"Veitsi", Jo Nesbø, Johnny Kniga Kustannus, 2019, 570 s., suomentanut
Outi Menna.
"Jo Nesbø on noussut ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi Harry Hole -romaaneillaan, sitten johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Tänä päivänä hän kamppailee jo tasapäisesti muutaman muun kirjailijan kanssa maailman suosituimman kirjailijan tittelistä.
Vuonna 1960 Oslossa syntynyt Nesbø on saanut tunnustusta siitä, että hän on laajentanut rikosromaanin käsitettä poikkeuksellisen kirjallisen lahjakkuutensa ja kunnianhimonsa ansiosta sekä kyvyllään ymmärtää elämää meille kaikille yhteisessä modernissa, globaalissa maailmassa. Nesbø on paitsi loistava rikoskirjailija myös muusikko, lauluntekijä ja ekonomi." (Kustantaja)
©Stian Broch
"Yksi luvattoman rakkauden yö voi lopulta tuhota kaiken. Harry Hole on palannut rikostutkijaksi. Yksi Harryn pahimmista vihamiehistä on vapautunut vankilasta. Kun murhaaja iskee, hän osuu niin lähelle Harrya, ettei tätä voida edes harkita mukaan tutkintaryhmään. Päinvastoin, todisteet alkavat yhä selvemmin viitata Harryn syyllisyyteen. Eikä Harry muista tapahtumaillasta mitään.
Harrylla on kaksi mahdollista kostajaa, joista toinen on niin lähellä, ettei sitä huomaa. Vaan kostonjanoinen on myös Harry Hole itse. Ja hänen kostonsa on lopullinen." Takakansi)
Rakas rososärmämme, Harry Hole on täällä taas! Tällä kertaa varsin tuhdilla rautaisannoksella sivumäärän ollessa sitä luokkaa, että se arvelutti tällaista vankkumatonta Nesbø & Hole ystävääkin, mutta eipä tullut tosiaankaan tylsyyden vuorelle tarvottua:) Edellinen H. Hole stoori: Jano, 2017 ja sen jälkeinen Nesbøn mainio Macbeth -versio, 2018.
Tässä uutuudessa yhtä pääosaa näyttelee resuinen mekko, joten helmat heilumaan:
- Resuiseksi hiutunut mekko liehui takertuneena lahoon männynoksaan. Katsellessaan sitä vanhus muisti omasta lapsuudestaan laulun mekosta,
joka roikkui pyykkinarulla. Tämä mekko ei kuitenkaan liehunut leppeässä etelätuulessa, vaan huljui jääkylmänä virtaavassa joessa. Joen pohjalla oli hiljaista, ja vaikka kello oli viisi maaliskuisena iltapäivänä ja taivas veden yläpuolella oli säätiedotuksen mukaan pilvinen, ei jääkerroksen ja nelimetrisen vesimassan läpi siivilöityneestä auringonvalosta ollut jäljellä kuin kalpea kajastus.
Mänty ja mekko kylpivät sadunhohtoisessa hämyssä. Se oli kesämekko,
näin vanhus oli mielessään päätellyt, vaaleansininen, jossa oli valkoisia pilkkuja.
Väri oli saattanut ajan myötä haalistua riippuen siitä, kauanko mekko oli roikkunut oksassa. Ja nyt sitä huuhtoi koski joka virtasi väsymättä, hyväili sen helmaa silloin kun vesi oli matalalla ja repi väkivalloin kuohujen pauhatessa kovimmillaan mutta yhtä kaikki kulutti sitä vähä vähältä. Siinä mielessä resuinen mekko oli kuin hän itsekin, vanhus ajatteli. Se oli joskus merkinnyt jotain jollekulle, tytölle tai naiselle, miehen katseelle tai lapsen kätösille. Mutta nyt se oli hänen laillaan unohdettu ja hylätty, vailla käyttötarkoitusta, oman itsensä sisään sulkeutunut mykkä muinaisjäänne...
Syntyjä syviä etsimättä pitkä sitaatti kertokoon siitä, että Nesbø on myös verraton tunnelman ja herkkä mielentilan kuvaaja sen ohella, että hän samaan hengenvetoon esittelee esim. vihamiehensä Svein Finnen kattavaa 26:n veitsen kokoelmaa mitä säihkyvimmin sanoin kuvaten veitsen vaikutustehoa käärmeen hypnoottisen tai kauniin naisen tenhon tapaiseksi kuitenkin antaen samalla suomalaiselle, Turusta ostetulle viattomalle ja neitseeelliselle puukolle tässä yhteydessä varsin kyseenalaisen kunniamaininnan.
Mielenkiintoinen on professori Paul G. Mattiuzzin laatima murhaajien jako kahdeksaan kategoriaan: Kroonisesti aggressiiviset, kontrolloidun vihamieliset, väärin kohdellut, traumatisoituneet, pakkomielteinen ja kypsymätön narsisti, lähes mielenvikaisuuteen asti vainoharhainen ja mustasukkainen tappaja ja ilmiselvästi mielenvikainen. Nesbø tykittääkin piukkaa pohdintaa psykopaatin sisimmästä ja niistä tummista vesistä, jotka vellonnallaan murjovat yksilön mielen mustumaan, sysäävät rajan yli ja tekevät ihmisestä tappajan, sarjamurhaajan.
