lauantai 8. lokakuuta 2022

John le Carré: "Viimeinen henkäys/Silverview" - ex Libris...

 "Viimeinen henkäys", John le Carré, Crime Time, 2022, 220 s., suomentanut
Ilkka Rekiaro.

"Englantilainen John le Carré (oikea nimi David Cornwell, 1931-2020) opiskeli Oxfordissa ja kieliä Bernin yliopistossa Sveitsissä sekä työskenteli kylmän sodan aikana vuosia Britannian tiedustelupalvelun agenttina Länsi-Saksassa. Le Carrén läpimurto kirjailijana oli Mies kylmästä (1963), jonka jälkeen hän kirjoitti yli 20 kiitettyä romaania. Viimeinen henkäys ilmestyi hänen poismenonsa jälkeen." (Lievelehti)

 

                                                ©Stephen Cornwell for White Hare
 

 
"Lontoon Cityssä vaurastunut ja rahamaailmaan kyllästynyt Julian Lawndsley on ostanut pienestä merenrantakaupungista piskuisen kirjakaupan, vaikka hän ei tiedäkään kirjallisuudesta juuri mitään. 

Kauppaan ilmestyy eksentrinen puolalainen emigrantti, joka kävi koulua Julianin isän kanssa ja jonka kuolemaisillaan oleva vaimo on brittien tiedustelupalvelun entinen päällikkö. Pariskunnan hämärä menneisyys nousee uudelleen esiin,
kun kotimaantiedustelun päällikkö alkaa penkoa vanhaa tietovuotoa. Pöyhittäessä kenenkään menneisyys ei kestä päivänvaloa eikä kukaan ole syytön, ei edes M15.  Le Carrén jäähyväisissä viimeinen juonenkäänne yllättää ja sinetöi samalla kirjailijan koko tuotannon." (Takakansi)

 


 

Le Carrén seurassa on tullut vietettyä moniaita jännittäviä ja mielenkiintoisia hetkiä ilman pienintäkään pelkoa pitkästymisestä, viimeksi teoksen 
Vakoojan perintö (2018) tiimoilta:  teos tarjoaa paitsi jännittäviä hetkiä kaikille vakoojatarinoiden ystäville, kauttaaltaan korkealuokkaista - joskin paikoin kiemuraistakin -  ja kieliasultaan moitteetonta, analyyttista kerrontaa kaikille meille le Carrén ystäville. 

Muutamia hipaisuja:

Julian Lawndsley - Hänen impulsiivinen pakonsa oravanpyörästä oli alkanut surkeasti. Ja vaikka tilit eivät kertoneet tarinan loppua, hän saattoi kertoa sen itse: hänellä ei ollut edellytyksiä kestää selibaatin yksinäisyyttä; etäisyys ei hiljentänyt hänen lähimenneisyytensä hälinää; eikä hän pystynyt parissa kuukaudessa paikkaamaan sitä puutetta, ettei hänellä ollut ensiluokkaiselta  kirjakauppiaalta odotettavaa perustason kirjallisuudentuntemusta.

Edward Avon- Sanokaamme, että olen brittiläinen, sekarotuinen piski, eläkkeelle jäänyt ansioton akateemisen alan ihminen ja sekatyömies. Riittääkö se?

 Jos Edward Avon ei havittele mitään sen kummenpaa kuin seuraa, eikä Julianilla ole velvollisuus tarjota sitä edesmenneen isänsä vanhalle koulutoverille, semminkin kun tämän kuolemansairas vaimo on heittänyt hänet ulos?

Teoksessa sivutaan myös muita kirjailijoita kuten monipuolista Noam Chomskyä, analyyttistä filosofia, kognitiotutkijaa, loogikkoa, aktivistia ynnä  W.G. Sebaldia Saturnuksen renkaineen.

Kirjailija hallitsee myös verbaalisen hauskuutuksen: Taistelu-univormuun pukeutuneet vartijat pitelevät automaattikivääreitään kuin kapaloihin käärittyjä imeväisiä.

Carrén  tyylille uskollisena tämäkin hyvästijättö  on pikemminkin älyllinen kuin vauhdikas ja tapahtumarikas kuitenkaan yllättäysmommenteja sivuuttamatta. Siinä missä taitava kuvanveistäjä luo näköispatsaan tai muun veistoksen piirtää Le Carré verbaalisin keinoin henkilögalleriansa eläviksi persooniksi ominaispiirteineen, tekemisineen ja tekemättä jättämisineen.

