lauantai 26. toukokuuta 2018

Tove Jansson: "Kesäkirja / Sommarboken" - ex Libris...



"Kesäkirja", Tove Jansson, WSOY, pokkari 2018, 154 s. suomentanut
 Kristiina Kivivuori.

Tove Jansson  (1914-2001)   tämä rakastettu, tunnettu  ja laaja-alainen suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilja ei esittelyjä kaipaa. Hänen tuotantonsa on ilahduttanut monia sukupolvia ja on ajanhammasta hyvin kestävänä edelleen vahvasti voimissaan.

"Kesäkirja on kertomus Sophia-tytön, isän ja isoäidin kesänvietosta Suomenlahden saarella. Ennen muuta se on kertomus hyvin vanhan naisen ja hyvin pienen tytön ystävyydestä. Tove Jansson kuvaa tunteilematta vanhuutta ja lapsuutta. Kesäkirja nojautuu vakavimmillaankin iloiseen ja lämpimään elämäntunteeseen. Teos julkaistiin ruotsiksi vuonna 1972 ja Kristiina Kivivuoren suomennos ilmestyi seuraavana vuonna. Kesäkirja on käännetyimpiä suomalaisia teoksia. Sen pohjalta on tehty myös teatterinäytelmä Lontoossa vuonna 2014.
Teos on osa 12 klassikkoa -sarjaa. Lukijat äänestivät 12 rakkainta teosta WSOY:n 140-vuotisesta historiasta, ja nämä teokset ilmestyvät Suomen
100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi juhlapainoksina, joiden kansisuunnittelusta vastaavat Suomen eturivin taiteilijat. Kesäkirjan kannen on suunnitellut
Rauha Mäkilä." (Kustantaja)




Mikäs sen somempaa näinä aurinkoisina ja lämpiminä päivinä puiden kukkiessa ja luonnon ollessa vehmas kuin tarttua tähän ihastuttavaan, teemanmukaiseen kesäkirjaan, joka lukiessa vei mukanaan myös niihin ajattomiin, onnellisiin ja huolettomiin  lapsuuden kesiin, jotka minulla oli onni Mummini kanssa meren rannalla viettää pitkälti samoissa tunnelmissa ja samassa hengessä kuin Sophia-tyttösellä oman isoäitinsä kanssa.

-  Perheellä oli eräs ystävä, joka ei koskaan tullut liian lähelle, se oli Eriksson.
Hän ajoi veneellään ohi, tai oli ehkä aikonut tulla käymään vaikka siitä ei sitten tullut mitään, ja joinakin kesinä Eriksson ei käynyt saaren lähelläkään, ei veneellä eikä ajatuksissaan. -  He olivat jo kauan sitten ja asiasta puhumatta ymmärtäneet, ettei Eriksson sanottavasti pitänyt kalastuksesta, ei metsästyksestä eikä moottoreista. Mistä hän piti, sitä oli vaikeampi täsmällisesti määritellä, mutta se oli helposti ymmärrettävissä. Hänen mielensä ja äkilliset toiveensa olivat kuin meren tuuli yli veden, milloin sinne milloin tänne, ja hän eli herkeämättä levollisessa jännityksessä.  - Erikssonin salaperäisyys ja vetovoima olivat osaksi siinä, että hän ei puhunut itsestään. Se ei näyttänyt häntä huvittavan. 
Eikä hän puhunut muistakaan, ei hän ollut heistä niin kovin kiinnostunut. 
Hänen harvat käyntinsä saattoivat sattua mihin vuorokaudenaikaan hyvänsä, koskaan hän ei viipynyt kauan...  (Juhannus)

Meillä puolestaan oli Kalastaja, jolla oli lupa säilyttää paattiaan rannassamme. Hänellä oli tapana vaivihkaa suhisuttaa veneensä rantakaislikosta aamuhämärissä merelle ja palatessaan joskus poiketa pihamaalla saaliskaloja Mummille tarjoamassa. Joskus jopa istua alas ja juoda kupponen kuumaa. Muistan myös elävästi, että kerran jos toisenkin Mummille hiljaa nyökäten ojennettiin kimppu niittykukkia; taisi tämä Kalastaja olla pikkuriikkisen ihastunutkin...  Seikka, joka vasta paljon myöhemmin avautui muistojen silmin.

 Ja näin lähtee puolestaan  yhteisprojekti, Tutkielma onkimadoista, liikkeelle Sophian sanellessa ja isoäidin ylöskirjatessa tekstin:

-  Eräänä aamuna oli hiekkarannassa tuntematon sipuli ajautunut maihin ja se oli määrä istuttaa vierashuoneen eteen. Sophia pisti lapionsa maahan tehdäkseen sille kuopan ja lapio leikkasi onkimadon keskeltä poikki, hän näki miten molemmat puoliskot kiemurtelivat mustassa mullassa. Hän heitti lapion pois, perääntyi mökinseinustalle ja kirkui. Ne kasvavat kokonaisiksi taas, sanoi isoäiti. Ei se mitään, usko pois.  - Minä luulen, jatkoi isoäiti sitten, minä luulen, ettei vielä kukaan ole tuntenut tarpeeksi kiinnostusta onkimatoihin. Jonkun todella kiinnostuneen pitäisi tehdä niistä kirja. (Onkimatoja ynnä muita)

