tiistai 5. tammikuuta 2021

Heippa-heit hyasintit & jouluhärpäkkeet..

 

Sillä tässä tulevat kevään esimmäiset ilopillerit ja airuet:- Loppiaisesta alkavat ”selkäviikot ja reikäleivät” tai ”härkäviikot ja läpileivät”.

Siis moniviikkoinen juhlaton ja ankeakin sydäntalven aika. Tähän aikaan oltiin ennen paljon mm. metsätöissä. (Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto, 22. painos, 2001.)

-   Joitakin sään ennustuksia on säilynyt: "Jos loppiaisena sataa lunta niin paljon, että hiiren jäljet peittyvät, niin sinä vuonna ei tule lumesta puutetta (Jämsä),
ja "Jos loppiaisena on jyväaitan polku ummessa. niin se joutaa olemaan ummessa koko seuraavan (tulevan) talven" (Oulun läänin Pyhäjärvi). 
 

Uskokoon ken tahtoo, mutta tämä tyttö kurkottaa kaulansa ja katseensa kohti kevättä...

Lokoisaa loppiaista:

14 kommenttia:

 1. Jouluhärpäkkeet on meiltäkin pakattu pois. Tervetuloa valoisampi aika. Kauniit, suloiset kevätesikot. Mukavaa on niiden ohi tähystää tulevaa kevättä, mutta en silti halua menettää talvikokemustakaan, kun se talvi nyt vihdoin alkoi ⛄️ Tammikuu on toivoa täynnä 💙 Parasta tarkkailla loppiaisena ovatko hiiren jäljet peittyneet jotta tiedetään lumiennuste 😀  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio motto Rita A: tammikuu on toivoa täynnä!
   Sillä mennä vilistää tälläinenkin friolera hiirulaisen jalanjäljillä kohti valoa ja kevään ensiairuita.
   Loistavaa loppiaispäivää:)

   Poista

 2. Kevään kurkottaja!

  Knut kastar julen ut, hoettiin lapsuudenkodissani, joten Nuutin päivään asti pidetään vielä joulua yllä. Mutta sitten alkaa raivoisa kevään odotus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SusuPetal; taitaa olla perinteisempi tuo Nuutin päiväinen joulun purku, liekö "hektinen" nykyaika tehnyt aikaistamistemppunsa... Onneksi meillä on valinnanvapaus.
   Iloisiin kurkottelemisiin;)

   Poista
 3. Yleensä siivoan joulun pois jo tapanina, mutta nyt näyttää siltä, että vielä ovat kaikki joulukoristeet paikallaan. Eli sitten huomenna eli loppiaisena. Mukavaa loppiaista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole kiveen piirretty, mitä ja milloin omassa kodissaan touhuaa, kun elämäntilanteet vaihtelevat.
   Kommentistasi kiitos ja leppoisaa loppiaispäivää sinne länsirannikolle:)

   Poista
 4. Ah, keltaiset kevätesikot! Olen alkanut niin kyllästyä joulukukkiin, varsinkin punaisiin amarylliksiin, onneksi niissä on jo nuupahtamisen merkkejä. Kaipaan keväisiä tulppaaneja, iloisen keltaisia.
  Olen ohimennen poistanut jonkun tontun tai joululiinan, mutta SusuPetalin tyyliin minäkin pidän suurimman osan joulujuttuja 13. päivä asti eli Nuutinpäivään. Pitkä joulu, kun laitoin suurimman osan koristeista jo itsenäisyyspäivän tienoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta! Jotenkin nuo joulukukat viehättivät tänä vuonna eräänlaisella pikakelauksella ja kun näin esikot, en epäröinyt hetkeäkään. Joutuipi Kanssakulkija topputtelemaan, jotten olisi saman tien raivannut ihan freessejä hyasintteja & kumpp. roskiin.
   Joululiinat ovat iloisenpunaisina vielä paikoillaan, mutta huomenissa lähtevät valot ja tyykit yms.
   Loppiaista ja viikonjatketta!

   Poista
 5. Lokoisaa loppiaista myös täällä, mutta sitten ne kiireet alkavatkin.
  Keltainen on kiva kevään väri. Iloa täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, kun välillä lompsuttelee ja nauttii hetkien rauhasta, jaksaa sitten mukavasti sinänsä tervetulleeseen arkeen ja normaaleihin, kokonaisiin viikkoihin palailla.

   Iloa loppiaiseesi ja luontevaa sujahtamista arjen askareisiin:)

   Poista
 6. Niinhän se juhlaton aika alkaa, mutta jo tässä olikin juhlia hetkeksi aikaa. Nyt ainakin täällä on saatu nauttia parista aurinkoisesta pakkaspäivästä, ja sitä ennen käytiin kerran hiihtämässäkin. Talven iloja! Nyt on sitten ollut hiukan liian kylmä hiihtämistä ajatellen, mutta toivottavasti pian päästään taas ladulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hiihtämässä! Suihkiko suksi sutjakasti?
   Talven ilot ovat viime vuosina olleet vähän hakusassa. Itse naureskellen ja nauttien olen seuraillut sivusta tenavien pulkkamäenlaskun riemua, naurua ja punaisia poskia. Kohteliaina lapsina tarjosivat totuuden nimissä pulkkaansa myös minulle...

   Kommentistasi kiitos & Liukkaita latuja!

   Poista
 7. Hiiren jäljet saisi kyllä näkyä, en kaipaa lisää lumitöitä. Mutta nykyinen lumitilanne on kaunis.

  Päivät pitenevät, joten yritän kurkottaa sitä valoa kohti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara ja kyllä vaan sinänsä kaunis on puhtaanvalkea maisema, mutta ne seurannaisvaikutukset eivät ymmärrettävästi innosta. Marssikoon siis kokonainen hiirulaisarmeija pihamaittenne poikki.

   Jep; venytellään tarmokkaasti kauloja kohti sitä toista, oikeaa eli kevään tervetullutta lisääntyvää valoa, almanakka työskentelee päivä kerrallaan eduksemme:)

   Poista