Ilkka Rekiaron laadukas suomennos ja Jussi Jääskeläisen sisällön myötäinen kansi sinetöivät kokonaisuuden. Tyylipuhdas päätös  pitkälle ja mielenkiintoisell,  meitä lukijoita suuresti ilahduttaneelle kirjalijanuralle.

Lentää lokki hiljainen yllä vetten usvaisten:

12 kommenttia:

  1. Edelleen on tämän kirjailijan kirjat lukematta, vaikka mies taitaa jopa fanittaa häntä. Sebaldin kirjoja olen lukenut jopa blogiaikana.
    Ihastuin, kun kuulin Annie Ernauxin voittaneen tämän vuoden kirjallisuuden Nobelin. Hän pääsi niiden harvojen naiskirjailijoiden joukkoon, jotka ovat saaneet Nobelin. Varasin heti pari Ernauxin kirjaa kirjastosta.
    Mukavaa viikonloppua ja lukuiloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hätiä mitiä: se, mikä ei ole takanapäin voipi olla edessäpäin!
      Sebald on myös kiinnostava ja haasteellinenkin, yöpöydällä odottelee uutukainen "Luonnon mukaan".

      Mainiota: hatunnonsto ja huivin heilautus Ernauxin saavutukselle rikkoa vahvaa miesrintamaa! Hänen tuotantoonsa en ole minäkään tutustunut, vielä ks,
      ykköslause;)

      Kommentistasi kiitos ja leppoisaa viikonloppua, toivottavasti huomenissa kauniimman kelin merkeissä!

      Poista
  2. Minulla on tuo romaani tuossa vieressä - pitää/saan kirjoittaa arvostelun Ruumiin kulttuuri -lehteen.

    John le Carré on tavallaan Elisabet II:n ajan hieno, kriittinen ääni, joka taitavasti kertoo brittiläisen imperiumin romahtamisesta ja sen yrityksestä piilottaa tuo romahtaminen mm tiedustelupalvelun avulla.

    Monet kirjat vanhenevat ja menettävät sanomansa ajan kuluessa, mutta luulen että le Carrén romaaneja luetaan pitkään 2000-luvulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kyösti! Kriittisestä äänestä ja Carrén teosten kestävyydestä olen samaa mieltä, ei pure heti ajan hammas.

      Jostain syystä hänen teoksiaan koen haastaviksi avata ja kommentoida, vaikka kieliasu ja kerronnan kulku ovat moitteettomia ja sujuvia, sillä lukujälki on sen verran runsautta aiheuttava ja tiivis, ettei oikein tiedä, mistä langasta nykäistä,. Mielenkiinnolla siis odotan mitä mahdollisesti myös blogissasi teoksen tiimoilta henkäiset;)

      Poista
  3. Varmaan arvasitkin, että John le Carré on yksi minunkin suosikeistani. Hänen tuotantonsa on tullut luettua.

    En juurikaan lue kirjoja moneen kertaan, mutta ´"Mies kylmästä" on tullut luettua ehkä kymmenen vuoden välein.

    Kirjailijan kuolinvuosi on muistaakseni 2020. Lipsahdus tuolla alussa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan näin muistelin, ja eipä tule mieleen vakoilugenressa le Carrén voittanutta.

      Kiitos kommentistasi ja iso sellainen painovirhepaholaisen nitistämisavustasi sekä kaunista loppusyksyn aurinkopäivää!!

      Poista
  4. Onpa kyllä komea kansi kirjalla!
    Jotenkin luulen, etteivät nämä kirjat ole ihan minua varten. En erityisemmin innostu vakoiluteemasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki ja kyllä vaan istuu tunnelmaltaan sisältöön kuin hanska käteen!

      Vakoiluteemalla on kirjoitettu paljonkin erilaista ja tosiaan vähemmän kiinnostavaa "häröilyä", mutta taustansa ja ulosantinsa sujuvuuden vuoksi tämä kirjailija on listallani alan ykkönen em. osaamisensa vuoksi.

      Poista
    2. Vakoilu on le Carrélla vain toimintaympäristö, jossa ihmisyyden keskeiset rakennuspalikat korostuvat: uskollisuus, kunnia, oikein tekeminen.

      Poista
    3. Kiitos kommentistasi, joka pitää täysin paikkansa!

      Poista
  5. Le Carrelta luin pari teosta nuorena, mutta en ole sen jälkeen palannnut genreen, enkä ehkä nytkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! Näin ne mieltymykset ajan kuluessa vaihtelevat. Itsekin olen dekkaireissa toiminta- tai psykologialinjoilla, vakoilupuolella oikeastaan Le Carré on ainoa kiinnostava:)

      Poista