tiistai 30. maaliskuuta 2021

Pascal Engman: "Rottakuningas/Råttkungen" - ex Libris...

"Rottakuningas", Pascal Engman, WSOY, 2021, 470 s., suomentanut 
Pekka Marjamäki.
 
"Chileläis-ruotsalainen Pascal Engman  (s.1986) tunnetaan voimakkaan yhteiskunnallisista jännitysromaaneistaan. Hän debytoi toiminnantäyteisellä teoksella Patriootit (suom.2019). Seuraava, osin Chileen sijoittuva trilleri  
Polttava maa (suom. 2020) käynnisti poliisi Vanessa Frankista kertovan sarjan, jota Rottakuningas  jatkaa. Entinen Expressen-lehden toimittaja Engman kirjoittaa vetävää, napakan kyynistä tekstiä, joka pitää tiukasti otteessaan." (Lievelehti)


                                                            ©Alexander Donka

"Nuori Emelie Rydén oli päättänyt erota vankilassa istuvasta ulkomaalaistaustaisesta miehestään. Miehen vankilaloman jälkeen Emelie löytyy kotoaan julmasti puukotettuna. Poliisi Vanessa Frankilla on kuitenkin aavistus, ettei ilmeinen ratkaisu osu oikeaan. Avukseen tutkinnassa hän saa entisen eliittisotilaan Nicolas Paredesin, johon hän oppi luottamaan Chileen liittyvää rikostapausta selvitellessään.
Feministisessä Ruotsissa leviää verkon kätköissä naisviha. Tähän yhteisöön kuuluvat miehet kokevan naisten hyljeksivän heitä ja käyttävät itsestään nimeä incel, joka viittaa vastentahtoiseen selibaattiin. Kun katkeruus muuttuu toiminnaksi, on monen henki vaarassa. (Takakansi)
 


 
Engmanin vikkelässä kyydissä on tullut irroteltua kerran vuoteen:
Patriootit , 2019 ja Polttava maa, 2020, joten mieluusti kiinnitin turvavyöt ja hyppäsin tutustumaan uutuuteen valmistautuneena vinhaan kyytiin ja tapahtumarikkaaseen menoon:)
 
- Tukholma oli täynnä ampuma-aseita ja nuoria miehiä, jotka olivat valmiita käyttämään niitä päästäkseen osalliseksi kokaiinimarkkinoista tai kostaakseen vääryyksinä pitämiään tapahtumia. Kalasnikov-tyyppisiä automaattiaseita myytiin Tukholman kaduilla 25 000 kruunun kappalehintaan. Pistoolin sai kymmenellätuhannella.

Engman pureutuu Rottakuninkaassaan naisvihaan Tomin, - joka oli kuin  yhteiskunnan ruumiista ikuisiksi ajoiksi amputoitu raaja. Pelkkä umpisuoli, 
täysin tarpeeton turhake - persoona edellä. Katkera Tom, joka on lukuisista yrityksistään huolimatta jäänyt kokonaan vaille ihanaisten hellää huomiota ja sylikokemuksia. 
 
- Pikkuhiljaa Tom oli lannistunut. Hän oli nähnyt latteuksien läpi. Naisia oli joka puolella hänen ympärillään. Työpaikoilla, kaupoissa, jalkakäytävillä, kuntosaleilla. Niin lähellä. Ajan mittaan hän oli oppinut, että joka kerta kun hän yritti lähestyä naisia, hän joutui nöyryytetyksi. Naiset irvistivät inhosta. Uhkasivat tehdä rikosilmoituksen, jos hän ei jättänyt heitä rauhaan. Hän ei onnistuisi koskaan hurmaamaan ketään. Yksikään nainen ei suostuisi koskettamaan häntä vapaaehtoisesti.
 
Oma sanavarastokin kasvoi lukiessa uuden alueen sanaryppäällä, kuten incel, stacey, becky, femoidi, pussy power  jne. Kuinka paljon näistä kuin oppimisen iloksi, sen näyttää tulevaisuus;)
 
- Ihmisen merkitys valkenee vasta sitten, kun heitä ei enää ole. 
Pyrimme ymmärtämään toisia kunnolla vasta siinä vaiheessa, kun teemme yhteenvedon heidän elämästään - kun annamme joko langettavan tai vapauttavan tuomion.
 
