perjantai 2. marraskuuta 2018
Jarno Hietalahti: "Huumorin ja naurun filosofia" - ex Libris...
"Huumorin ja naurun filosofia", Jarno Hietalahti, Gaudeamus Oy, 2018, 315 s., kansi: Heikki Rönkkö, piirroskuvat: Harri Haarala.
"Jarno Hietalahti (s.1984) on tutkijatohtori Jyväskylän yliopistossa ja absurdin huumorin ystävä. - Nauru on ilon ja riemun ilmaus, joka muistuttaa meitä ihmisyydestämme. Elämään kuuluu avoimuus, vapaus ja kukoistus.
Jos nämä piirteet alkavat kadota näkyvistä - olipa kyse juhlapuheista, työtehtävistä tai arkisesta kanssakäymisesta - nauru ravistelee ja herättelee." (Lievelehti)
©Joonas Pennanen
"Huumori kietoutuu ihmiselämän kaikkiin puoliin, mutta nauru ei kaiu tyhjiössä. Huumori voi palvella vallan välineenä mutta yhtä lailla tarjota kanavan valtaapitävien arvosteluun. Pahimmillaan vitsit loukkaavat, erottavat ja aiheutettavat konflikteja. Parhaimmillaan ne ovat merkki yhteisestä näkökulmasta, jaetusta maailmasta, läheisyydestä.
Huumorin ja naurun filosofiassa tarkastellaan huumorin olemusta, historiaa ja ajankohtaisia ilmiöitä sekä aihetta käsitelleitä henkilöitä Aristoteleesta
Monty Pythoniin ja Friedrich Nietzschestä Sacha Baron Coheniin.
Filosofista näkökulmaa halkovat haastattelut, joissa tunnetut humoristit
Joonas Nordmanista ja Heli Sutelasta Petteri Summaseen kertovat, mitä huumori heille itselleen merkitsee ja mihin naurua ylipäätään tarvitaan." (Takakansi)
Ei tämän parempaa ja hauskempaa tapaa aloittaa marraskuinen lukukuosio. Minulle huumori on aina ollut yksi oleellisista elämän kulmakivistä kirjallisuuden ja luonnon ohella, joten olikin todella kiinnostavaa tutustua tähän ihka ensimmäiseen aihepiiriä käsittelevään ja oivasti avaavaan filosofiseen teokseen, jonka mukaan huumorista on moneksi: se tarjoaa huojennusta, pohjautuu yllätykseen, sen ytimessä on ristiriita, se on poikkeama, tarkoittaa asioiden välistä yhteensopimattomuutta, on kriittistä, konservatiivista ja maallistava voima,
siinä on jumalallisia piirteitä, se merkitsee ylemmyden tunnetta ja kytkeytyy vastarintaan, se tarkoittaa vinoa näkökulmaa, siitä löytyy suojautumismekanismi, se on alistamista ja utopiaa sekä se on asenne.
- Huumorintajun jalostaminen ei tapahdu noin vain. Aristoteles painottaa,
että huumorintaju on luonteenopiirre, ja luonteenpiirteitä pystytään paitsi arvioimaan myös kehittämään elämän saatossa. Sekä humoristisuus että kyky nauruun ovat suotavia luonteenpiirteitä. Olennaista on tilannetaju.
Hyveellinen suosii huumoria, joka ennemmin huvittaa kuin loukkaa kuulijaa. Tämän pohjalta Aristoteles tarjoilee käyttökelpoisen ohjeen monelle
(omasta mielestään) ratkiriemukkaalle rääväsuulle: kaikkia mahdollisia vitsejä ei ole pakko kailottaa heti tilaisuuden tullen, koska toisen ihmisen tekeminen naurunalaiseksi voi olla erittäin loukkaavaa. Kasvatuksen näkökulmasta kunnioitus on hauskuutta tärkeämpi arvo. Vanhempien ja vaikkapa opettajien tapa suhtautua huumoriin vaikuttaa merkittävästi huumorintajun kehittymiseen...
- Logoterapian kehittäjänä tunnettu Viktor E. Frankl (1905-1997) on sittemmin muotoillut aristoteelisesti, että huumorintajun kehittäminen ja taipumus nähdä asioita humoristisesti ovat kykyjä, jotka opitaan perehdyttäessä elämäntaitoon eli pyrittäessä kohti elämää, jossa arvostetaan oman itsen lisäksi myös muita.
Mitä tiukempi mutka, sitä barskimpi huumori. Kuinka on: onko Sinulle huumorin kukka se kaunein, onko huumori elämän suola, sujuuko se huumor'pelillä? Viljelettekö muille aukeamattomia perhe- tai parisuhdevitsejä?
Onko huumorintaju aikaansaanut kummeksuvia katseita tai johtanut peräti konflikteihin kuten itsellä?
Jälkimmäisestä oiva esimerkki kohdallani on seuraava: olin Isääni saattohoitamassa sairaalassa, jossa hän vielä tuolloin oli kahden hengen huoneessa. Ominaiseen tapaansa, hän kertoi jonkun hauskoista, älyllisistä vitseistään, jolloin purskahdimme hervottomaan nauruun.
