tiistai 11. lokakuuta 2022

Max Seeck: "Loukko" - ex Libris...

 

"Loukko", Max Seeck, Tammi, 2022, 358 s. Kansi: Juri Patrikainen.

"Max Seeck (s.1985) on espoolainen kirjailija ja elokuvaohjaaja. Hän nousi kansainväliseen suosioon romaanillaan Uskollinen lukija, jonka käännösoikeudet myytiin neljäänkymmeneen maahan ja joka kipusi bestseller-listoille niin Yhdysvalloissa kuin Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassakin. Loukko on Jessica Niemi -sarjan neljäs romaani."( Lievelehti)


                                                          ©Mikko Rasila

 

"Max Seeckin uusi romaani on äärimmilleen viritetty psykologinen trilleri.
Se on kertomus muistoista jotka eivät päästä otteestaan, ja teoista jotka voi sovittaa vain kuolema.
Yksinäinen saari. Joka yö kello kaksi laiturille ilmestyy sinitakkinen tyttö. Jokainen joka uskaltaa lähestyä häntä, kuolee. Jessica Niemi on jälleen karmivan mysteerin äärellä." (Takakansi) 

 

 
Edelliskerran tuli Seeckin kanssa pohdittua Kaunan (2021) olemusta lopputulemana: vetäväjuoninen ja psykologisen silmän omaava dekkari kuorrutettuna hienoisilla kerrontaa koristavilla pienillä kukkasilla. 
Uteliaana siis tutkimaan, mitä kaikkea huolellisesti vaurautensa salanneen Jessican omista  loukoista, joita Seeck taidokkaasti ikään kuin sisältäpäin kuvailee,  löytyykään:
 
Jessica:  - Zetterborgin murhaajan pidätystä seuraava ilta laukaisi Jessicassa jonkinlaisen absoluuttisen tyhjyyden. Yhtäkkiä hän tunsi olevansa kuin avomerellä ajelehtiva jäälautta, joka sulaisi vähitellen kunnes katoaisi kokonaan kenenkään huomaamatta. Ja ehkä juuri tuo tunne oli alkanut ruokkia harhoja, kuljettanut häntä yhä syvemmälle toiselle puolelle, jossa todellisuus vähitellen vääristyi. 
 
Åke:   -" Majakat", mies sanoo ja laskee lasin syliinsä. "Ne symboloivat minulle jonkinlaista mielenrauhaa ja levollisuutta, Ne seisovat ylhäisessä yksinäisyydessään, kohoavat kohti taivasta. Ne ovat aina valmiina opastamaan muita ja ottamaan vastaan maailman merien myrskyt."

Sotalasten monesti traaginen  tarina ansaitsee tulla kerrotuksi teemana yhä uudelleen sen ollessa yhä edelleen maailmassa valitettavasti varsin ajankohtainen.

Seeckin tuotantoon olen yleensä tottunut liittämään debet-puolelle jännityksen, vauhdin ja vaaratilanteet.  Tässä uutkaisessaan Jessica on nostettu ns. sorvin ääreltä telakalle toipumaan  työtehtävistään Ahvenanmaalle Smörregårdin saarelle kauniisiin maisemiin popsimaan bentsoja, mutta sitten saapuvat kaksijalkaiset "muuttolinnut" perinteiseen vuosikokoukseensa ja hän kietoutuukin sinitakkisen, laiturinpäässä klo kahdelta yöllä merelle kuikuilevan, isäänsä noutamaan vartoilevan, sinitakkisen sotalapsi  Prinsessa Maija Ruususen, "Pandakarhun" legendan pauloihin.

Maija- kuulee linnun rääkäisyn, näkee korkealla veneen yllä kaartelevan lokin harmaan siluetin alati synkkenevää taivasta vasten. Hän kuulee yläpuoleltaan ukkosen pehmeän jyrähdyksen, sulkee silmänsä ja hymyilee onnellisena.  Tulethan sitten minua vastaan, isä...

Seeck hallitsee eittämättä  sanansäilän heiluttamisentaidon ja tekniikan sekä vauhdikkaissa käänteissä että tässä tapauksessa niin karun suolantuoksuisen saaristoluonnon kuin ihmismielen monimutkaisten koukeroiden ja sen herkkyyden kuvaajana sekä  mystiikan verhon  kietomisessa kokonaisuuden ylle.

