"Ei todistajaa", Ridley Perason, Gummerus Kirjapaino Oy, 1995, 473 s., suomentanut Ilkka Terho.
"Amerikkalaisen Ridley Pearsonin (s. 1953) ensirakkaus oli musiikki,
mutta sitten hän keksi mielestään vielä jännittävämmän tavan valvottaa ja viihdyttää ihmisiä: kirjoittamisen. Hän oli ensimmäinen amerikkalainen,
jolle myönnettiin Oxfordin yliopiston Raymond Chandler -stipendi, ja sen avulla hän kirjoitti läpimurtoteoksensa Enkelintekijä ja Ei todistajaa. Menestys kirjailijana ei ole saanut Pearsonia täysin hylkäämään musiikkiharrastustaan: hänellä on edelleen bändi jonka muihin soittajiin kuuluvat mm. Stephen King ja Amy Tan. Pearsonin teoksia on julkaistu 23 kielellä ja yli 50 maassa. (Gummerus)
© Sarah Crowder
"Seattle elää painajaista. Kaikkialla kaupungissa kuolee kokonaisia perheitä myrkytettyyn ruokaan. Myrkyttäjä on hullu mutta myös ovela: hän tekee rikoksensa mailien päässä uhreista eikä jätä jälkeensä todistajia. Hän kirjoittaa poliisille puistattavia kiristyskirjeitä ja vastaanottaa lunnaat automaattisen kassapäätteen välityksellä.
Etsivä Lou Boldt ja poliisipsykologi Daphne Matthews keksivät
toimintakaavan, jota myrkyttäjä noudattaa. Heidän onnistuu saada
selville totuus, joka on kammottavampi kuin mitä he unissaankaan osaavat
kuvitella. (Takakansi)
Koleratartunnat ja äkilliset tuntemattomat bakteerikannat kuten eivät myöskään salmonella tai stafylokokki näissä nykyolosuhteissa koronan katon alla juuri ihastuksen huutoja kirvoittaneet. Lukukatveessa piilotelleseen, tuotteliaaksi osoittautuneeseen Ridley Pearsoniin tutustuin talvisella matkallani napatessani hänen teoksensa Enkelintekijä hotellin kirjahyllystä. Sen perusteella päätin jatkaa yhteistä taivaltamme.
Rikostutkinnan saloista opiskelijoille: - Ylikomisario Boldt oli iso mies ja kun hän korotti äänensä, sanat kantautuivat helposti peräpenkeille asti ilman mikrofonin apua. "Kaikki mitä olen viime viikkoina kertonut todistusaineistosta, rikostutkinnasta, pidätysmenettelystä sekä komentotiestä, on roskaa."
Melko moni pää kohosi äkisti - useampi kuin hän oli odottanut.
"Roskaa, mikäli ette opi lukemaan rikospaikkaa ja luottamaan omiin vaistoihinne.
Mikäli ette opi ajattelemaan sydämellänne yhtä paljon kuin aivoillanne.
Mikäli ette löydä näiden kahden asian välillä vallitsevaa tasapainoa.
Jos aivot sanelisivat kaiken tekemisen, rikostutkijoita ei tarvittaisi; teknisen puolen väki pystyisi hoitamaan kaiken. Mutta jos ihmiset kuuntelisivat pelkästään sydämensä ääntä - jos meidän tarvitsisi vain virittäytyä samalle aaltopituudelle epäillyn kanssa ja sanoa sitten"selvä , te olette syyllinen - silloin labran valopäitä ei todennäköisesti tarvittaisi olleenkaan."
Monet pinkotyypeistä alokoivat kiiresti selailla kirjojaan. Boldt sanoi heille:
"Ette te näitä asioita kurssikirjoista löydä. Ja siinäpä onkin villakoiran ydin.
Koko maailman kurssikirjat yhdessä eivät pysty ratkaisemaan rikosjuttua - ainoastaan rikostutkija pystyy siihen. Todisteista ja kerätyistä tiedoista ei ole mitään hyötyä, ellei ihminen analysoi, järjestele ja tulkitse niitä. Siis te.
Eteen tulee aina vaihe jolloin kaikki informaatio on pantava sivuun, jolloin tutkijan intohimo ja vaistot ottavat komennon. Sitä ei voi opettaa, mutta se voidaan oppia. Sydän ja pää - toinen on arvoton ilman toista."
Tuolla metodilla alkaa Boldtin ja Matthewsin yhteinen tutkintataival, joskin heillä pientä vispilänkauppaa lie ollut aiemminkin. Pearson luo avainparin ympärille kiintoisasti rakennetun henkilöjoukon omine erityispiirteineen ja kuljettaa rauhallisesti, mutta päämäärätietoisesti juonta kohti loppuratkaisuaan.
Hänen kerrontansa on ilmeikästä, selkeää ja omanoloistaan. Tämän dekkarin parissa oli ilo taivaltaa niin elintarvikehyllyjen välissä kuin:
- Daphnen leuasta lankeava varjo peitti hänen kaulassaan olevan arven.
Hän ei vastannut heti. "Kyseessä on mahdollinen musta aukko", hän sanoi vihdoin tarkoittaen rikosjuttua, jota on vaikeaa tai peräti mahdoton ratkaista ja jossa on poliittisia ulottuvuuksia....
