tiistai 20. heinäkuuta 2021

Christian Rönnbacka: "Tulen aika" - ex Libris...

 

"Tulen aika", Christian Rönnbacka, Bazar Kustannus, 2021, 331 s.

" Christian Rönnbacka (s.1960) on Keravalla asuva entinen poliisi. Nykyisin hän toimii paitsi kirjailijana myös tislaamon osakkaana. Vapaa-ajallaan Rönnbacka harrastaa muun muassa riski- ja eräretkeilyä. Suositut Antti Hautalehto -dekkarit ovat löytäneet jännityksennälkäisen yleisönsä, ja äänikirjojen kuuntelijat valitsivatkin Christian Rönnbackan BookBeatin vuoden 2020 kotimaiseksi dekkaristiksi." (Lievelehti)    
   
 
                                                            ©Nauska
 
                                        
"Pääkaupunkiseudun yli on pyyhkäissyt ennennäkemätön väkivallan aalto.
Nuoria maahanmuuttajamiehiä on surmattu ampumalla, ja tilanne alkaa muistuttaa suurkaupunkien jengisotaa. Keskusrikospoliisi käynnistää tilanteen pahenemisen estämiseksi Lähiörauha-työryhmän, ja sille tarvitaan sopiva vetäjä.
Antti Hautalehto päättää tarttua tilaisuuteen, sillä rankan ruskareissun jälkeen hän on irtisanoutunut virastaan ja hakee uutta työpaikkaa. 
 
Työryhmän asiantuntijaksi saapuu Göteborgin keskusrikospoliisista 27-vuotias suomalais-irakilainen Henna Björk. Hän on perehtynyt jengiväkivaltaan ja tottunut koviin otteisiin. Björk on pätevä, mutta myös äärimmäisen motivoitunut tulemaan Suomeen syistä, joista Hautalehdolla ei ole aavistustakaan." (Takakansi)
 
 

 
Christian Rönnbacka lukeutuu kotimaisiin luottodekkaristeihini ja edelliset yhteiset hetket on vietetty piiruakaan pitkästymättä Hautalehdon (AH) ratevassa seurassa mm. teosten Ruska (2020) ja Rakennus 31  (2014)  anneista nauttien: Kirjailija  kuljettaa varmakätisesti juontaan kiirehtimättä, mutta sujuvasti eikä hurtista huumorista tai veljellisestä vinoilusta hyvässä porukkahengessä  myöskään ole puutteen sijaa...
 
Rönnbacka puuttuu teoksessaan mitä ajankohtaisimpaan ongelmaan myös meillä koto-Suomessa, joka enää ei ole se kuuluisa lintukoto. Mitä kertoo yhteiskunnastamme yleistynyt nuorten pahoinvointi? Se, että nuoriso kulkee stiletit ja teräaseet taskuissa ja kengänvarsissa?  Ja jos ei vielä sille asteelle ylletä, niin treenataan pistelemällä reikiä siiliparkoihin tahi muita viattomia luontokappaleita kiduttamalla, nuorempiaan kiusaamalla tahi mummonruttanoita ryöstelemällä... Mutta mars matkaan ensin:
 
AH:n kera kaltereiden väärälle puolen: Satakahdeksan, jos tänään on loppiaisen jälkeinen torstai. Tuomiopäivä, Antti murahti. Hän oli lokakuun alusta istunut alkuajat kuunneltavana Lemmenjoen tapahtumista. Hänen jäljiltään kairaan oli jäänyt helikopterillinen ammattisotilaita, jotka olivat aikoneet kidnapata ja ryöstää Chenin ja Leen, kiinalaisen miljardöörin, ja hänen poikansa. Antti oli ollut heille erämaassa oppaana, ja oli päättänyt tuoda heidät ehjin nahoin takaisin. Esitutkinta oli kestänyt kuukausia ja käräjöinti siihen päälle.
 
Henna Björk:  oli hyvä työssään. Hän toimi ryhmänjohtajan sijaisena keskusrikospoliisin perustamassa ryhmässä Sifossa. Se oli rikollisuudelle altistuneiden alueiden oma erikoisjoukkonsa. He olivat niitä, jotka etnisen taustansa tai muiden ominaisuuksiensa ansiosta sulautuivat joukkoon
kun he jalkautuivat altistuneille alueille - tai erityisen altistuneille alueille, 
kuten tämä Hammarkullen oli.

Lähiörauha-projektin: vetäjäksi oli hakenut kuusi henkilöä. Projekti oli Antin mielestä aika poikkeuksellinen, sillä harvemmin Suomessakaan päättäjät kykenivät tekemään mitään päätöksiä ennen kuin paskat olivat kuivahtaneet housuihin. Ruotsin kaltaiseen tilanteeseen ei mikään muu yhteiskunta halunnut luisia. Onnistuisiko Lähiörauha-ryhmä löytämään oikeat työkalut kitkeä ongelma ennen kuin se ehtisi pahentua, sen näyttäisi lähitulevaisuus.
 
Nähtäväksi siis jää, kuinka  Hennan ja Antin yhteistyö tehtävässä,
josta toimeksiantajatkin tiesivät hiiren munanhajun verran,onnistuu, sillä:
- Kukaan ei käytännössä tiennyt, miten lähiöiden jengiytymiseen liittyvää levottomuutta ja siitä johtuvia ongelmia suitsittaisiin, jos kunnolla roihahtaisi. 
 Jos tietäisi, olisi tilanne Ruotsissakin hallinnassa. Kaikki tosin esittivät tietenkin fiksumpaa ja reippaampaa kuin olivat eivätkä myöntäisi olevansa täysin lintulaudalla, se kuului peliin.
 
