lauantai 8. huhtikuuta 2017

Jo Nesbø: "Jano / Tørst" - ex Libris...


"Jano", Jo Nesbø, Johnny Kniga Kustannus, 2017, 534 s., suomentanut
Outi Menna.

"Jo Nesbø  on noussut ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi Harry Hole -romaaneillaan, sitten johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Tänä päivänä hän kamppailee jo tasapäisesti muutaman muun kirjailijan kanssa maailman suosituimman kirjailijan tittelistä.Vuonna 1960 Oslossa syntynyt Nesbø on saanut tunnustusta siitä, että hän on laajentanut rikosromaanin käsitettä poikkeuksellisen kirjallisen lahjakkuutensa ja kunnianhimonsa ansiosta sekä kyvyllään ymmärtää elämää meille kaikille yhteisessä modernissa, globaalissa maailmassa.Nesbø on paitsi loistava rikoskirjailija myös muusikko, lauluntekijä ja ekonomi." (Kustantaja)


"Kun nettideittisi ei olekaan elokuvien ensirakastaja vaan pahin - ja viimeinen - painajaisesi. Oslossa liikkuu jälleen sarjamurhaaja. Vaikuttaa siltä, että murhaajalla on jano. Että hänellä on vampyyrin tavat. Katrine Brattin johtaman ryhmän tehtävä on vaikea, niin vaikea, että lopulta on soitettava eräälle poliisikorkeakoulun opettajalle, Harry Holelle. Legendaarinen poliisi on vastahakoinen, mutta lopulta kiusaus vie aina voiton: Harry palaa rikospaikalle." (Takakansi)

"Mihinkäs koira kirpuistaan" - tokaisu koituu meidän lukijoiden iloksi ja onneksi, sillä hän, yksinäinen ratsastaja, the one and only Harry Hole is back!
Edelleen hip-hurraa Harrylla ei itsellään ole tässä jano eikä repsahdus, mutta voi hyvä hilse:  hän jäljittää Janossa dekkarin nimen mukaisesti vampiristia.
Ja nyt on niin, että jos mitä niin vampyyrit eivät kirjallisuudessa eivätkä elokuvissa eivätkä missään muodossa mielikuvitustani ruoki eivätkä kutita, joten tämä yhtälö vaati päättäväistä kompromissin tekemistä ja konsensuksen löytämistä...


Miljöö:   - Syyskuinen Oslo. Pimeys oli vihdoin palannut, ja raivostuttavan pitkät, hysteeriset ja elämäntäyteiset kesäyöt olivat jääneet taakse. syyskuussa kaupunki sai taas olla oma itsensä: melankolinen, pidättäytyvä ja tehokas. Ulkoapäin vakaa, mutta silti täynnä pimeitä sopukoita ja salaisuuksia. Kuten hänkin, ne väittivät...

Motiivi  -  Harry tuijotti ikkunasta ulos. Katerine oli tietenkin oikeassa.
Hän saattoi itse väittää muuta, mutta paluuseen oli oikeasti vain yksi, itsekäs syy. Eivät uhrit, ei se että hän olisi ajatellut kaupungin parasta tai poliisilaitoksen mainetta. Eikä edes se, että hän olisi ajatellut omaa mainettaan. Hän oli palannut vain siksi, että oli aikoinaan päästänyt rikollisen pälkähästä. Harry otti siitä syyn niskoilleen henkilökohtaisesti, kaikista uhreista, jokaisesta päivästä, jolloin tekijä oli ollut vapaalla jalalla. Ja nyt hän ei pystynyt ajattelemaan muuta kuin että hänen olisi otettava syyllinen kiinni. Hänen, Harryn...

Heräämistyypit á la Harry:  - työherääminen, yksinherääminen, pelkoherääminen, täällä on joku -herääminen ja tyytyväisyysherääminen.


Nesbø omaa juonenkuljetuksen lisäksi myös vahvan kerronnallisen ja analyyttisen kyvyn pureutua ihmismielen kiemuroihin ja saloihin, mikä tekee hänen dekkareistaan henkilögallerioineen psykologisesti kiinnostavia.
Sankari Harry Hole rymistelee katederin takaa etulinjoille hypättyään eteenpäin tutkinnassaan mutkat suoriksi tuttuun malliinsa, mutta tekee sen sympatioita herättäen yrittäessään samalla rämpiä henkilökohtaisen draamansa ja dilemmojensa heitteikössä ja suossa.

Teemasta huolimatta  Nesbøn tasoisen kynäniekan ja puskutraktorin lailla sinnikkäästi etenevän Holen ynnä kellaritiimin seurassa viihtyi nieleskelemättä kannesta kanteen! Outi Mennan tasokas suomennos. Loppuriveiltä tein sen optimistisen johtopäätöksen, jottei kaikki ollut vielä tässä.... Jättebra!

Janosta kiintoisasti: Annika/Rakkaudesta kirjoihin ja Tuijata / Kulttuuripohdintoja .

