sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Kai Aareleid: "Korttitalo /Linnade põletamine" - ex Libris...


"Korttitalo", Kai Aareleid, Kustantamo S&S, 2018, 333 s., suomentanut
Outi Hytönen.

"Kai Aareleid  (s.1972 Tartto)on virolainen kirjailija ja kääntäjä, joka on valmistunut dramaturgiksi Teatterikorkeakoulusta. Hän on julkaissut kaksi romaania ja kaksi runokokoelmaa, Korttitalo-romaani on käännetty englanniksi ja latviaksi, ja siitä myönnettiin Aareleidille Vuoden kirjailija -kunniamaininta vuonna 2016." (Lievelehti)

                                                                ©TIXE-2007


"1950-1960 -luvun Tartto. Poltettu kaupunki - Poltetut elämät.
 Myöhäissyksyllä kesäkotiin saapuessaan Tiina löytää pengotun talon, josta on viety muun muassa isän muotokuva. Tyhjäksi jäänyt paikka seinällä herättää muistot lapsuudesta, jolloin tyhjät paikat ympäröivät Tiinaa sekä sodanjälkeisen Tarton kaduilla että kodin seinien sisäpuolella. Yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset mullistukset tuovat lapsen elämään isoja muutoksia ja lopullisia hyvästejä. Menetykset jäävät painamaan vuosikymmeniksi, ja vasta aikuisena Tiina ymmärtää, että yhtäkään muistoa ei pääse pakoon. Ainakin kerran jokaisen salaisuuden on löydettävä kuulijansa" (Takakansi)

Tämä talo on kahdeksanlukuinen, joista kukin luku sisältää useita lyhyitä katkelmia, jotka asettuvat sujuvasti omille paikoilleen sivuja käännellessä.
Ilmassa on herkänhapuilevaa  nuoren rakkauden itua ja vanhempien  tympääntyneisyyden poikimaa kriisiytymistä, rikkumatonta ystävyyttä ja vihanpitoa, selviytymiskeinojen hakemista, outoa oloa ja ymmärrykseen havahtumista sekä surua ja iloa historian siipien havistessa kaiken yksilöllisen taustalla.

- Kertoa mitä muistan. Mutta mitä on muistaminen? Mitä enemmän yritin koota muistojani näille keltaisille, pyöreäkulmaisille sivuille, jotka muistuttavat lapsuudesta, sitä selvemmäksi käy, että minulla on jäljellä vain aukkoja. 
On hiljaisuuksia, joihin olemme paenneet niin kauan, että niistä on tullut erottamaton osa itseämme, että ne hiljaisuudet olemmekin me.

- Mitä jää jäljelle ihmisestä? Jäljelle jääneille hän on lopulta vain muistoja.
Mutta joskus on saatava jotain käsinkosketeltavampaa. Jotain, mitä voisi koskea, josta voisi pitää kiinni. Pienenä päättelin päässäni, että jos on mitään toivoa saada tietää jotain isästä, päästä lähemmäs häntä, koskettaa häntä, niin kuin hän ei ikinä eläessään antanut koskettaa, se on mahdollista vain hänen tavaroidensa kautta. Ja minä tein hänestä luettelon. Luettelo ihmisen elämän esineistä on lopulta aika helppo koota. Merkitysten kanssa on hankalampaa.

Mikä positiivinen tuttavuus ja iloinen yllätys: Aareleid kirjoittaa unnukkaista ja koskettavaa tekstiä, jossa kaikki eri osaset henkilöhahmoineen ovat balanssissa kautta linjan. Lyhyet kohtaukset limittyvät toistensa lomaan uskomattoman saumattomasti niin, ettei sirpaloituminen uhkaa kokonaisuutta. Taiturimaista!