Tämä kaarti onkin erinomaisesti edustettuna Veitsessä, suorastaan runsaudenpulaan ja valinnan vaikeuteen asti. Teemaan kuuluvasti veitsi välähtelee terävyyttään kiitettävällä nopeudella ja frekvenssillä, ja roppia ropisee roppakaupalla, verenroiskeita riittää riesaksi asti. Mutta se ei ole koko totuus eikä kirjan anti. Näin pitkäaikaisena HH:n seikkailujen ja tötöilyjen lukijana kohtasin näillä sivuilla rinnakkaisena myös eräänlaisen HH:n kasvu- ja kypsymis- sekä selviytymistarinan kuppien kallisteluineen ja tilapäisine muistinmenoineen - ja niistä huolimatta.
Ketterä ja monipolvinen juonenkulku mutkittelevine käänteine ja näkökulmineen sekä lihaa ja verta oleva henkilögalleria takasivat sen, ettei tullut saturaatiopistettä saavutettua, josta kiitos kuuluu myös Outi Mennan sujuvalle ja sutjakkaalle, varmaotteiselle käännökselle!
Millä mielellä Tuijata. Kulttuuripohdintoja on Veitsen välähdyksiä tulkinnut selviää klikkaamalla.
Veitsestä aasinsiltaa kolpotellen hauskaan koulumuistoon: Ussantunilla oli opella joskus tapana pyytää järjestäjää loppumetreillä sammuttamaan luokasta valot, jolloin iltavuoroa kun kävimme, tuli säkkipimeää ja hipihiljaista. Hetken tauon jälkeen tunnelman virittäydyttyä tämä muhea, humoreski pastorismies römeällä ja dramaattisella äänelle julisti " Veitsi välähti - kurkku katkesi ja - voileipä oli valmis!! Ja kuten tuolloin kipin kapin niin nytkin
voikun tekoon mennä vinttuuttaa:
Harry is back! Harry Hole-sarja on jotain uskomatonta, raakaa, väkivaltaista, mutta Harry ja muut tutut hahmot tekevät sarjasta kiinnostavan. En lukenut vielä esittelyäsi, koska odotan kirjaa kovasti kirjastosta.
VastaaPoistaMacbeth ei imaissut mukaansa. Lopetin jo muutaman sivun jälkeen.
Mahtava opettaja on ollut sinulla. Ennen vanhaan opettajat olivat persoonia, vihattuja ja rakastettuja.
Kiitos Mai; juuri näin! Eivät nuo verenpärskeet mitään lisäarvoa anna, mutta Nesbøn luomat persoonat etunenässä suosikkirontti HH ovat miltei vastustamattomia ja tasapainottavat tuota obligatorista osastoa.
PoistaSinulle kävi sitten Macbethin kanssa sama kuin minulle Atwoodin Testamenttien kansssa: ei onnistunut uusintayrityskään, vaikka Atwoodin tuotannosta kuinka pidänkin, erikoista... Vaan ei aina osu eikä uppoa:)
Aina ei käy tasan. Joku kirja tökkii niin ankarasti vastaan jo heti alussa, että parempi antaa periksi. Kirjoja riittää ;)
PoistaMai, ei käy ei:) Se on niin monesta tekijästä kiinni tuo kulloinenkin lukukokemuksemme.
PoistaItse jouduin joku vuosi sitten käymään melkoisen jaakopinpainin kesken lopettamisen kanssa, kun joku ihme sisäinen vaatimus oli loppuunsaattamisen siis myös -lukemisen suhteen todella syvässä. Nyt onnistuu, kun tein selväksi, etten kaikkea ehdi eikä tarvitse. Kuitenkin joskus harvoin jää kaihertamaan tunne, että haluiaisi tykätä, mutta kun ei vaan suju... Ollaan me vaan outoja olentoja;)
Arvaa mitä Takkutukka, minä en ole lukenut yhtään Harry Holea! Nyt varmaan olisi aika paikata tämä aukko. Aloittaisinko tällä kirjalla vai jollakin aikaisemmalla?
VastaaPoistaKiitos Anneli A! No nyt sitten Sinulla on sympaattinen ja rosoinen Harry Hole vielä tuloillaan. Tämähän on kahdestoista HH -dekkari ja paksuin sellainen, mutta en näe mitään estettä sille, etteiko kävisi kättelykappaleestakin:)
PoistaNesbøn kirjoitustyyli on pitänyt pintansa koko hänen tuotannossaan ilman ainukaistakaan floppia.
Luin Lepakkomiehen ja pidin mutta en ole edennyt vielä osaan 2.
VastaaPoistaKiitos Jokke, uskon ettei ajan hammas ihan hevin pure Harry Holeen eikä Nesbøn tuotantoon yleensäkään.
PoistaKirjailija tuottaa takuuvarmaa, omanoloistaan ja tasapainoista jälkeä, jota lukee mielikseen;)
Harry on Harry vaikka voissa paistaisi. Erinomaisesti kuvasit Veitsen, minäkin maltoin tulla Salhojankadulta jo kotiin :D
VastaaPoistaKiitos Cara ja näin on sekä eikös se routa etc...:)
Poista