perjantai 21. tammikuuta 2022

Kale Puonti: "Aribo" - ex Libris...

 "Aribo", Kale Puonti, Bazar Kustannus, 2022, 287 s.

Kale (Kalevi) Puonti (s. 1962) työskenteli yli 30 vuotta poliisina Helsingissä huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Hän on  nähnyt aitiopaikalta kansainvälisen huumerikollisuuden rantautumisen Suomeen ja ollut mukana monissa suurta julkisuutta saaneissa jutuissa." (Lievelehti)  

 

                                                           © Uupi Tirronen

"Nigerialainen rikollisjärjestö on joutunut Tukholmassa massapidätysten kohteeksi, mutta osa sen jäsenistä on päässyt livahtamaan Helsinkiin. 
Nämä Tukholman-tuliaiset tietävät lisää huume- ja ihmiskauppaa, lisää nettipetoksia ja taatusti lisää harmaita hiuksia niin Pesoselle kuin muillekin Kaartamon ryhmän dekkareille Pasilassa.
Samuel Aribo on vain yksi pieni tekijä rikollisjärjestön rattaissa. Vaikka köyhyys ajoi nuoren nigerialaisen rakennusmiehen kotimaastaan, ei hän osannut aavistaa joutuvansa rikollisen uralle eikä kylmään, harmaaseen Suomeen. Saati niille mitättömille paskakeikoille, joilla huijataan rahat lempeä ja lämpöä kaipaavilta ihmisiltä." (Takakansi)
 
 

 
 
Kale Puontin mukavassa ja kiintoisassa sekä asiallisessa matkassa on tutkittu ja selvitelty jo monia rikollisten konnuuksia viimeksi Pasilan myrkky -sarjan kolmannessa osassa  Saarni  ja viimeksi hänen itsenäisessä teoksessaan
Satu - alamaailman rautarouva , molemmat vuodelta 2021. Viides osa Pasilan myrkky - rikosromaanisarjasta ilmestyy tammikuussa 2023.

- Nigerialaisten tultua Ruotsin markkinoille yli neljä vuotta sitten oli heroiinin katukauppahinta laskenut, ja kaduilla myytiin entistä vahvempaa ainetta. Yliannostustapaukset olivat lisääntyneet räjähdysmäisesti, ja reviiritaistelut myyntialueista olivat jokapäiväistyneet. Ruotsin monet etniset ryhmät taistelivat samoista asiakkaista, eikä nigerialaisten tuloa näille markkina-aluille katsottu suopeasti. Nigerialaiset olivat kuitenkin ammattilaisia; he käyttivät sumeilematta raakaa väkivaltaa ja siirtyivät pian hallitsemaan yhä suurempaa markkinaosuutta Ruotsin huumekaupasta. 

Jos lahden toisen puolen kanssa yhteistyö sujuvasti luistaakin, niin sieltä myös saapuu kotirintamalle riesaksi räikeää ja raadollista romanssihuijausta, prostituutiota ihmiskauppoineen sekä tietty - huumerikollisuutta.
 
Aribo kuului Musta Kirves -nimiseen rikollisryhmään, joka rahahuijausten lisäksi harjoitti muun muassa prostituutiota  ja huumekauppaa. He olivat vasta laajentaneet toimintaansa Suomeen, ja ensimmäisten heroiinierien pitäisi tulla tyttöjen mukana lähiaikoina. Sen jälkeen Aribolla ja Udolla riittäisi töitä. 
Uudet tytöt tulisivat Tukholmasta Suomeen heti kun heidän päällikkönsä 
Alex Benson niin määräisi. 

Selkeätä ja asiallista kerrontaa, poliisityön arjen kuvausta uusine ilmiöineen, Kostamon ryhmän tutkijoita, kuten sympaattinen komisario Pesonen, jota kohtaan btw. mutkan kautta tunnen suurta lukkarinrakkautta,  siviilissä viikonlopun humppahaaveineen ja  Irman kera tuliseen  argentiinalaiseen tangoon taipuvana jatkokurssilaisena.
 
- Pesonen jäi istumaan nojatuoliin puhelin kädessään ja rapsutti hajamielisesti Mirriä, joka oli puhelun aikana asettunut hänen syliinsä. Hän harmitteli Birgerssonin tyyppisten poliisien katoamista ammattikunnasta. Bigersson oli ollut Pasilan viimeisiä todellisia persoonia. Jääriä, jotka eivät kovin paljon piitanneet päälliköiden mielipiteistä, vaan tekivät ne toimenpiteet, mitä juttu vaati selvitäkseen.

