lauantai 28. tammikuuta 2023

Kale Puonti: "Fadi" - ex Libris...

"Fadi", Kale Puonti, Bazar Kustannus, 2023, 271 s.

"Kale Puonti  (s.1962) Työskenteli yli 30 vuotta poliisina  Helsingissä huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Hän on nähnyt aitiopaikalta kansainvälisen huumerikollisuuden rantautumisen Suomeen ja ollut mukana monissa suurta julkisuutta saaneissa jutuissa." (Lievelehti) 


                                                              ©Uupi Tirronen
 
 
"Poliisin haaviin tarttuu taisteluhuumeena tunnettua Captagonia.
Tapauksen yhteydessä saadaan tietoa Suomen kautta Venäjälle kulkevasta pillerikaupasta, jota Pohjoismaissa johtaa irakilaissyntyinen, Helsingin Kalliossa parturiliikettä pitävä Fadi Mohammed.
Samainen nimi kummittelee myös supon listoilla. Fadia epäillään osalliseksi Pariisissa vuonna 1982 tehtyyn terrori-iskuun, mutta vuosikymmeniä onnistuneesti matalaa profiilia pitäneen Fadin sisäpiiriin ei niin vain ujuttauduta keräämään todisteita. Tehtävään tarvitaan soluttautuja.

Viidennessä Pasilan Myrkky -dekkarissa rikosylikonstaapeli Kaartamon ryhmästä värvätään poliiseja mukaan operaatioon, jonka peitemieheksi joutuu keltanokka Ali Yasin. Vastapelurina on Fadi Mohammed, kokenut tappaja ja huumekauppias mutta myös perheenpää ja isoisä, jonka mieltä painaa katumus." (Takakansi)

 

 
 
Kale Puontin seurassa on tullut viihdyttyä viiden teoksen verran, viimeksi Aribon parissa vuosi sitten aatoksin: Kale Puonti välttää varmaotteisesti liian yrittämisen ja raflaavan revittämisen sudenkuopat, tuottaa selkeää ja lyhyisiin, napakoihin lukuihin sijoitettua tekstiä, jolloin kerronta ja kokonaisuus ovat miellyttävä lukuista ja kiinnostavaa luettavaa. Sopii jatkaa, kiitos! 
Ja tässäpä tuleman piti startilla: - Koiraa, jolla on rahaa, kutsutaan herra koiraksi. Arabialainen sananlasku.

- Irakilainen Fadi Mohammed katseli mietteissään merta rivitalohuoneistonsa ikkunasta. Maailmalta kantautuneet viestit synkistivät 61-vuotiaan liikemiehen mieltä. Fadi oli tullut Suomeen jo lähes 30-vuotta sitten, ja sopeuduttuaan vähitellen jopa pimeisiin syksyihin ja talviin hän oli oppinut pitämään tätä pohjoisena kotimaanaan, Kodin ikkunasta avautuvaa kaunista saaristomaisemaa hän ei kyllästyisi ikinä katselemaan.
 
Operaatio "Bravo" alkumetreillä:
Ali Yasin  katoaa nyt kaikista virallisista rekistereistä ainakin toistaiseksi.
Saat uuden henkilöllisyyden parin päivän kuluttua. Tämä riitapukarisi vie sinut asunnollesi Jakomäkeen. Et lähde sieltä minnekään ennen kuin joku meistä antaa siihen luvan. Toivotan onnea tehtävässäsi. Otetaan yhdessä rosvot kiinni,
Seppälä sanoi ja kätteli nuorta poliisimiestä voimakkaalla kädenpuristuksella.
 
Petteri Puro:  - Meillä ei ollut aiemmin tietoa Fadista, mutta yksikköömme tuli huhtikuun alussa juttu, jossa irakilaiselta turvapaikanhakijalta löydettiin 32 kappaletta  Captagon-pillereitä, hän kertoi ja napsautti valokuvat takavarikoiduista pillereistä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa tavataan tätä huumausainetta.
 
Captagon-pillereillä( klik) on Venäjällä tämänhetkisen maailmantilanteen takia suuri menekki kyseiselle huumeelle. Sotilaiden pitää pysyä taistelutilanteessa hereillä ja toimia väsymättöminä tappokoneina. 
Meillä Suomessakin oli sotien aikana käytössä saksalaisten kehittämä Pervitiini, jota ilman moni kaukopartiomies olisi varmasti jäänyt Suomen puolelle tulematta ja kotiinsa palaamatta.
 
