keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Jarkko Sipilä: "Pelontekijät" - ex Libris...

"Pelontekijät", Jarkko Sipilä. Crime Time, 2021, 329 s.

Jarkko Sipilä (s. 1964) on helsinkiläinen toimittaja-kirjailija. Hän on työskennellyt rikostoimittajana kolmekymmentä vuotta, ensin Helsingin Sanomissa (1991-1996) ja sen jälkeen MTV Uutisissa (1996 -). Nykyisin Sipilä on MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö. Esikoisdekkari Koukku julkaistiin 1996. Takamäki-sarja alkoi vuonna 2001 kirjalla Kosketuslaukaus. Pelontekijät on sarjan 21. kirja." (Lievelehti)    

                                        

                                                     ©jarkkosipila.com

 

"Elinkautisvanki vapautuu vankilasta. Pitäjänmäellä siepataan alamaailman petosmies. Meri-Rastilassa ammutaan asunnon oveen. Ampuminen tulee komisario Takamäen ryhmän selvitettäväksi. Ukaasi on tiukka: jos tapaus ei selviä pian, tutkinta lopetetaan. Pian ataripoliisi Suhonen huomaa sotkeutuneensa syvälle monimukaiseen vyyhtiin." (Takakansi)


 

Olipa mukavaa palata pitkästä aikaa Sipilän ja Takamäen seuraan tutun, yhteenhioutuneen tutkijaporukan työskentelyä dekkarin sivuilta kuin kärpäsenä katossa seuraamaan. Itse juonenkulun ohella Sipilä kuvaa elävästi myös niitä paineita, odotuksia ja rajoitteita,  joita poliisi sekä ulkoa- että sisältäpäin nykyaikana kohtaa.  Silti pätee rikostutkinnan vanha kultainen sääntö
mitä enemmän työtä tehdään, sitä paremmaksi onni muuttuu:)

Näin helteen hyytelöittämin aivoin muutamia tuokiokuvia,  sirpaleita sisällöstä:  Miltä tuntuu, kun miehellä menee tosi huonosti ja sitten vielä huonommin linnareissulle päätyen?

Paavo Ojala:  - Ei tähän tätä enää tarvittu. Ex-vaimon kanssa oli ollut riitaa.  
Ruotsi oli kaatanut Leijonat pari päivää sitten Torinon olympialaisten finaalissa. Eikä Suomen kansa ollut tajunnut parastaan vaan äänestänyt sen punatukkaisen akan toiselle presidenttikaudelle, joka alkoi tänään...

Ja näissä tunnelmissa  Ojala ottaa ja ajaa hurauttaa koulukiusatun  poikansa Tepon koululle taas yhtä nujakkaa selvittelemään päätyen radikaaliin ja pitkävaikutteisesti "virkistävään" ratkaisumalliin, josta juonikerä sitten lähtee auki kiertymään. Mutta vaikkei elämässä enää unelmia, tavoitteita ja eipä juuri elämänhaluakaan, niin kolme kultaista sääntöä hänellä jämptisti on ja pysyy: heikoimman puolella, kullekin ansionsa mukaan ja ehdoton ei vasikoinnille.

Autojobbari Markku "Nekku" Tähtisen, jolla toki oli muutakin tuottoisaa, tilipäätöksen ulkopuolelle unohtuvaa sivubisnestä,  kovistelukeikan  hoitaakseen ottaneet Teppo "Teppe" Ojala ja Janne "Brutsku" Brunila  näkevät muutaman tonnin palkkionsa haihtuvan savuna ilmaan ja uivat kirjaimellisesti synkille ja syville vesille, kun kohde kehtaa kesken kaiken  käsittelijöiden harmiksi ja yllätykseksi puhua pukahtamatta siirtyä autuaammille rötöstelymaille.

Sympaattinen ja monissa liemissä keitetty: Ataripoliisi (poliisi joka tekee kenttätyötä esim. soluttautuu paikallisiin jengeihin ja hankkii sisäpiirin tietoja) asianmukaisesta habituksesta: Suhonen astui huoneeseen vissypullo kädessään ja istui pöydän ääreen. Parta oli tuuhea ja hiukset poninhännällä. T-paita harmaa ja jalassa miehellä kulahtaneet farkut.

Rikostutkinnan vanha kultainen sääntö: mitä enemmän työtä tehdään, sitä paremmaksi onni muuttuu:)

Tiimi jatkaa tässä uutukaisessakin  tehokasta ja tuloksellista urakointiaan  ja Sipilä tuntuukin painottavan kerrontaansa mielenkiintoisesti rikolliskuvauksen puolelle. Jäin lukiessa aprikoimaan: onko asia niin, että kerran konna aina konna eli mikä mahtaa olla rikollisen uusimisprosentti tasoltaan?? Vastaus löytyy klikkaamalla linkkiä Rikoksentorjunta.fi

Sipilä osaa asiansa eikä tämä sarja lukemalla kulu.  Hän ei turhia lavasteita rakentele eikä ylimaallisiin fantasioihin hurahda saati brutaaleissa käänteissä liikoja piehtaroi vaan tarjoaa miellyttävän ja todentuntuisen kattauksen poliisiarjesta muuttuvine nykytrendeineen ja rikollispiirteineen. 
Kerrassaan kelpo kesädekkari, joka oli kiva lukea.

Mainiosta ja valoisasta loppuvedosta pisteet! T. Eerolle,

Saúde:

4 kommenttia:

 1. Sipilän kirjoja ei ole tullut luettua, pitäisi varmaan kokeilla. :) Maikkarilta olen katsonut hänen ja kollegansa Pekka Lehtisen tekemää Rikospaikka-sarjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Sipilän pitkä ura alalla aidan oikealla puolen tekee hänestä "tolkun" dekkaristin, ja tässä utukaisessaan hän tosiaan valottaa sitä aidan väärää puolta sekä poliisin yhteiskunnassamme kohtaamia moninaisia haasteita mukavalla, rauhallisella tavallaan.

   Poista
 2. Helteet hyytelöittevät aivot totaalisesti, eikä sieltä tule normaaleja käskyjä. Ehkäpä käynnissä on eloonjäämiskamppailu. Vain kuivuutta ja kuumuutta sietävät selviävät kamppailusta. Ozzy viisaana koirana ei liikauta jäseniään mihinkään suuntaan.

  Sipilän kirjoja en ole vielä lukenut, mutta kiitti vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jettu tunne: taitavat aivomme olla lomilla;) Aamupäivästä vielä jotenkin sujuu, mutta sitten onkin hivenen hiljaisempaa ja loivat liikkeet...
   Niinpä, mitä kaikkea tämä tarkoittaakaan ja mitä meillä edessä on??

   Ozzy ja nelijalkaiset ystävämme osaavat ottaa elämän rennosti ja sitten vielä puhutaan negatiivissävytteisesti "koiran elämästä".

   Kommentistasi kiitos ja Ozzysta mallia ottaen mukavia kesäpäiviä Sinulle!

   Poista