Spotifyn kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, menoa ja meininkiä piisaa!
   Sittenhän Sinulla voi olla tulevaisuudessa tämäkin trio vielä edessäpäin; minulla oli hamstereita pienenä ja Spotifyta kuuntelen omilla listoillani, mutta Crocksit taitavat jäädä väliin...

   Poista