Päähenkilöiden erilaiset, ytimeltään samaan tulokseen tähtäävät motiivit ja keskinäinen suhde ja henkilökemia ovat konstailemattomasti, mutta eläväisesti ja hienopiirteisesti kuvatut ja se tuo oman lisämausteensa sujuvaan ja hyvän kieliasun omaavaan juonenpunontaan.
Juonen, jonka käänne loppumetreillä saa Antin puuskahtamaan päätään puistaen: Voi perseensuti ja jatkovarren kanssa. Hetken olin siinä luulossa, että ollaan kusessa tämän tutkinnan kanssa.  Mutta ollaan vielä hankalammassa paikassa, sellaisessa, ettei minulla riitä sivistyssanat kuvaamaan.
 
AH nojautuu  myös  mielenkiintoiseen ja viisaaseen klassikkoteokseen, jonka teesit vaivatta istuvat myös nykymaailmaan:  Sun Tzu:  Sodankäynnin taito, (klik),  jossa mm. kerrotaan pajunköyden syöttämisen jalosta taidosta sekä muistutetaan siitä, ettei pidä Sinun vihollista nurkkaan ajaman;)

Tuntuu siltä, että Rönnbackan ote teos teokselta vain napakoituu ja tiivistyy,
eikä omalle kohdalleni ole hänen tuotannostaan ns. väli-/täyteteoksia osunut.  Kerrassaan miellyttävää luettavaa hulvattomine poliisihuumoreineen päivineen. 
Pisteenä i:n päälle toimii kirjaimellisesti onnellinen loppurutistus, 
tässä tapauksessa oikeammin -molskahdus. Tismalleen nimeään myöten sopiva dekkari näin hellekauden tukahduttavan kuumuuden kunniaksi! 

Ruotsin nykymalli käräjäoikeuden tuomarointipuhuttelusta:  
Kuule Tobias, olemme nyt täällä varmistamassa, ettei sinulle tule valtavan paha mieli, kun olet potkinut tuon mummon reisiluun muruiksi, eikä sillä varmaan ollut edes riittävästi rahaa käsilaukussaan että saisit päiväannoksesi. 
Toivottavasti kaikessa ei Ruotsin malliin sorruta...
 
Sopivan rouheasti: - Vandraren (klik) har ingenstans att gå, när han kommit fram till slutet. Nordman.
 
Millaisissa mietteissä AH:n matkassa kulki Kirjojen kuisketta blogin Anneli A selviää vahvennosta klikkaamalla:)

 Jumppahuti & jukranpujut:


10 kommenttia:

 1. Hyvä tyyppi on tämä Antti Hautalehto. Mielelläni luin tätä, vaikkakin vielä paremmin viihdyin siellä Lapin maisemissa. Saas nähdä, missä mennään seuraavassa kirjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta: "Ruskan" lisäarvoksi on luettava Napapiirin paremmalla puolella liikkuminen, siellä ihminen tuntee olevansa kotonaan, sielu ja silmät lepäävät vuodenajasta riippumatta:)

   Tässä uutukaisessa on näppärä ja yllättävä loppukäänne ja hauska loppumolskahdus, jälkimmäisen vaikutukset selvinnevät jatkossa.

   Rönnbackalla on mainio taito parantaa persoonainsa piirteiden luontia ja keskinäistä kemiaa/antipatiaa, jolloin lukijana pääseen entistä syvemmälle teoksenn sisään. Mihin hän vielä AH:n & kumpp. kanssa yltääkään?

   Kommentistasi kiitos ja mainioita kesäpäivä Sinulle!

   Poista
 2. Toivottavasti tuo jengisotajuttu pystytään estämään. Rönnbackaa pitäisi lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke ja toivoa sopii! Riekkuvat, näköalattomat nuoret ovat surullinen asia ja mietittäväksi jää, mitä se kertoo nyky-yhteiskunnastamme...

   Poista
 3. Rönnbackaa en ole lukenut, mutta voisin kokeilla. Kiitos hyvästä esittelystä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki ja tässä Sinulla on siis uusi tuttavuus ikäänkuin takataskussa:)

   Poista
 4. Rakennus 31 on tullut luettua, enkä ymmärrä miksi en ole jatkanut sarjan parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jotkut sarjat tulee kahlatuksi osa osalta, ja jotkut jäävät katveseen, palatakseen ehkä sitten lukusille.
   Kiitos kommentistasi ja nautittimisiin hetken viileämmästä hengähdystauosta helteiden välillä;)

   Poista
 5. Tämä oli tosi hyvä jatko-osa Hautalehto-sarjaan. Samoin edellinen osa on suosikkejani... näissä on mukavasti vähän erilaista säpinää verrattuna sarjan aiempiin osiin. Toivottavasti hyvä meno jatkuu eikä aivan palata Porvoon rauhallisiin maisemiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MarikaOksa! Olen samaa mieltä siitä, että Rönnbacka taikoo teos teokselta ns. lihaa luiden päälle ja hänen + Hautalehdon ratevassa seurassa lukija viihtyy ja nauttii. Mainiota kesänjatkoa Sinulle:)

   Poista