lauantai 16. heinäkuuta 2022

Terveisiä Halosenniemeltä...

Pitkästä aikaa kääntyi  auton nokka kohti Halosenniemeä viehkoa Tuusulan rantatietä monine museoineen rauhaisasti  maisemia ihaillen ajaa körötellen.

Pekka Halonen  ja Halosenniemi   sekä Pekka Halosen tunnettuja teoksia: vahvennoksia klikkaamalla saat halutessasi lisätietoa ja myös kuvat suuremmiksi:)

 

 
"Taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallisromanttinen ateljeekoti Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Rakennuksen, "tupatöllin" hieno ja ammattitaitoinen hirsityö on vertaansa vailla.
Alkuperäiseen asuunsa entisöity Halosenniemi toimii taidemuseona, joka kertoo Pekka Halosen taiteesta, hänen elämäntyöstään ja ystävistään, jotka loivat maineikkaan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön." (Tervetuloa Halosenniemeen!)


 

Olimme heti museon avautuessa paikalla ja siellä olikin kulku opastuksineen tällä kerralla tilanteen huomioon ottaen erittäin hyvin järjestetty ja opastettu mahdollisimman vähin kontaktein.

Taideteosten lisäksi ihastelimme ja ihmettelimme työpöydällä olevaa suurta rautaesinettä, jonka meille kerrottiin sen olevan grafiikkapuristin. 
Ansaittua huomiota sai myös osakseen massiivinen puun juurista valmistettu keinutuoli, joka ei varmasti ihan vähästä kumoon keikahda. Uskomatonta kärsivällisyyttä vaatinutta käsityötä. 

 

                                             Tuusulan museot, Halosenniemi

 

Luonnonkauniilla kallioniemellä, järven rannalla sijaitseva sauna oli tuolloin parhaillaan kunnostettavana, mutta tällä hetkellä valmistunut.

Halosenniemeen kuuluu myös kaunis ja hoidettu puutarha, joka olikin upeassa kukkaloistossa:

 
 

 

Ihastuttava miljöö, komea vanha hirsitalo korkeine huoneineen, kiinnostavan taiteen lisäksi kauniita huonekaluja, matalia ja nykysilmin lyhyillta vaikuttavia sänkyjä, koristeltuja pitsiliinoja pesukomuuttien päällä,  taidokkaita ryijyjä ja tyynyjä, istahtamaan kutsuva katettu ruokapöytä suloisin posliiniastioin, historian siipien havinaa ja tuoksua vanhojen hirsien tarinoitaan kuiskaillessa...

Eipä pieni ihminen muuta retkeltään kaipaa:

14 kommenttia:

 1. Onpa todella hieno rakennus! Ja ihanat kukkaset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki, komiat hirret, historian siipien havinaa ja idyllinen miljöö:)

   Poista
 2. Tuo järvi on kaunis paikka olin viime kesänä siellä lenkillä ja kävin siinä Aleksis Kiven kuolinmökin luona ja myös järven rannalla, mutta en tuolla asti. Seuraavalla kerralla pitää mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Tuusulan rantatie on todella viehättävä ja Halosenniemi kiva kohde, joten ehkäpä ensi kerralla ulottuu lenkkisi peremmälle asti;)

   Poista
 3. Halosenniemi on ollut aikoinaan hieno taiteilijoiden yhteisö. Mukavaa, että talot ja puutarhatkin on pidetty kunnossa. Olen käynyt siellä noin 10 vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara! Paikka on varmasti pursunnut paitsi ideoita myös vauhdikasta elämämisen ja olemisen riemua.
   Tuttu ja turvallinen, mutta aina yhtä kiehtova kesäkohde.

   Poista
 4. Kiva paikka vierailla varsinkin kesäaikaan. Kiitos museovinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai ja vinkin ilo puolellani!! Vanhassa hirsitalossa kauniilla niemellä on jotain hyvin rauhoittavaa ja visuaalisesti kaunista...

   Poista
 5. Tuusulan rantatie monine museoineen on kyllä viehättävä paikka, joka huokuu edelleen historiaa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos SusuPetal! Ei ole aika näivettänyt tuon rantatien viehkeyttä ja lumovoimaa Halosennieminen, vaan siellä tulee aina nostalginen ja hyvä olo ja mieli:)

  VastaaPoista
 7. Olen vieraillut pari kertaa Halosenniemessä, Ainolassa ja Aleksis KIven kuolinmökillä sekä pyöräillyt tuon viehättävän rantatien lenkin. Vanhimman pojan perhe asuu Tuusulassa.
  Siellä lähellä on myös toinen kiinnostava kohde, Kellokosken ruukkialue ja sairaala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantatiellä, joka on jo itsessään kaunis, on tosiaan monta kiinnostavaa kohdetta. Kiitos kommentistasi ja ruukkivinkistä!

   Poista
 8. Ateljeekoti ympäristöineen... Elämys vertaansa vailla, uskon 💕 Ihana postaus linkityksineen! ☘️🌷☘️🌷☘️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulttuuria kauniissa mijöössä, voiko pieni ihminen kesäpäivältään parempaa odottaa...
   Kommentistasi kiitos ja kesäviikonloppua Sinulle:)

   Poista