Tässä Loukossa tunsin aika ajoin lukijana  olevani itse hidastetun ja toisteisenkin filmin loukossa ja ajoittaisen pysähtyneisyyden vallassa kaipaamassa Seeckin vahvaa tapahtumain kuvauksen edistymistä ja rikkautta ikään kuin laiturinnokan sijasta olisin seissyt odottamassa bussipysäkillä linjuria, joka ei vaan saavu. 

Teoksen vahvuutena on hienopiirteinen  psykologinen kuvaus ja onkin mielenkiintoisa aikanaan nähdä, vieläkö Jessican tarina jatkuu ynnä mihin suuntaan kirjailija kerrontansa tulevaisuudessa luotsaa. 

Juri Patrikaisen synkänpuhuva ja kaunis kansi kuvaa yksiselitteisesti kirjan erityistä tunnelmaa!

- Heitä minut susille ja palaan johtamaan laumaa... 

Ahvenanmaalla piipahti:


12 kommenttia:

 1. Seeck on vielä kokematta. Voisi kokeilla, kun on niin kehuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Seeck on omanlaisensa dekkaristi, jonka sanotaan edustavan Nordic Noiria ja jonka teoksissa yleensä on vauhtia ja sopivasti särmää.

   Poista
 2. Minäkään en ole vielä lukenut Seeckiä. Psykologinen jännitys kyllä kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarikas elämäni! Seeckin parissa ei tule aika pitkäksi, sillä juonenpunonta onnistuu Seeckiltä juoheasti ja sen lisäksi hänestä kirjoittajana ilmenee myös "herkempää" kuvauksellista empatiaa, mikä lisää kokonaisuuden kiinostavuutta ja antia.

   Poista
 3. Max Seeck on minunkin lukulistallani. Nyt lista tuntuu pitkältä, kun luen e-kirjoja. On niin helppo varata tai ostaa uusi kirja, jono kasvaa. Syksyn pimeys korjannee osan lukemattomista toiseen "pinoon".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, mukava kuulla! Samaa kaikua askelten, sivujenkääntelyn suhteen on täälläkin: kirjapino pysyy tiukasti ennallaan kuin huojuva torni ja varauksissa riittää.
   Lisääntyvä pimeys siis tehköön tehtävänsä ja hoitakoon hommansa. Mukavaa loppuviikkoa ja luku-/kuunteluiloa Sinulle:)

   Poista
 4. Mai Laakso on lisännyt kommentin postaukseesi "Max Seeck: "Loukko" - ex Libris...":

  Ihana sarja. Tämä on niin minulle tehty kaikkine kummituksineen ja ylimaallisine juttuineen. Max Seeck osaa viihdyttämisen taidon kaikkine konnankoukkuineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, pitää paikkansa! Seeckin tyylissä on ollut alusta asti jotain varsin omaleimaista ja mukaansatempaavaa.
   Niin on tässäkin, mutta jotenkin jämähdin tuohon laiturinnokassa seisomiseen, vaikka kerronta kulkikin sujuvasti:)

   Poista
 5. Seeck-neitsyys on minulla muutaman muun kommentoineen tavoin korkkaamatta. Uteloittaa kyllä, kirjasarjan aloittaminen vain tuntuu "työläältä" - lähinnä siksi, kun on niin monta sarjaa ennestään kesken :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivassa saumassa siis hilpeästi korkkia poksauttamaan ja nauttimaan.
   Jep: alkaa tuntua Jotunin "Huojuva talo" aika tanakalta pytingiltä, kun katselee omia pinojaan ja voimassa olevien varausten määrää, mutta sivu kerrallaan mennään.

   Kommentistasi kiitos ja hauskasta uusiosanasta uteloittaa - onko murretta? - ja mukavasti kiemurtelevia polkuja siellä jossain korven keskellä sekä onnistunutta sielun ja mielen tankkausta Sinulle!!

   Poista
 6. Tämä tuli kirjastosta ja nyt lukemaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, mukava kuulla ja ei kuin jännittäviä ja mielenkiintoisia lukutuokioita Seeckin taitavassa kyydissä!

   Poista