tiistai 10. tammikuuta 2023

Robert Thorogood: "Thamesjoen murhat" & B.A.Paris: "Suljettujen ovien takana" - ex Libris...

 

Tässäpä lyhykäisesti kaksi välipäivien luettua itselle uutta kirjailijaa  teoksineen:

Robert Thorogood  (s.1972) englantilainen käsikirjoittaja ja kirjailija, 
joka pikkupoikana luki ensimmäisen Agatha Christiensä ja jonka englantilaiseen pikkukylään sijoittavan teoksen luonnehditaan olevan cosy crimea kunnianarvoisan neiti Marplen hengessä.
Päähenkilönä rikollisen jäljityksessä virkavallan ohella ja apurina (?)  häärää 
77-vuotias Judith Potts ja ruumiita löytyy varustettuna usko, toivo ja rakkaus mitalein koristeltuina.
 

 

B.A. Paris, jota klaustrofobisten psykologisten trillereiden mestariksi kehutaan on kasvanut Englannissa ja asunut pitkään Ranskassa. Suljettujen ovien takana -dekkaria on myyty jo yli miljoona kappaletta. 

Jack, charmikas, menestynyt asianajajaa ja rakastava aviomies & Grace, elegantti, täydellinen kodinhengetär ja vanki muodostavat  dekkarin kaamean, sairaan dominoivan & alistuvaisen rihvelin pääparin. 


 

Thorogoodin  dekkaria lukiessa ei voinut välttyä nti Marplen ihastuttavan hahmon haahuilusta taka-alalla, vaikka tätitrio on kaikin puolin herttainen. Pieni yllätysmomentti lopettaa tarinan pisteenä i:n päälle. Hyvänsuopea ja revittelemätön  perusdekkari.

Suljettujen ovien aviopari Jack & Grace, jälkimmäinen Downin oireyhtymää sairastavine Millie-siskoineen Keorke Kluuni alias George Clooney - kalentereineen ovat keskiössä tässä eräänlaisessa lähinnä henkistä
 - mutta myös fyysistä -  vallankäyttöä sairaasti maksimoivassa trillerissä, 
joka ei minua tempaissut mukaansa vaan herätti lähinnä vihantunteita moista ihmistyyppiä kohtaan.
 
Molemmat teokset olivat nopealukuisia ja sujuvasti kirjoitettuja eli pyhien jälkeiseen ajankohtaan saumattomasti istuvia, mutta minua eivät onnistuneet tädit eikä liioin Jack täysin vakuuttamaan siitä, että jatkossa tapaisimme. 
Jotakin jäynää näissä molemmissa kuitenkin oli, sillä ajoittaisesta lukujumista huolimatta teokset tulivat luetuiksi liki yhdellä lukukerralla;)

Mietteissään muikisteli & mutristeli:

12 kommenttia:

 1. Lukematta jää, ei edes ehdi kaikkeen mitä tahtoisi lukea :)

  VastaaPoista
 2. Tarjonta keväällekin on todella ylisevuotavan runsas, joten valinnanvaikeutta on ilmassa...
  Kommentistasi kiitos ja sujuvaista viikonjatkoa!

  VastaaPoista
 3. Kyllä Marple kumppaneineen on minulla jäänyt menneisyyteen, ei sytytä enää. On niin paljon uutta. Alankin tutkia kevään valikoimia, kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marple oli aikansa tuote ja hyvä sellainen. mutta, mutta...
   Kiitos kommentistasi ja intoa kevätuutuuksiin tutustumiseen, onnea valitsemiseen, aikaa on syytä varata parinkin kahvikupillisen kera; hyviä löytöjä ja kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Nyt pitää lähteä googlaamaan "cosy crime", jonka olen luullut edustavan väkivallatonta rikoskirjallisuutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Yksi ylimääräinen bonus tällä saralla on se, että tulee uutta myös uusien termien ja sanontojen suhteen;)

   Poista
 5. Parisin trillerin olen lukenut. Aihepiiri oli todella inhottava, mutta paha sai palkkansa loppujen lopuksi ja onneksi.
  Toisinaan tulee ajateltua jostakin parista, että onkohan mies alistaja/dominoija/väkivaltainen jne. Onhan näitä nähty ja kuultu medioissakin, että tämmöistä tapahtuu paremmissakin piireissä, ja monesti nainen lopulta kuolee ja toisinaan lapsetkin, jos niitä on.
  Eikö se viimeisin ollut psykiatri, lääkäri, joka tappoi vaimonsa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai ja onneksi aina joskus sentään paha saa palkkansa!

   Noita alistussuhteisia pareja/perheitä on taatusti enemmän kuin tiedämmekään, sillä yllättävän hyvin ulkokuori peittää dominanssin ja kaltoinkohtelun, mm. nykyisin jo entisessä ystäväparissa on tullut yllättäen esille moinen; surullista. Nyrkki heilahtaa, kun sanat loppuvat?

   Kyllä vaan tuo viimeinen oli alan ammattilainen, mutta sanotaanhan, että suutarin lapset kulkevat ilman kenkiä...

   Poista
 6. Skippaan minäkin nämä suosiolla. Parisin kirjojen kanssa olen ehkäillyt, mutta eeh... en ehkäile enää. On niin paljon kirjoja, että on hyvä ettei kaikkiin synny kiinnostusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia! Näin on ja kun keväänkin uutuustarjontaa on kahlannut läpi ainoa oikea johtopäätös on, etteivät kirjat meiltä lukemalla lopu ja hyvä niin;)

   Poista
 7. Ehkä nämä eivät tartu näppeihin kirjasto reissulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke on mainiota, että meillä on tässä suhteessa valinnan mahdollisuus:)

   Poista