torstai 7. huhtikuuta 2022

Max Seeck: "Kauna" - ex Libris...

"Kauna",  Max Seeck, Tammi, 2021, 430 s.

"Max Seeck (s. 1985) on espoolainen markkinointialan yrittäjä, kirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen esikoistrillerinsä Hammurabin enkelit ilmestyi vuonna 2016 ja oli heti arvostelu- ja myyntimenestys. Seeckin neljännen romaanin   
Uskollisen lukijan käännösoikeudet on myyty 40 maahan, ja siitä on valmisteilla Yhdysvalloissa tv-sarja. Seeck on tehnyt sen, mihin kukaan suomalainen ei ole pystynyt vuosikymmeniin: hän on valloittanut ilmiömäisellä tavalla maailman bestseller-listat Yhdysvalloista Saksaan. Kauna on hänen kuudes romaaninsa ja jatkaa Uskollisen lukijan ja Pahan verkon aloittamaa sarjaa." (Lievelehti)

 

                                                           ©Mikko Rasila

"Yritysjohtaja Eliel Zetterborg löydetään raa'asti surmattuna Helsingin keskustassa sijaitsevasta arvoasunnostaan. Huoneistoon ei ole murtauduttu, ja ainut johtolanka on olohuoneen lasipöydällä lojuvat palapelinpalat.
Zetterborgin yritys on kertonut tuhansia ihmisiä koskevista irtisanomisista vain muutamia päiviä aiemmin.
Rikosylikonstaapeli Jessica Niemi on jättäytynyt pois työstään Helsingin poliisissa ja keskittyy tutkimaan kuolemantapausta, joka tuntuu omituisella tavalla kytkeytyvän häneen. Mutta kun Zetterborgin murhasta alkaa paljastua yhä karmivampia yksityiskohtia, Jessica ei voi vastustaa kiusausta palata takaisin kentälle." (Takakansi)

 

Seeckin ratevien ja konstailemattomien dekkareiden parissa on tullut  jännitettyä ja viihdyttyä kerta toisensa jälkeen mm. Mefiston kosketus (2017) ja 
Haadeksen kutsu (2018). Jälkimmäisestä: Kirjailijalla on jännän omarytminen tapansa kirjoittaa tavalla,  jossa tapahtumat etenevät jäntevästi ja verbaliikka on hallussa sekä jännitys ja vaaratilanteet väreilevät ilmassa kautta linjan. Mielenkiinnolla lähdin siis tutkimaan itselle vieraan, kaunan olemusta ja sitä, kuinka kauas ja josko se kantaa....

Juonenpunonta onnistuu Seeckiltä juoheasti kuten aina, mutta sen lisäksi hänestä kirjoittajana ilmenee myös "herkempää" kuvauksellista  empatiaa, mikä lisää kokonaisuuden kiinostavuutta ja antia.

Jessica Niemi:  - Rikosylikonstaapeli katselee kuinka harmaan talvituskin ylleen kasvattanut orava kipittää tien yli ja kiipeää sitten ylös paksua puunrunkoa hämmästyttävän nopeasti. Luonnon pienet ihmeet, kuten painovoimaa uhmaavan jyrsijän ketteryys, eivät ole koskaan lakanneet hämmästyttämästä Jessicaa. Hän tuntee vuosi vuodelta kaipaavansa luontoa yhä enemmän,  
kenties saadakseen etäisyyttä työssään kohtaamiinsa tragedioihin ja karmaiseviin ihmiskohtaloihin...

Tanja & Jusuf:  olen viittä vailla valmis arkkitehti", Tanja jatkaa. Jusuf vetää suunsa hymyyn ja paljastaa vitivalkoiset hampaansa. "Vau. Miten ihmeessä viittä vaille valmiista arkkitehdistä tuli verisiä rikospaikkoja syynäävä poliisin tekninen tutkija?" "Täyskäännöksen voi tehdä perilläkin, Jusuf. Ja vielä helpommin vähän ennen.

Kuulustelutilanteen vivahteikasta kuvausta: - Hetken ajan Joonas Lamberg katsoo Jusufia arvioiden, mutta sitten silmien ilme pehmenee, ikään kuin piru miehen olkapäällä olisi luovuttanut puheenvuoronsa enkelille...

Harvinaista ja hauskaa kyllä tutkinnan edistyminen edellyttää poikkeavasti myös kirjaimellisesti fyysisesti pöydänpeittävän kasan kokoisen, mittavan palapelin kokoamista hahmottuakseen.

Seeck viljelee kliffasti myös stadin slangisanoja väriläiskinä kuten spora, korni, snepata, budjata kuin myös tuoreempaa, urbaamia esim. biiffi .

 - Pahempi kuin kantaa ikuista kaunaa, on elää murha tunnollaan...