Ridley Pearson puolestaan EI ole mitään roskaa, vaan laadukas ja ilahduttava löytö mustine aukkoineen ja hänen seurassaan vietti mieluusti mainioita lukukotvasia, toiveikkaasti odotellen, josko saisimme kirjastojen ukset ammolleen edes palautuksia ja varausten noutoa varten:)
Sydän & pää:
Kiitos Takkutukka :)
VastaaPoistaRidley Pearson on sen verran tuttu, että kirjahyllystä löytyy Ei todistajaa ja Enkelintekijä. Kovan luokan trilleristi, joka on tehnyt myös lukuisan määrän nuortenkirjoja.
Kiitos Mai: tässäpä todella tuottelias ja monipuolinen taitaja! Sanojen lisäksi myös sävelet hanskassa. Ridley oli ilahduttava löytö.
PoistaSunnuntaipäivää ja lämmintä alkavaa viikkoa:)
Pearson ei ole roskaa enkä tiedä onko mikään kirjoitettu laajasti ottaen roskaa. Tietysti on "huonompia" ja "parempia" kirjoja, mutta... universaalisti tuskin kukaan pystyy määrittelemään millainen romaani on "roskakirjallisuutta". Kokonaan toinen asia on, että itse kukin määrittelee oman "kirjahyllynsä" koostumuksen. On paljon kirjoja jotka minun mielestäni ovat täysin turhanpäiväisiä. Ovatko ne roskaa vai olenko itse rajannut suuren osan maailmasta itseni ulkopuolelle, olisi tietysti mielenkiintoinen asia pohdittavaksi.
VastaaPoistaOlin Espanjassa lauantaina 14.3 kun sikäläinen päämisteri julisti poikkeustilan. Seuraavana aamuna piti hakea vuokra-autoon bensaa ennen sen palauttamista lentokentälle. Kaikki liikkeet oli määrätty suljettavaksi (paitsi ruokakaupat). Sunnuntaiaamuna bensa-asemakin oli kiinni, mutta bensaa sai ottaa ja maksu suoritettiin pienestä luukusta kassahenkilölle. Eli yhdessä yössä toiminta muuttui mutta oleellinen (bensan myynti) jatkui.
En ole lainkaan tajunut miksi kirjastot ylipäänsä Suomessa suljettiin. Miksi ei siirrytty nopeasti ja helposti take-away lainaamiseen. Kirjastohenkilöt olisivat pakanneet asiakkaiden varaamat kirjat kauniisiin paperikasseihin, jotka olisi saanut noutaa "luukulta", minne ne sitten olisi myös palautettu. Hyllyjen välissä samoilu olisi toki loppunut, mutta kirjojen lainaaminen ja lukeminen olisi jatkunut normaalisti, luultavast jopa runsastuen.
Suomalainen on usein aika mielikuvitukseton olento eikä pysty nopeasti sopeutumaan - paitsi totaalisiin kieltoihin.
Kyösti, kiitos ajatuksia kutkuttelevista fundeerauksistasi!
PoistaKyllähän totuus niin on, että monet omien mieltymysten ulkopuolelle jäävät kirjat tahkoavat huimia myyntilukuja ja saavat paljon palstatilaa. Subjektiivisuudesta lienee kysymys. Kaadun vahvasti tuon itsensä ulkopuolelle rajaamisteorian kannalle: kaikkeen ei ehdi taipua, ja etenkin vuosien karttuessa pitäytyy enemmän oman mukavuusalueen sisäpuolelle, eikä halua/jaksa ottaa ns. "tietoisia" riskejä. Omalla kohdalla tämä tarkoittaa mm. scifiä ja chick littiä.
Espanja ml. Kanarian saaret - joista etenkin Teneriffaa koska PdlC:ssa on paikallisia tuttuja - olen seurannut, on ollut ankaralla tiellä ja elämänmuutos sosiaalisen kulttuurin ja kanssakäymisen tietäen on heillä ollut massiivinen. Sanktiot ovat kuitenkin siellä muutoinkin sitä luokkaa, että roti on pitänyt. Asteittainen lockdownmin purkaminen on taatusti ollut käsittämätön helpotus.
Re: kirjastot, allekirjoitan viimeisen kappaleesi jokaisen sanan. Olen samaa päätöstä ihmetellyt ja sen kanssa kirputellut. Juuri noin olisi monelle edes yksi henkireikä säilynyt...
Ne kiellot ja suhtautumisemme: mistä lie juontuvatkaan, peräti tsaarinaikaanko asettuvat?
Löytyi meilläkin kirjahyllystä kohjtalaisen etsinnän jälkeen. Joten luettu on ja muistui jotain mieleen kun luin sinun postauksesi :)
VastaaPoistaKirjastojen sulkeminen ja tämä arvaamaton uutuuksien kaipuu raastaa!
Mukava löydös! Ihmeellisesti olimme Pearsonin kanssa toisemme kiertäneet, vaan kohtaamisemme ilo oli nyt sitäkin suurempi. Kirjallisuus, kuten luontokin , on melkoinen aarreaitta.
PoistaOnneksi on vahvoja avaamistuulia ilmassa, paikallislehdessä vihjailtiin palautuksella alkamisesta ensi viikolla, joten toivottavasti varausten nouto tulee pikaisesti perään!! Kevätsunnuntaita:)
Minulla Pearson on ihan tuntematon kirjailija, eli kiitos jälleen hyvästä vinkistä. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!
VastaaPoistaKiitos Anneli A ja hänen kanssaan ei ole koskaan liian myöhäistä paiskata kättä sain ilokseni todeta. Lämpöistä sunnuntaipäivää:)
Poista