tiistai 16. maaliskuuta 2021

Mari Jungstedt: "Kun taivas tummuu/Innan molnen kommer" - ex Libris...

"Kun taivas tummuu", Mari Jungstedt, Otava, 2020, 286 s., suomentanut
 Terhi Vartia.
 
Mari Jungstedt  (s.1962) on Ruotsin rikoskirjallisuuden supertähti ja valovoimainen mediapersoona. Kahden lapsen äiti työskenteli pitkään toimittajana ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi. 
Jungstedtin Gotlantiin ja Kanarian saarille sijoittuvat dekkarisarjat ovat hurmanneet lukijat myös Suomessa." (Lievelehti")


                                                   ©Sarah Saverstam - Otava
 
 
"Kaksi pariskuntaa saapuu espanjalaiseen vuoristokaupunkiin Rondaan,
joka on tunnettu historiallisesta sillastaan. Nähdäkseen sillan koko komeudessaan he lähtevät vaeltamaan sumuiselle vuoristopolulle. 
Sumun hälvettyä yksi heistä on poissa.
Ruotsalainen Lisa Hagel on muuttanut Espanjaan kipeän avioeron jälkeen. 
Hän tutustuu leskeksi jääneeseen rikostutkijaan ja tempautuu mukaan yhä raaemmaksi käyvän murhamysteerin selvittämiseen. Tapauksen juuret näyttävät ulottuvan kauas menneisyyteen, aina kenraali Francon veriselle valtakaudelle asti." (Takakansi) 
 


 
Mitä tervetulleinta päästä Jungstedtin hyvässä seurassa Espanjaan, kauniiseen ja historialliseen Rondan kaupunkiin edes nojatuolimatkalle,  jolla pääsemme paitsi ihailemaan vaikuttavia maisemia myös herkuttelemaan tutuilla 
tapas muy saborosaksilla,  kuten gambas al ajillo, pimientos de padron ja 
jamón serrano.   Tarinan ytimessä ovat siis  petetty vaimo,  jätetty sellainen ja leskimies, jotka kaikki kipuilevat oman tilanteensa kanssa uusia ulottuvuuksia elämälleen etsien ja  petetyn tultua myös leskeksi alkavat heidän kiemuraiset elontiensä risteillä, millaisin seurauksin se selviää lukemalla.
 
Rikostutkija Hector Correa:  - Nyt hänen olisi pakko totutella olemaan yksin.
Hän ikävöisi Carmenia loppuelämänsä, mutta tosiasiassa hän oli viime aikoina ajatellut vaimovainajaansa vähemmän kuin ennen. Suru oli jotenkin etääntynyt, eikä Carmen enää ollut tauotta hänen mielessään. Hänen olemuksensa, tuoksunsa, hiuksensa ja kasvonpiirteensä olivat alkaneet hämärtyä.
 
Erityispisteet heruvat Paloman & Pablon flamencokursseista. Flamenco  on 
niin rytmikästä, sykettä nostavaa katsottavaa, että oitis alkaa omakin kantapää napsaa lattiaan, se on näyttävää ja vauhdikasta sekä näköjään voi tuossakin harrastuksessa  Amor huomaamatta sinkauttaa nuolensa, ja lemmenliekki alkaa leimahdella;)

Lisa Hagel:  -  vilkaisi Hectoria. Mies oli hänen mielestään komea: pitkä ja harteikas, ja paksu kihara tukka oli varmasti aikoinaan ollut musta mutta nyt jo tyylikkään harmaa. Näin lähekkäine istuessa Lisa tajusi, että Hectorin toinen silmä oli ruskea ja toinen vihreä. Hector ojensi hänelle lautasen, jolla oli friteerattua mustekalaa...

