keskiviikko 27. marraskuuta 2019
Peter James: "Kuolema vaanii verkossa/Dead at First Sight" - ex Libris...
"Kuolema vaanii verkossa", Peter James, Minerva Kustannus Oy, 2019, 456 s., suomentanut Maikki Soro.
"Peter James (s.1948) on kirjailija, käsikirjoittaja, tuottaja ja yksi Ison-Britannian suosituimmista dekkaristeista. Peter Jamesin teokset ovat olleet jatkuvasti Britannian bestseller-listojen kärjessä, ja niitä on käännetty jo 37 kielelle.
Hänen huippusuositun Roy Grace -sarjansa kirjoja on myyty yli 19 miljoonaa kappaletta." (Kustantaja)
©Suki Dhandha
"Rakastunut mies odottaa Lontoon lentokentällä malttamattomana elämänsä naisen saapumista. Valtameren toisella puolella eläköitynyt newyorkilaispoliisi odottaa floridalaisessa baarissa ensitapaamistaan naisen kanssa, joka on epäilemättä hänen sielunkumppaninsa. Molemmat miehet tulevat huomaamaan, että heiltä on huijattu koko omaisuus. Ja ettei kumpaakaan naista ole olemassakaan.
Tutkimusten ollessa kiivaimmillaan Roy Gracen puheille tulee mies, joka kertoo, että hänen identiteettiään on käytetty nettihuijauksissa. Uhreiksi on joutunut ainakin yksitoista naista. Yksi näistä on soittanut miehelle sanoen:
”Sinä et tunne minua, mutta minä luulin tuntevani sinut.” Nyt nainen on kuollut. Roy Grace ymmärtää pian, että näkyvissä on vain jäävuoren huippu. Näkymättömissä on kokonainen internethuijausten imperiumi. (Takakansi)
Edellisen kerran Peter James onnistui nostattamaan hiusjuuria
Täydellisyyden hinnallaan, 2018, johon teokseen - kuten nyt käsillä olevaan verkkovaanijaankin - liittyi myös aikakautemme yhteiskunnallisia ja moraalisia pohdintoja, mistä roppakaupalla pisteitä kirjailijan jo muutoinkin täpötäyteen ansiokoppaan.
Ei tänä syksynä dekkaria ilman mainintaa Sun Tzun Sodankäynnin taidosta;
tällä kertaa näin: Jos seisot tarpeeksi kauan joen rannalla, vihollisesi ruumiit ajelehtivat ohitsesi ja Kungfutsekin pääsee ääneen viisaudellaan: Jos aiot kostaa jollekin, kaiva ensin kaksi hautaa. Tämän vaanijan organisaationa ja toimijana puolestaan on Sakawa:
- He katselivat videota Ghanassa sijaitsevasta paikasta, jota voi luonnehtia suorastaan nettihuijareiden yliopistoksi. Yksi opiskelijoista sanoi kameralle:
"Me otamme länsimaista vain omamme takaisin." Sakawa-oppilaat olivat kaikki köyhistä oloista. Sakawa oli yhdistelmä perinteistä juju-uskontoa ja nykyaikaista verkkoteknologiaa. Oppilaille opetettiin järjestelmällisesti sekä nettihuijauksen hienouksia että hämmentäviä afrikkalaisia rituaaleja, kuten eläinten uhraamista, joiden tarkoituksena oli vaikuttaa uhreihin ja varmistaa eri laatuisten petosten onnistuminen.
- Huijausten kohteiksi joutuivat useimmiten haavoittuvassa asemassa olevat pahaa aavistamattomat länsimaalaiset ihmiset, jotka etsivät seuraa internetistä tai vanhukset, joilta kalasteltiin tietoja pankkiviesteillä, mutta periaatteessa uhri saattoi olla kuka tahansa. Sakawa-nuorukaiset tienasivat petoksillaan summia, joista eivät olisi osanneet ennen uneksiakaan. Länsimaissa asuvien omaisuuden ja tunteiden kustannuksella he ostivat nyt perheilleen kartanoita ja uusimpia muotivaatteita ja ajelivat tuliterillä Range Rovereilla, BMW:illä, Mersuilla ja Ferrareilla.
Kyberturvallisuuden ja digitaalisen forensiikan saloihin puolestaan perehdytään alan ekspertin Ray Packhamin johdolla:
- "Niin FBI:n kyberrikosyksikkö on käyttänyt hänen palveluksiaan. Terävä tyyppi - on avustanut sekä Applea että Microsoftia kyberturvallisuutta koskevissa kysymyksissä." Lanigan katsoi Johnnya. "Ja hänen pitäisi asua jossakin teillä päin. Ray Packham jäi juuri terveydellisistä syistä eläkkeelle Sussexin poliisin digitaalisen forensiikan yksiköstä ja toimii nyt yksityisenä konsulttina nettipetosten tutkinnassa. Kollegoideni mukaan Ray on alan ykkösmies,
hän pääsee tunkeutumaan kutakuinkin kaikenlaisen nettiviestinnän lähteille. Minusta teidän kannattaa kääntyä hänen puoleensa.