Välisermin takana ollut toinen, samalla viivalla oleva potilas yskäisi ja kysäisi varovasti: "Tuo kuulostaa hyvältä, saanko nauraa mukana?" Jolloin vedin näköesteen syrjään, Isäni kertoi vitsin uudelleen ja nauroimme makiasti ja äänekkäästi kaikki kolme. Ja eikös avoimesta ovesta käytävältä tupsahtanut vauhdilla pärstä peruslukemilla osastonhoitajahirmu riuhtaisten minut väellä ja voimalla käytävälle sekä käyden sormi sojossa tuohtuneena ripittämään ja peräämään: "Ettekö Te tiedä kuinka vakava potilaan tilanne on??"
Tuohon tyynen napakasti totesin, että kyllä vaan tasan tarkkaan ja juuri siksihän me nauramme!!
Mistä huumorissa on kysymys? Alkukiitoksensa kirjailija osoittaa vanhemmillen, joiden ansiosta ymmärrän, että huumorissa on kyse hauskuuden lisäksi ihmisyydestä. Nimenomaan ja juuri siitä!
Jos ei nauru pidentäisikään ikää, niin se tekee elämästä ainakin hauskempaa. Näin ajankohdan kunniaksi : terkkuja tuonilmaisiin; kiitos teille rakkailleni,
jotka annoitte minulle huumorin lahjan. Kynttilöitä sytytellen toivotan mitä parhainta pyhäinpäivän viikonloppua Sinulle lukijani ja blogikaverini!
- Huumorin ja naurun filosofia on kriittinen ylistys huumorille. Kirja on filosofeille, humoristeille, naurajille ja kaikille, joiden elämässä on sijaa ilolle.
Kirja Sinulle ja minulle:)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kävin kuuntelemassa kirjailijaa ja Heli Sutelaa messuilla. Huumori ei ole vain elämän suola, se on sen verenkierto ja happi. Ihmekö että se on niin vaarallista diktaattoreille ja harmittomammillekin tosikoille. Esimerkkisi sairaalasta on kuvaava. Meillä on myös perhepiirissä paljon spontaania huumoria, aika mustaakin, jota ei ihan joka paikassa voi harrastaa. Hyvä kirjoitus!
VastaaPoistaKiitos Leena ilahduttaneesta kommentistasi! Mahtoi olla hauska ja mielenkiintoinen tilaisuus.
PoistaHuumorista, tuosta kaksiteräiseksi miekaksikin kutsutuksei on moneksi... Mutta spontaani huumori ja odottamaton, tyjästäkin polkaistu tilannekomiikka ovat todella elämän verenkierto ja happi, kuten totesit. Pidetään ne huolellisesti viljellen arvossaan ja kunniassaan. Hyvää pyhäinpäivää!
Huumori on suorastaan ilmainen lääke moneen vaivaan. Monessa elämänkäänteissä tarvittu. Esimerkkisi kertoo hyvin miten tosikot asiaan suhtautuvat :)
VastaaPoistaKirja ei ollut tuttu, laitanpa varaukseen.
Kiitos Cara; Sinäpä sen kiteytit.
PoistaEipä ole yhtä yleispätevää troppia tullut vastaan ja vielä valmiiksi irvistettyä. Hauskoja ja huumorihetkiä Hietalahden parissa sekä seesteistä sunnuntaita:)
Jopa oli ihana postaus ! ❤️ Pidän huumorista ja iloitsen siitä että rakas puolisoni on huumorimiehiä ja voidaan hassutella yhdessä. Myös vanhemmillani on kummallakin kiva huumorintaju.
VastaaPoistaPidin kovasti tuosta sinun kertomastasi eskaloituneesta nauruhetkestä sairaalassa. Ymmärrän kyllä osastonhoitajaakin, eipä ole kevyt ammatti. Eikä taitaisi olla korrektia jos hoitaja alkaisi heittää vitsiä, mutta ihanaa kun potilaat itse vitsailevat ja nauravat.
Mitä huumori on? TV-psykologi joskus ojensi ihmisiä jotka naureskelivat puolisonsa lihavuudelle tai muulle piirteelle ja väänsivät siitä kaiken aikaa vitsiä. Huumori ei ole sitä että nauretaan toiselle vaan sitä että nauretaan yhdessä ja kaikilla on hauskaa ilman että se on ilkeilyä tai pilkkaa tai jonkun kustannuksella.
Kiitos ilahdutuksesta Rita A; ei meistä vissiin tosikkojen kanssa taapertajiksi:)
PoistaJep: ei vitsikkäistä hoitajista väliksi ja ilman muuta kaikki kunnia heidän työlleen resurssien yhä huvetessa, mutta tuo 35-vuotta sitten tapahtunut ei katoa muistoista...
Oiva kysymys, jota Hietalahti kirjassaan monelta kantilta ja pitkältä perspektiiviltä avaa. Huumori on henkisen tason kimppakivaa. Pilkan ja ilkeilyn saavat muuta hoitaa. Iloista alkanutta viikkoa!
Tuosta hoitsun tapauksesta tulee mieleen moninaiset tapaukset joissa yksillä on kovasti hauskaa kunnes paikalle tulee ilonpilaaja. Eli tässä on runsaasti näkökohtia tarjolla.
PoistaHuumoripitoista päivää sinulle, hassutteleva ystäväiseni 😀
Totta- näkökohtia, joita Hietalahti laajalti avaa- löytyy runsaasti, ajattelemiseksi asti.
PoistaNoita ruttunaamoja, ilonpilaajia yrittäkäämme vältellä mahdollisuuksien mukaan, koska se jaettu ilo aina tuplaantuu eikä ole keltään pois.
Kiitos hyvästä mielestä ja antoisaa päivää hymyn merkeissä:)