torstai 7. heinäkuuta 2022

Jane Harper: "Selviytyjät/The Survivors" - ex Libris...

"Selviytyjät," Jane Harper, Tammi, 429 s., suomentanut Viia Viitanen.

"Toimittaja Jane Harperin  ensimmäinen rikosromaani Kuiva kausi (2016) tarjoili uudenlaista kylmäävää jännitystä Australian helteisiltä takamailta ja nosti tuoreen kirjailijan valtaisaan maailmanmenestykseen. Harper on nykyään britti, mutta hän on asunut osan lapsuudestaan Australiassa ja palannut sinne aikuisena." (Lievelehti)

 

                                                             ©Eugene Hyland
 
 
"Päivänä jona Evelyn Bayhin iskee myrsky, Kieran Elliott tekee kohtalokkaan virheen. 12 vuotta myöhemmin Kieran palaa kotiin Tasmaniaan mutta joutuu huomaamaan, ettei tuttavapiiri ole antanut hänen tekoaan anteeksi.
Kun Kieranin kotikaupungin rannalta löytyy nuoren naisen ruumis, vastaamattomat kysymykset myrskypäivän tapahtumista nousevat jälleen pintaan. Joku - naapuri, ystävä tai sukulainen - on salannut totuuden yli vuosikymmenen ajan, eikä kehenkään voi luottaa." (Takakansi)
 


 
Edellisen kerran nautin Harperin kirjoittajan taidoista Kadonneen miehen 
arvoituksen parissa: Harperin ilmava ja konstailematon tyyli kera sujuvan kerronnan veivät mennessään, ja eri ympäristöt muodostivat lukukokemukselle  kiintoisan kontrastin. Odotusarvo Tasmanian hyrskyjen, luolien ja rantojen sekä  Kieranin kotikaupungin salaperäisten, vaiettujen vyyhtien ja ihmissuhdekiemuroiden suhteen olikin luontevasti varsin korkealla.   

-  Näköalapaikalla ei ollut muita, ja Kieran oli istunut Mian kanssa penkille - sekin kohtalaisen tuore lisäys paikan varustukseen. He olivat katselleet merelle tuulen tuivertaessa heidän hiuksiaan. Meri, joka saattoi kimaltaa tuhansissa eri sävyissä, oli sinä iltapäivänä ollut kuin samean harmaanvihreänä aaltoileva ruohotasanko. Vähän kauempana rantakivikon takana he olivat nähneet ankkurissa olevan katamaraanin, jota aallot keinuttivat lempeästi. Se oli Nautilus Blue, Seanin vene.
"Onko hän sukeltamassa?" Mia oli siristänyt silmiään nähdäkseen veneen kannelle. "Siltä vaikuttaa." Veneen mastossa oli liehunut sini-valkoinen sukeltajan lippu. "Sukeltaja vedessä."
 
Näin vallinneena hellekautena - joka onneksi tätä kirjoittaessani on helpottanut, vaikkei täällä tippaakaan vettä ole taivaalta iloksemme herunut - oli ihanaa ja helpottavaa lukea merestä, tuosta itselle rakkaasta elementistä, tyrskyineen ja hyrskyineen sekä kulkea kiemuraisissa, kosteanviileissä luolastoissa.

Harperin vahva kirjoittajaote pitää ja hänen säilyttää retostelemattoman henkilökuvauksensa keskinäisine taakkoineen ja traumoineen sekä epäilyksineen vaivatta hyppysissään. Luontokuvaus on omaa luokkaansa, ja se luo oivat raamit tällekin trillerille, jossa kuitenkaan ei raakuuksilla retostella. Oivasti balanssissa oleva teos ja Viia Viitaselta laatusuomennos!
 
Luolia tutkimassa on Tasmaniassa piipahtanut myös Kartanon kruunaamaton lukija -blogin Elegia ja joutuiko hän myös äijä-ähkyn poluille selviää klikkaamalla:)

Suolaisin& luolaisin Tasmanian terveisin:

8 kommenttia:

 1. Minäkin olen pitänyt Harperista kovasti, ja Selviytyjät onkin ollut minulla lainassa jo jonkin aikaa. Harmi vain, että nyt parin viime viikon aikana on ollut lukujumia ilmassa, joten tässä voi vielä käydä niin, että kirja jää tällä kertaa lukematta, kun palautuspäivä lähestyy ja seuraavat varaajat odottavat jo vuoroaan... No, ehtiihän sen myöhemminkin lukea, jos nyt ei onnistuisi. Varmasti kyllä hyvä kirja! Kiva kun sinä pääsit jo nautiskelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarikas elämäni ja mukava kuulla, että meitä on tässä kaksi Harperin tuotantoon tykästynyttä!

   Hellejakso imi kyllä kaikki mehut ja haperoitti keskittymiskyyä, mutta kaikesi onneksi Harper ei Sinulta mihinkään karkaa, joten jossain sopivassa kohdassa Sinulla on kiehtovaa lukemista suoraan Tasmaniasta tiedossa;)

   Poista
 2. Tämä on varauslistalla. Tasmania kuulostaa erikoiselta paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai ja mukava kuulla aikanaan, kuinka Tasmanian- matka Sinulta sujui ja missä mietteissä kotiuduit!

   Poista
 3. Mitään Tasmaniaan liittyvää ei kyllä ole tullut luettua, joten tässä olisi aika hyvä täsmäteos siihen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki ja samoin! Tasmania muiden muassa olisi taatusti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka, mutta kiintoisa oli myös pikavisiitti Harperin johdolla.

   Poista
 4. Tämä oli kyllä mainio miljöö- ja tunnelmakirja. Sopivan rauhallinen, mutta kuitenkin etenevä. Lisää jo odottelen lukemista Harperilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia ja oikeassa olit, kyllä vaan miellytti! Lukukokemus oli juuri tuo kommentissasi kuvaamasi, joten toivottavasti hänen tuotantonsa jatkuu yhtä hyvissä merkeissä:)

   Poista