Ikäänkuin kirjailija olisi kulkenut helmat heiluen, avojaloin niityllä sirotellen yksittäisiä kukkasia vallattoman oloisesti ja näennäisen sattumanvaraisesti  sinne tänne, ja niistä olisi loputtuaan muodostunut yksi ja ainoa kaunis keto. 
Korttitalo on erinomainen symbolinen  nimi tälle teokselle, jonka sisältö
- kuten itse elämäkin - on erillisistä ja irrallisista korteista asumamme talon kokoiseksi ja näköiseksi koottu.

Tarton kaduilla ovat kulkeneet myös  Hemulin kirjahyllyn Henna,
 Kirjakaapin kummituksen Jonna  & Kirja Vieköön! -blogin riitta k :
missä mietteissä selviää klikkaamalla.

-  Joskus toista ihmistä ei vain voi ymmärtää, hän ajattelee. Joskus ei pääse toiseen ihmiseen asti...

Ikiomaa korttitaloaan kokoillen:


10 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä, sinulla on kyllä taito saada kirja kuin kirja kuulostamaan niin kiehtovalta ja mukaansa tempaavalta:)♥ Leppoisaa sunnuntai päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä teoksessa oli sitä jotain, erityistä...
   Periaate on, että kirja voi/saa jäädä kesken suoraan palautukseen. Jos ei se puhuttele en postaa samoin käy jos on mielestäni a)syystä b)toisesta opus on suorastaan huono, sillä lyttääminen ei tuota minkäänlaista mielihyvää ja lukukokemus on aina subjektiivinen.
   Kiitos kivasta kommentistasi ja makoisaa sunnuntaiehtoota sekä alkavaa viikkoa kohti adventtiaikaa:)

   Poista
 2. Kirjoitat niin kauniisti tuossa lopussa: elämän sirpaleista ja muistoista Aareleidin taikoma kaunis kukkaketo <3 Tämä meni suoraan sydämeen. Toivottavasti Aareleidia suomennetaan lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riitta k:) Tämä oli vähän yllättäenkin monitasoisempi ja syvempi, perustuksiltaan vankempi talo, kuin mitä ennakolta ja ensiajattelulta vaikutti ja kyllä vaan: lisää suomennoksia!

   Poista
 3. Kauniisti sanoit elämästä. Korttitalo alkoi kiinnostaa ja menee varaukseen.

  Voi miten monia uusia kirjailijoita ja tuotantoaan olenkaan saanut lisättyä lukemiini tämän sinun blogisi kautta. Olen aina ajatellut lukevani laajalla skaalalla mutta aina on varaa laajentaa. Kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cara, kiitos itsellesi: ratevien, perusmyönteisten ja hauskojen sekä yllättävienkin postaustesi parissa viihdyn mainiosti, ja ne ovat antaneet monia herkullisia naurun ja oivalluksen hetkiä.
   On aina innostavaa, kun löytää uusia asioita ja ajattelumalleja ja siitähän tässä harrastuksessa pitkälti on kysymys, - jaetusta ilosta...
   Hyvää alkanutta viikkoa kohti adventtiaikaa:)

   Poista
 4. "Unnukkaista tekstiä" - ihana adjektiivi, vaikka en sitä tunnekaan ennalta. Voin vain kuvitella mitä se merkitsee 💚 Hienolta, ja todellakin taiturimaiselta kuulostaa tuo kirjalöytösi. Korttitalo on hyvä nimi irrallisille ja hatarille muistoille ja ilmiöille ♠️♥️♣️♦️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A; tuo unnukkainen on Mummini käyttämiä sanoja ja sopi tähän kuin nakutettu. Jep: kerrankin on kirjan nimi kohillaan sekä tekstin että itse elämämme suhteen...
   Pidetään talot kasassa ja tepsutellaan topakasti kohti adventtia:)

   Poista
 5. virolaiseen kirjallisuuteen tutustuminen on muklla jäänyt hävettävän vähälle. Ihanasti tästä kirjoitat, kiitos mukaansatempaavasta jutusta!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin on päässyt käymään, olisikos liian lähellä...
   Mutta tämä korttitalo ei lukiessa huojunut:)

   Poista