Vauhdikas ja osin tehtaiden lopettamisine/myymisine  ajankohtainenkin, vetäväjuoninen ja psykologisen silmän omaava dekkari kuorrutettuna hienoisilla kerrontaa koristavilla pienillä kukkasilla. Seeckin seurassa tutkinnan kiemurtelevilla poluilla mielikseen ja kompastelematta 
 
tepasteli:

10 kommenttia:

 1. Olen lukenut Jessica-dekkarisarjaa ja tykkään tosi paljon, kun siihen on liitetty mystiikkaa. Luulenpa, että juuri se mystiikka on avannut ovet maailmalle. Sujuvaa ja koukuttavaa tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mystiikka on vahvasti läsnä tässäkin, ja se tekee tosiaan teoksesta entistä kutkuttavamman. Olet varmaankin oikeassa sen avaimena maailmalle toimimisen suhteen.

   Kommentistasi kiitän ja mainiota tulevaa viikonloppua Sinulle toivotan mottona: Virpoin, varpoin, tuoreeks' terveeks'....;)

   Poista
 2. Tätä on kehuttu, mutta en itse ole vielä alkanut lukea. Me maalla ollaan hitaampia kuin siellä, missä liikutaan sporalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, vetäväjuoniseksihan tätä on tituleerattu ja kyllä lukijana mielenkiinto pysyi koko ajan vaivatta vireillä!

   Jep, sporalla pääsee, mutta kyllä myös vähemmällä faartilla ja beesaamalla hyvin ehtii;)

   Poista
 3. Tämän sain luettua ja tykkäsin, kuten Seeckin aiemmistakin teoksista.

  Sitten kiinnostuin edellisen postauksesi kirjasta, varasin sen.

  Vielä sitä edellisestä, hämähäkeistä. Olen täysin samoilla linjoilla, hämähäkkejä ei saa tappaa. Talossa on aina jossain hämähäkki tai useampi ja ne saavat olla rauhassa. Erityisesti pidän niistä hennoista pitkäjalkaisista, katselen miten sulavasti liikkuvat.

  Hyvää kevään jatkoa, toivoa sopii, että lumisateet jo väistyvät ja sinivuokot voittavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seeck on hyvää ja luotettavaa seuraa! Samoin Rajamaan ilmavat ja elämänläheiset oivallukset kutkuttavat mieltä ja antavat perspektiiviä.

   Jep: rauha hämähäkeille, ne tekevät sisälläkin omaa siivoustyötään, ja nuo pitkäjalkaiset hallitsevat raajansa kadehdittavan elegantisti.
   Pari päivää tuon hypekkipostauksen jälkeen istua pönötin läppäri sylissä vielä ilman tarvittavia silmälaseja, kun näppäimistöllä vilahti jotain: yksi kauniin vaaleanruskea ystäväinenhän se siinä uteliaana kurkisteli ihmetellen, mistä oli kysymys. No Sir Galahad, joka pelastaa minut myös ampiaisten lähentelyltä, hyppäsi ratsunsa selkään, tuli tulitikkulaatikon eli hyöteistransportin kanssa ja siirsi tämän uteliaan takaisin parvekkeelle, mistä se lie tullutkin kohteliaisuusvisiitille.

   Kommentistasi kiitos ja sateen ropinasta sekä tuulen tuiverruksesta, jotka myös kevään pihtisynnytystä edesauttavat, huolimatta oloisaa ja mukavaa viikonloppua Sinulle!

   Poista
 4. En ole Seeckilta lukenut mitään. Ehkäpä voisi kokeilla. Olen vain vähän väsynyt loputtomiin sarjoihin. :D Kunpa tulisi enemmän yksittäisiä, itsenäisiä kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki, relevantti toivomus! Jos löytää kiinnostavan kirjan no 5 ja sen lukeakseen pitäsi aloittaa osasta 1, menee lukuhalut, kun tulee eräänlainen henkinen pakko vastaan. Onneksi monissa sarjoissa mainitaan, että teoksen voi lukea myös itsenäisesti. Tässä kyseisessä teoksessa ei ole sitä mainintaa, mutta tuo pätee mielestäni myös Seeckin tuotannon kohdalla.
   Jaan toiveesi itsenäisten kirjojen tarjonnan lisääntymisen suhteen;)

   Poista
 5. Olen jo kauan aikonut lukea myös Seeckiä, mutta vielä se on jäänyt. Varmasti hyviä dekkareita. Minussa on sama vika kuin Ankissa, etten jaksaisi lukea dekkarisarjoja. Rasittaa, kun ne pitäisi lukea tietyssä järjestyksessä. Monesta sarjasta olen lukenut yhden tai pari kirjaa, jotka eivät välttämättä ole olleet sarjan avausosia... Hyvä jos Seeckin teokset voi lukea itsenäisestikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarikas elämäni! Sama kaiku on askelten ja riento aatosten minullakin: kirjojen lukeminen "määrätyssä" järjestyksessä a:sta ö:hön ei ole lajini.

   Kirjallisuus on antoisa harrastus ja säilyköön sen vapaaehtoisuus kaikessa nyt ja aina! Onneksi tosiaan lukemisen nautinto ei kaikissa tapauksessa ole sidottu sarjan ajallisten osien järjestykseen:)

   Poista