 Syksyn lehti/Kirjojen kauneudesta: tervetuloa lukusille toivottavasti viihdyt matkalla:)


Tyytyväisyysheräämisiin:

16 kommenttia:

 1. Kiitos kiintoisasta arviosta.
  Jano ja Harry odottavat minua kirjastossa noutamaan heidät plus muutamana muun ensi viikolla pääsiäislukemisiksi.

  Kaniininmetsästäjä on juuri meneillään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja toivottavasti Jano & Harry lunastavat odotuksesi! Tässä onkin meillä peräkkäin luvussa kaksi vahvaa pohjoismaista dekkaristia.
   Pääsiäislukemiset ovat myös minulla ruodussa, eihän sitä nyt pelkällä mämmillä ja Mignoneilla pyhiä mennä:)

   Poista
 2. Ai että nettideitistä se alkaa - hui, hyytävää, ja että vampyyri ? Iik. Tykästyin aikanaan Roman Polanskin elokuvaan Vampyyrintappajat. Siitä pitäen on jotain vetoa ollut tuohon suuntaan 😎Eniten kiinnostaa esittelyssäsi tämä kohta: "Nesbø omaa juonenkuljetuksen lisäksi myös vahvan kerronnallisen ja analyyttisen kyvyn pureutua ihmismielen kiemuroihin ja saloihin, mikä tekee hänen dekkareistaan henkilögallerioineen psykologisesti kiinnostavia." Psykologiset trillerit ovat dekkareitten eliittiä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet Sinä vaan aika tyttö Polanskeinesi! Kyllä vaan psykologiset dekkarit ovat rautaa, mutta iik sanon minä puolestani vampyyreille. Mistä se johtuu en tiedä, kun ei kuitenkaan veren näkeminen sinänsä aiheuta polvien huojuntaa ja heikotusta vaan laastarointi ja paikkuu sujuvat.
   Tässähän saattaisi olla tarjolla oiva kombo noista molemmista elementeistä...

   Poista
 3. Luin itse juuri vasta Harry Hole -avausosan, ajattelin edetä järjestyksessä, en ole jostain syystä noteerannut ennen Nesbota.

  VastaaPoista
 4. Tuo on hyvä idea! Nesbo on monipuolinen kirjailija: tämän sarjan lisäksi romaanit: "Kukkulan kuningas", "Isänsä poika" ja kaksiosainen "Verta lumella". Viimoisin kuuluu olevan varhaistuotantoa, mutta julkaistu näin jälkijättöisesti. Lisäksi on ainakin iltasadun kuulijoita nauraa hyrisyttelevä (ja ääneenlukijan poskilihaksia koetteleva) tri Proktor-sarja, josta ensimmäinen "Tohtori Proktorin pierupulveri". Outi Mennalta laadukasta suomennosjälkeä. Hyviä lukutuokioita Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tarttua Nesbohon, Lepakkomies lähti hyvin siivilleen.

   Poista
 5. Jokke tuo oli hauska kuulla;on aina ilo löytää uusi tuttavuus! Nesbø on kyllä mielestäni genressään laatuisa tekijä:)

  VastaaPoista
 6. Nesbo on ollut minun suosikkini siitä lähtien kun hänen tuotantoonsa tutustuin muutama vuosi sitten. Vieläkään en ole kyllätynyt ja toivon että tämä kirjakaan ei tuota pettymystä :)

  VastaaPoista
 7. Nesbø kuuluu omiinkin genrensä suosikkeihin, eikä tämäkään tuottanut - vampyyreiden puraisuista huolimatta - pettymystä. Kommenttisi ilandutti, kiitos ja mainiota alkanutta pääsiäisviikkoa Sinulle:)

  VastaaPoista
 8. Tämä! Tämä vain on rakkautta! Ja miten hyytävä lopetus, nyt kädet ristiin, ettei tarvisi vuosia odottaa jatko-osaa :)

  VastaaPoista
 9. Juu: peukut pystyyn, sillä näiden herrojen kanssa ei aika tule pitkäksi, vampyyreistä viis:)

  VastaaPoista
 10. Harry oli touhunnut useamman kirjan verran rikollismaailmassa, kun tutustuin häneen, joten sain lukea useamman kirjan yhtä soittoa ennen kuin piti alkaa uusien kirjojen odottelu. Harry on niin timanttinen tyyppi, jolle olen antanut anteeksi Jim Beamit sun muut päänsekoitukset. Harry vain teippaa ilmastointiteipillä pahimmat kolhut ja varokaa rosmot, Harry tuloooo ;)

  VastaaPoista
 11. Sinä se oletkin sitten oikein iloitellut HH-maratonilla:) Kukas sitä vanhoja muistamaan, tässähän kilauttelut ja kulauttelut olivat jokseenkin passé ynnä onhan tuo meidän Harry sen verta rouhea tyyppi jeesusteippeineen, jotta omasta ja rosmojen puolesta vastaan: tervetulooo!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D minä niin tykkään Harrysta ja enpäs ole vielä lukenut Janoa ;)

   Poista
 12. Jee: Harry on rautaa, joten Sinulla uskoisin olevan kelpo lukukokemuksen edessä, jahka alkaa janottaa:)

  VastaaPoista