Sitten edellisten Engman on laventanut henkilöidensä persoonainpiirtoa, hyvä!
Seikka, joka luo kontaktipintaa ja tuttuuden tuntua, lisää kiinnostavuutta sekä tasapainottaa reipasta kerrontaa ja vikkelää juonenpunontaa.  
Positiivinen yllätys: kirjailijassamme  piilee myös herkkä puoli: hienoviritteisesti ja kauniin eleettömästi tulevat kuvatuiksi niin elämässä laitapuolelle ajautuneiden sympaattisen Börjen ja Evan keskinäinen huolenpito ja lojaalisuus sekä Nicolaksen ystävyyssuhde nuoren parveketuttavuuden, Celinen kanssa kuin myös:
 
- Vanessa & Nicolas:   ensimmäisestä hetkestä lähtien heidän välillään oli ollut jotain sanomatonta ja latautunutta. Toki Vanessa veti häntä puoleensa.
Ei pelkästään fyysisesti  - olihan Vanessa ilmeiselläkin tavalla kaunis. 
Mutta ennen kaikkea Nicolaksen oli vaikea ajatella Vanessa Frankia ihmisenä ilman että tunsi... niin, mitä hän oikeastaan tunsi? Jotakin mikä kalvoi hänen sisintään eikä jättänyt häntä rauhaan.
 
Lopputulema: Rottakuninkaasta tulee nurkattu rotta.  Lyhyet, flashinomaiset luvut ja selkeä repotaasityyli toimivat hyvin aiheuttamatta kirjailijan kirjoitustapaan sopeutuneelle lukijalle  päänsärkyä tai suurempia sirpalemaisuuden tunteita. Tämän kirjailijan kyydissä ei pitkästymisestä pelkoa, joten vauhdikasta ja tapahtumarikasta matkaa!

- Ihminen haluaa saada omakseen rakkautta, sen puutteessa ihailua, sen puutteessa pelkoa, sen puutteessa tuhoa ja halveksuntaa. Hän haluaa herättää toisissa ihmisissä jonkinlaista tunnetta. 
Sielu kavahtaa tyhjiötä ja haluaa kosketusta mihin hintaan hyvänsä.
Hjalmar Söderberg: Tohtori Glas (suom. Kyllikki Villa)
 
Niinpä:

8 kommenttia:

 1. Ihminen tarvitsee läheisyyttä ja toisen ihmisen läsnäoloa, hyväksyntää, tukea ja kannustusta, hellyyttä ja hoivaa. Yksinäisyys on lisääntynyt ihan valtavasti nykyaikana. En tiedä mistä se kertoo.
  Kiinnostava kirjasarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksin on paha olla yhdessä. Laumaeläimiä kun pohjiltamme olemme, niin jälki on etenkin näinä aikoina ollut sen mukaista, ei hyvä...
   Pahoinvointi on lisääntynyt ja virkavallan kotikäynnit sen myötä.
   Yksilötasolla voimme hymyillä vastaantulijoille ja vaihtaa pari sanaa, auttaa jos kohdalle sattuu .

   Kirjasarja on uudenoloinen johtuen Engmanin sähäkästä tyylistä, joten jos verbaalista actionia kaipailee, niin kyytiin vaan.
   Kommentistasi kiitos ja sujuvia päiviä kohti pääsiäistaian maagista aikaa!

   Poista
 2. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta. Uusia dekkareita putkahtelee kuin sieniä sateella! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Jos ei paremmin tietäisi, niin kuvittelisi olevansa keskellä parhainta kirjallista sieniaikaa. Runsaudenpulaksi asti löytyy kiinnostavia teoksia, mutta se aika, se kun on rajallinen...

   Poista
 3. Tämä on mennyt minulta ihan ohi. Tulee niin paljon hyviä kirjoja, että joitakin jää aina huomaamatta. Olen lukenut nuo kaksi aiempaa ja kyllä tämäkin pitää jostakin hankkia. Kiitos muistutuksesta. Hyvää pääsiäisen odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Eipä ehdi kaikkia uutukaisia ja kiinnostavuuksia sadosta poimia, mutta onneksi löytää mm. kanssabloggareilta puolin ja toisin arvioita valintojen pohjaksi ja osviitaksi.

   Tässä kolmosessaan Engman on lisännyt henkilöidensä luonnehdintoja, mikä on hyvä tasoittava tausta vikkelälle kyydille.

   Mukavia pääsiäisen aluspäiviä ja sitten vaan suklaita ja muita herkkuja napostelemaan;)

   Poista
 4. Joidenkin mielestä Tukholma on rauhaton, mutta ei onneksi täynnä aseita.Kun kirjastot aukeavat niin voin tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, taitaa olla yhteydessä juuri huumeiden lisääntymiseen tuo Engmanin mainitsema aseiden vastaava.

   Toivottavasti teillä kirjastot pian avaavat uksensa! Meillä ovat olleet rajoitetusti auki eli varauksien noutoa ja palautuksia varten n. 15 min per nuppi;)

   Poista