Ja näin tapahtuu, jolloin Roy Grace apujoukkoineen entistä innokkaammin jatkaa rikosvyyhdin kiemuraisten lonkeroiden selvittämistä mottonaan:
Menestys on kyky jatkaa takaiskusta toiseen menettämättä innostustaan ja pitäen visusti mielessä: Meidän kielemme vaarallisin lause on: Näinhän me olemme aina tehneet.
James osaa asiansa ja on tehnyt pohjatyönsä suurella huolella, jolloin teoksesta muodostuu jäntevä ja juoheasti etenevä dekkari, jossa pala palalta alkaa kuvio muodostua. Henkilögalleria on tasapainoinen ja erityispiirteinen, paikanvaihdokset ympäristökuvauksineen ovat luonteikkaita ja kokonaisuus pysyy vaivattomanoloisesti ja tiukasti häröilemättä saati hajoamatta kirjailijan hyppysissä muodostaen kiinnostavan ja otteessaan pitävän lukukokemuksen.
Teos on rikosylikomisario Roy Gracesta kertovan kirjasarjan neljästoista osa,
eikä lukijan tarvitse edelleenkään pitkästymisen peikkoa luotaan hätistellä:)
Aihealue on mitä kiinnostavin ja ajankohtaisin. Ei voi kuin ihmetellä,
kuinka heikkoon kohtaamme, läheisyyden ja lämmön kaipuuseen saattaa muodostua huijarin mentävä aukko puolustusmekanismien sortuessa ja itsesäilytysvaiston pettäessä. Ihmisen ikävä toisen luo...
Eikä tuo etenkin vanhuuksiin häpeämättömästi kohdistuva taloudellinen jujutuskaan tunnuslukujen urkkimisineen juuri riemunhuutoja nostata hauraissa kohteissa eikä meissä, muutamista näistä härskihemmoista torjuntavoiton saavuttaneissa omaisissakaan...
- Elämä ei ole ruusuilla tanssimista, mutta pääasia, että tanssitaan.
Jalalla koreasti pisteli:
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Luin tätä genreä yhden eli Kuolema katsoo kohti, ja oli hyytävä ja hyvä, mutta en ole palannut sen koommin kirjojen pariin. Ovat kyllä hyvin suosittuja, ja suositeltuja. Hyvä bloggaus.
VastaaPoistaKiitos Jokke! James on luotettava kirjailija ja tuottaa tasalaatuista jälkeä, jonka pariin on aina välillä mukava palata.
PoistaErinomaisesti kirjoitit Peter Jamesin uusimmasta. Hänestä pidän kovasti, kaikki Roy Grace - teokset olen lukenut. Britannia ja Brighton ovat niin tuttuja.
VastaaPoistaTämän viimeisimmän aihe on todella ajankohtainen. Vaikka me emme voi käsittää, että joku menee lankaan, niin niitä kyllä on, jotka ovat epätoivoisia rakkaudenkaipuussaan. Rahan lähettäminen tuo lisää toivoa, järkyttävää kyllä.
On varmasti erityinen kokemus kirjan myötä palata omille tutuille seuduille ja paikoille sekä ainutkertaisiin muistoihinsa tuosta ajasta:) Voida lukea teosta ikäänkuin sisältäpäin.
PoistaJärkyttävää kyllä: yksin oleminen ei välttämättä tarkoita yksinäisyyttä, mutta yksinäisyyden tunne ja läheisyyden puute saavat aikaan kaaoksia mm. yrityksissä ostaa rakkautta...
Samoin tuo härski, päällekäypä ikäääntyneiden vedätys myös kaikenlaisen roinan ylihintaan kaupittelemisella, väkisin tuputtamisella eli "hädänalaisen" tilan hyväksykäyttö (eikö sellainen joskus sisältynyt lakiinkin?)pitäisi ehdottomasti saada suitsituksi.
Jo toistakymmentä vuotta sitten omaishoitajan statuksella asiaan kyllästyneenä marssin Patentti- ja rekisterihallituksen virkailijan kanssa käydyn maratonpuhelun jälkeen tuhdin nipun kanssa talousrikososaston pakeille, todisteet kirjattiin tuolloin pohjatiedoiksi ja muutamia näistä "firmoista" sitten jäikin kiinni ja joutui syytteeseen.
Kommentistasi kiitos ja kelpo viikonjatketta Sinulle:)
Tämä on tosiaan sekä kiinnostava että ajankohtainen aihe! Kirja, jonka voisi joskus lukea. En muuten ole lukenut yhtään Peter Jamesin kirjaa tähän mennessä.
VastaaPoistaKiitos Kirjarakkautta! Aihe ja sen käsittelytapa tässä dekkarissa ovat mielenkiintoisia ja kyllä Peter Jamesin kanssa ainakin kertaalleen kannattaa kättä paiskata:)
Poista