Kale Puonti välttää varmaotteisesti liian yrittämisen ja raflaavan revittämisen sudenkuopat, tuottaa selkeää ja lyhyisiin, napakoihin lukuihin sijoitettua tekstiä, jolloin kerronta ja kokonaisuus ovat miellyttävä lukuista ja kiinnostavaa luettavaa. Sopii jatkaa, kiitos!

-  Et voi piilottaa savua, jos sytytit tulipalon. Afrikkalainen sananlasku.
 
Kuinka Aribon matkassa viihtyi  Kirjojen kuisketta -blogin Anneli A, selviää vahvennosta klikkaamalla;)

Tuulten tuiverruksen keskeltä:
 

12 kommenttia:

 1. En ole lukenut Kale Puontin kirjoja, mutta kiinnostavat kirjailijan taustan vuoksi. Voisi odottaa realistista kerrontaa. Kannattaako sarja lukea ilmestymisjärjestyksessä?

  VastaaPoista
 2. Puontin selkeä, johdonmukainen ja toteava sekä lyhytlukuinen kerrontatyyli, joka ei tuekseen revittelyjä ja roiskeita kaipaa, miellyttävät.

  Ykkösosasta aloitettuna saavat vakihenkilöt tietty kaiken matkaa lihaa luidensa ympärille, mutta en näe mitää estettä aloittaa valitsemastaan teoksesta, sillä kyseessä ei ole jatkuvatarinainen sarja, joten toivottavasti tilaisuuden tullen viihdyt Puontin seurassa:)

  VastaaPoista
 3. Sattuipas metkasti, että lähes samaan aikaan tehtiin postaus tästä. Kiva kun sinäkin tykkäsit. Odotellaan jatko-osaa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A, sama kaiku on ollut lukurintamalla askeltemme:)
   Luin myös Flanagansin naisia, mutta sen suhteen kompastuin ihmissuhdesoppaan, vaikka sarjan edellinen oli kiinnostava hotellin pyörittämisineen...

   Leppoisaa viikonloppua sinne länsirintamalle!

   Poista
 4. Minulla on luettuna vasta sarjan eka osa, metsästän tällä hetkellä sitä kakkososaa. Mieluiten luen sarjat järjestyksessä, vaikka se ei tässä tapauksessa ihan niin pakko olisikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, vaikka tässä toimisi kyllä poimienkin, mutta aikajärjestys antaa lihaa henkilöoiden luiden ympärille ja tutkinnan metodien ja kulun kehitykselle.

   Kommentistasi kiitos, ja onnea metsästykseen, vaikkei oikeasti saakaan toivottaa kuin nokisia piippuja, sekä mielenkiintoisia lukuhetkiä!

   Poista
 5. Minulla on lukujojonossa (ostettuna) on vasta Ksle Puonnin Manni. Keväämmällä luen se. Kiitos tämän esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, toivottavasti viihdyt Kaartamon kaartin ja komisario Pesosen seurassa:)

   Poista
 6. Hyvä afrikkalainen sananlasku 🙃 Milläs sen savun tosiaan piilottaisi?

  Huumeet on mälsä juttu, mutta kirjassa tosi hyvä asia jos kirjailija tietää mistä puhuu. Arkinen poliisityös... siitä on aiemminkin ollut puhetta. Rentouttavaa viikonloppua, raittiisti 😉 🍎 🍏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta: sanamääräänsä viisaampi totuus;)

   Huumeet saavat aikaan paljon pahaa maailmassa ja siihen yrittää Puontin ammattikunta parhaansa mukaan asettaa rajoja ja sitä kitkeä, mutta money talks...

   Raitista ja reipasta viikonloppua on tullut vietettyä ja vielä tänäänkin reippaasti lenkille käy mieli. Kiitos kommentistasi & mainiota sunnuntaipäivää Sinulle

   Poista
 7. Samoilla mennään, juuri on minullakin e-kirjana Aribo alullaan. Tykkään kyllä tuosta todentuntuisesta poliisityöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara ja mukava kuulla! Onhan tässä lisäbonuksena muuan tuttu ja pätevä komisariokin;)

   Poista