keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Pertti Saloheimo: "Ennustus linnuston tulevaisuudesta" - ex Libris...

"Ennustus linnuston tulevaisuudesta", Pertti Saloheimo, WSOY, 2019, 75 s. Graafinen suunnittelija Martti Ruokonen.

Pertti Saloheimo  (s. 1962) on koulutukseltaan lääkäri ja työskentelee Lääkärilehden päätoimittajana. Hän on toiminut useiden lääketieteellisten lehtien toimittajana ja vakituisena avustajana sekä kolumnistina. Kirjoittamista hän on opiskellut mm. Kriittisessä korkeakoulussa ja Oriveden opiston kursseilla. Saloheimon runoja on julkaistu aiemmin Hallaus- ja Nuori Voima -lehdissä. Ennustus linnuston tulevaisuudesta on hänen esikoisteoksensa." (Lievelehti)

 

                                                       ©Otto  Virtanen

 "Tutkimusmatka maailmojen rajoille Ennustus tulevaisuudesta on polku ihmismielen syvyyksiin ja tiedon tuolle puolen. Proosarunofragmenteista koostuvan teoksen mittakaava ulottuu viruksista maailmankaikkeuden reunoille ja käsin kosketeltavasta henkiseen." (Lievelehti)

 


Kuukauden alkupuolella sukeltauduin Saloheimon uutuuden Meren ja tulivuoren välissä  pariin ja ihastuin kertalaakista häneen tapaansa tuottaa tekstiä: Taianomaista kerrontaa, joka kuljettaa lukijansa aivan uusiin sfääreihin jättäen ilmavana väljyyttä lukijan omalle mielikuvitukselle, tunnelmoinnille, tulkinnoille ja ajatuksille, joten tähän fragmenttikoosteeseen tartuin tietty uteliain hyppysin.

Teos on kolmiosainen sisältäen myös kaksi kirjettä:  Rakkaalle odottaen jälleennäkemistä ja Lintuselleni Sinua kaivaten sekä Elokuussa.  Poimintoja ja pohdintoja  kustakin osasta:

I Lajinkehitys: 

- Pyrstöjä on ainakin kaloilla ja lentokoneilla. Voisiko tarkastelunne kohde olla lentokone? Koska mainitaan pyrstösulat, päädymme lintuun.

- Luolien olosuhteet ovat samanlaiset kaikkialla. Niiden ulkopuolinen maailma jää meille arvoitukseksi. Päivämäärät ovat tärkeitä, ellei ole kyse bakteereista tai viruksista. 

- Ihminen on vieraslaji kaikkialla muualla paitsi Afrikan suuressa hautavajoamassa. 

-  Meteoriittien ja tulivuorenpurkausten vaikutus on ollut enintään välillistä. Seuraukset voidaan päätellä hyönteisistä ja linnuista.”

II Keisarikunnan unia 

- Minulla on oikeus syyllisyyteen koko maailman pahuudesta, olen vastuullinen ihminen.

- Vanhat ihmiset kulkevat keskuudessamme ryppyinen ja taitoksineen laskostetut ajatukset päässään ja nauravat meille kuin hassuille eläimille. 

- Mikään ei tunnu hyvältä tai pahalta kuin häviävän lyhyen hetken.

III Paratiisi, lost & found

- Älyköt ovat emotionaalisesti vaille jääneitä lapsia. He rakentavat älystään esteen, jotta heitä ei nähtäisi paljaina. Lopun elämäänsä he etsivät tietä takaisin syvimpään minuuteensa läpi aivokuoren, joka muuttaa tunteet ajatuksiksi.

- Nälkään voi nääntyä yltäkylläisyyden keskellä edes ymmärtämättä, että on nälkäinen. Tähän saakka olen vain kärsinyt tappioita, kun ymmärrykseni on lisääntynyt.

- Rakastan naurua! Vain Jumala voi rakastaa odottamatta mitään vastalahjaksi, edes varstarakkautta  jos sille päälle sattuu. 


Eipähän pettänyt odotuksia Saloheimo tällä esikoisellaankaan, vaan näistä pohdinnoista sekä sielun- ja mielen kirjallisista hypähdyksistä tuli innostunut ja hilpeäkin lukukokemus niitä ees-taas veivatessa ja rauhassa makustellessa. Oivaltavaa, ennakkoluulotonta ja raikastuulista sanaruletin pyöritystä, 
joka kiinnosti, ihastutti, mietitytti ja nauratti! Matti Ruokosen tyylikäs suunnittelu, joka on aiemminkin antanut runsaasti silmäniloa, luo elegantit puitteet kokonaisuudelle!

- Raha ei luo nahkaansa eikä koteloidu koskaan, se ei kuoriudu kotelosta perhoseksi vaan pysyy iänkaikkisesti ahneena toukkana.

Ahneesta toukasta viis veisaan, mutta ryppyineen ja taitoksineen

hykerrellen hymistelee: 

2 kommenttia:

 1. Nyt aion kyllä näihin Saloheimon teoksiin tutustua, niin houkuttelevasti kirjoitit. Imaisivat heti mukaansa kuvauksissasi. Kiitos! Aloitan vaikka tästä viimeisimmästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla ja ollos hyvä:) On vaikea määritellä, mikä näissä Salohemon kahdessa teoksessa viehätti ja oli mukaansatempaavaa, ehkäpä niiden valmiiksi pureskelemattomuus...

   Kommentistasi kiitos ja mukavaa, kesäistä loppuviikkoa veden kutsua unohtamatta!

   Poista