Mustekalasta en nyt ole niin vakuuttunut, enkä liioin teoksen esittelytekstissä mainitusta raakuudesta, mutta Jungstedt kirjoittaa sujuvaista, viihdyttävää dekkaria, joka ei tuhaan häröilyyn - ehkäpä juuri hänen toimittajataustansa ansiosta - sorru eikä taivu vaan lukijana on vaivatonta nauttia hänen juonen kuljetuksestaan ja persoonain tutuiksi tulemisesta ilman turhia pähkintöjä tai paluuperiä.
Teos istuikin mainiosti sekä vallitsevaan usvaiseen keliin että omaan lukufiilikseen ollen mukavaa ja rentoa vaan ei mitäänsanomatonta luettavaa.
 
Espanjan ja Rondan maisemissa on vaellellut myös Kunnellut äänikirjat -blogin Satu millaisin mielin ja keveinkö askelin selviää klikkaamalla:)
 
Espanjan taivaan alta: 

8 kommenttia:

 1. Olen lukenut Jungstedtin dekkareita ja pitänyt. Tämä Espanjaan sijoittuva on lukematta. Kuvauksesi antoi aihetta varata tämän ja katsoa miten Espanjaan sijoittelu sujuu.

  Extra: Friteerattu mustekala on suurta herkkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, mukava kuulla! Tämä on Espanjaan sijoittuvan sarjan avausosa, ja Jungstedtin vielä taitaessa myös miljöö- ja luontokuvauksen, niin...

   Friteerattu mustekala, no jopas nyt sattui herkku!! Muistan, kun ensireissuilla saarille Kanssakulkija ilmoitti myös tuon herkukseen ja tilasi kovaan nälkäänsä ilahtuneena listalta aimo annoksen pulpoa. Keskellä lautasta sitten hyllyi epämääräisen värinen lonkeroinen jossain liemessä. Ilme oli näkemisen arvoinen. Minulla oli noita tapaksia, jotka sitten ritarillisesti jaoimme. Friteeratulla sitten ymmärsi jatkossa edetä;)

   Maukasta viikonjatkoa Sinulle!

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä. Jungstedt on minulle ihan uusi tuttavuus. Uudet dekkarivinkit ovat aina tervetulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A, pitää paikkansa!
   Jungstedt oli minullakin jäänyt katveseen, joten näitä tapaksia makustellessa tuli osuttua uuden sarjan avausosaan. Mukavaa seuraa ja kiva piipahtaa samalla nojatuolimatkalla uusissa maisemissa herkuttelemassa.

   Leutoa ja leppeää jatkoa viikollesi:)

   Poista
 3. Niin monta ruotsalaista dekkaristia on lukematta. Laitetaan listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Näin on, ja tuntuu siltä, että mitä enemmän luettuja kirjoja karttuu, sitä useammin huomaa, kuinka moni kirjailija ja teos vielä odottavat lukemistaan tai löytämistään, päätyvät listalle.
   Olkoon se rikkaus eikä turhautumisen aihe, sillä tuo aika nyt vaan on...

   Poista
 4. Ruotsissa on niin loistavia rikoskirjailijoita että jos tässä on supertähti niin mahtaa olla todella loistava. ⭐️⭐️⭐️ Lappunvarjostin päähän.

  Postauksestasi tarttuu seulaan muutama ajankohtainen tuttu juttu; por ejemplo äsken juuri tanssin flamencoa kun sitä sattui olemaan zumbalevyllä jonka olin valinnut 👗 ja eilen katsoimme Serranon perhettä 😀 Jamón, por favor, ojentakaa tännekin.

  Tuosta tarinasta: Voi että minuun upposi tuo alku: "Sumun hälvettyä yksi heistä on poissa." 😮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, en nyt tämän perusteella vielä lähtisi lämpunvarjostinta päähän laittamaan, mutta ihan keskihyvää ja omaan lukuvireeseen sopivaa sanansäilän heiluttelua kylläkin.

   Totta: herkästi ja yksinkertaisen kauniisti ilmaistu, lyhyt lause moneen paikkaan...

   Oletkin sitten ollut samoissa tunnelmissa ihan live- tasolla,innostavaa ja hauskaa!

   Kommentistasi kiitos, kopiskoot poposi rytmikkäästi, heilukoot helmasi vallattomina ja juuri esiin ilmestynyt aurinko valaiskoon kulkusi;)

   Poista