Yhteistyöstä:  Terroristimaailmassa ttehtiin paljon yhteistyötä eri ryhmien välillä varsinkin ase- ja huumekaupassa. Eri ajatusmaailmaa edustavat ryhmittymät tekivät keskenään bisnestä vaikka olivatkin poliittisesti eri mieltä lähes kaikesta... Erikoinen ilmiö!?

Itse tapahtumain kulun rinnalle Puonti ymppää luontevasti myös stalkkerin,
joka kohdalle sattuvana kokemusperäisesti,  on mitä inhottavin ja vaikein karisteltava  sekä poliisien monasti vuorotyömuotoisen työrytmin ja äkillisten tilanteiden synnyttämät vaikeudet sovitteluineen perhe- ja siviilielämässä malliin soittaisinko vai lähettäisinkö kortin?
 
Puonti jatkaa dekkaristin uraansa entisin vahvuuksin eli lyhyin ja napakoin luvuin, konstailemattomalla ja selkeällä sekä uskottavalla kerronnallaan sekä etenemisrytmiltään sopivalla juonen kiehnäyksellä. Henkilökuvaus on asiallista ja uskottavaa ynnä kirsikkana kakun päällä kyllähän se Amor-veitikkakin  veikeästi kuvioissa ja kulisseissa kekkuloi sekä Pesonenkin tarvittaessa notkeasti argentiinalaiseen tangoon taipuu....

Kirjojen kuisketta -blogin  Anneli A:lta löytyy mukava arvio teoksesta vahvennosta  klikkaamalla:)
 
Loppukaneetiksi vanha totuudellinen toteamus:
 
 Kyllä koira koiran tuntee:

9 kommenttia:

 1. Kiva kuulla että laatu jatkuu! Odottelen jo mielenkiinnolla Fadia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Kyllä Puonti mielestäni pitää genressään asiantuntemuksellaan ja ilman ryppyotsaisuutta edelleen vaivatta pintansa ja kerronta kulkee, joten mukavia hetkiä Fadin kera:)

   Poista
 2. Minulla on jäänyt sarjan avausosa lukupinon alle, josko 2023 se sieltä tuli luettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Nämä kirotut ja ihanat pinomme, joissa onneksi tapahtuu positiivisesti yllättäviä ylösnousemuksia:)

   Poista
 3. Pasilan Myrkky on tuttu, neljä ensimmäistä luettu. Huomaa kyllä, että kirjoittajalla on poliisityöstä kokemusta. Tämä viides odottaa e-kirjalistallani vuoroaan.
  Kiitos oivallisesta arviosta, kyllä dekkarifani dekkarifanin tuntee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puonti on oma lukunsa genressään lisäansionaan myös se, ettei hän tarvitse keinotekoisia tehokeinoja, joiksi tosiaan en huumorinpilkahduksia laske.

   Jep näin on Cara meidän tyttöjen kanssa, mutta luetaan sitä, mitkä kulloinkin kiinnostaa, Nyt on tarjolla runsaasti chick-littiä, autofiktiota ym. linjaista, joka ei vellomisellaan innosta.

   Eilen oli kevät ja tänään ns, Doris oli toisenlainen, mutta kohti oikeaa suuntaan mennän Puontin ym ryydittäminä, siispä oloisaa viikonlopun jatkoa Sinulle ja kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Yritin aivoja vaivata että mistä tämä niin tuttu, oliko Mai Laakso hiljattain postannut... No itsehän olet aiemminkin samaa kirjailijaa esitellyt :) Varteenotettava sarja. Mukavata sunnuntain jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, selvisihän se missä olen hiljattain sarjasta lukenut. Kirjojen kuisketta -blogista 🙂 Antoisaa uutta viikkoa sinulle ja toimivampia aivoja minulle.

   Poista
  2. Kiitos Rita A! Puonti on asiansa tunteva dekkaristi, jota on ilo lukea.
   Ei hätiä mitiä, sillä niinhän sitä sanotaan, että yksi pää kesät talvet eikä tästä nyt oikein tiedä kumpi meillä on.
   Onnistunutta allkanutta viikko Sinulle:)

   Poista