Madot, nuo onkimadot olivat oleellinen ja tärkeä osa omaa lapsuuden kesänviettoani. Viikolla, Ukin, tuon intohimoisen kalamiehen ollessa töissä,
niitä piti etsittämän ja tongittaman urakalla. Viikonloppuisin ja Ukin loma-aikana rutiiniin kuului aamuvarhainen herätys, unihiekat silmissä leivänkulman puraisu, Mummin pääni yli vetämä jättivillapaita yöpaidan päälle  ja ulos kosteanraikkaaseen, hienoisesti hytisyttävään kesäaamuun, veneelle ja kalalle. Viikolla kalastimme onkimalla ja uistinta vetäen sekä oli meillä katiskakin rantaruovikossa, mutta Ukin kanssa se oli pitkää siimaa.

Ja periaatteen mies kun Ukki oli, mukaanpääsy edellytti  paitsi tuhtia matofarmia, myös itse siiman madottamista. Toimenpide oli jotensakin yökkiä puuhaa,
mutta polte aamu-usvaiselle merelle kuulemaan heräilevien merilokkien kirkunaa, kuikkain huutoa ja keskelle  auringon kimmellyttämän merenselän kimallusta ja joskus jopa viiksiniekan-nappisilmän eli hylkeen kurkistukseen veneen vieressä oli vastaansanomaton.  Useasti palattaessa odotti torni kuumia, leivinuunissa paistettuja karjajanpiiraita, joiden päällä voi somasti suli sekä löppöslöylyinen hirsinen rantasauna... Kiitos ikirakkaat Mummi & Ukki:)

Tätä kerrassaan herttaista ja lämmöllä kirjoitettua Kesäkirjaa oli suuri ilo lukea nauttien Janssonin taitavasta, syvää  luonnonrakkautta ja elämänymmärrystä välittävästä kerronnasta kaikkinensa.  Lukijana oli vaivatonta ja riemastuttavaa saumattomasti  samaistua molempiin kahteen päähenkilöön: Sophiaan ja isoäitiin sekä heidän kesätunnelmiinsa ja seikkailuihinsa luonnon helmassa ja sen tarkkailijoina. Joten kaksin silmin sisäistettynä lukukokemus oli
- jos mahdollista - kaksin verroin antoisampi!

Kauniita kesäpäiviä:


12 kommenttia:

  1. Oi miten ihastuttava ja näihin kesäisiin onnen päiviin sopiva romaani ♥ Lapsen ja isovanhemman suhde on parhaimmillaan rikas ja rakas. Hienoa että sinun lukukokemuksestasi muodostui noin hyvien muistojen sävyttämä. Eipä voi parempaa toivoa ♥ Kivasti tuli minullekin mieleen oma rakas isoäitini, vaikka hän olikin kaupunkilaismummo joka osti karjalanpiirakat kaupasta. Rakas yhtä kaikki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita A; sanontahan kuuluu, jottei sukuaan voi valita toisin kuin ystävänsä, mutta kyllä siellä juurissa näitä kirkkaita helmiäkin hohtaa...
      Hyvillä muistoilla on käyttöä, joten tämä ainutkertainen toukokuu tuokoon niitä Sinulle roppakaupalla:)

      Poista
  2. Kesäkirja on ihana! Minulla on tapana lukea siitä vähintään yksi novelli joka kesä, toisinaan innostun lukemaan enemmänkin.

    Oletko muuten lukenut Janssonin Kuvanveistäjän tytärtä? Sen kanssa pääsee ainakin osin samoihin tunnelmiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja; Kesäkirja pelastaa pilvisenkin päivän!

      Janssonin ajattomasta tuotannosta on helppo pitää ja tuo Kuvanveistäjän tytär on oiva osoitus sen laadusta.

      Poista
  3. Tämä on hyvä kirja. Luin tämän ruotsiksi, joten en saanut luonnonkuvauksesta ehkä kaikkea irti, mutta upea teos, kuten tietenkin bloggauksesikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke kauniista sanoistasi ja samat sanat vastavierailuista:)
      Jansson on vahva luonnon ja sen ilmiöiden havainnoitsija ja kuvaaja. Kivivuoren suomennos oli laadukasta jälkeä.

      Poista
  4. Kesäkirja on viehättävä ja lämmin kirja. Luin sen viime juhannuksena, ja se oli niin sopiva juhannuskirjaksi. Miksei näilläkin kesäsäillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula ja tismalleen samaa mieltä! Juohtui tässä mieleen, että saattaisi olla hauska kokeilla myös talvisissa, pimeissä loskakeleissä ja hankien keskellä...

      Poista
  5. Ihana kalastaja!

    Kirja on tuttu, tykkäsin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta: nämä elämässä vilahtelevat Erikssonit ja Kalastajat ovat elämän suolaa...

      Poista
  6. Aah, mitä muisteloita!

    Tekstiäsi lukiessa tulivat omatkin lapsuusajat mieleen, pitkän pitkät kesät mummilassa. Noina vuosina kesät jatkuivat muuten ikuisesti!

    Ja Tove: <3 <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep: jatkuivat ja jäivät kultaisiin muistoihin:) Nykyisin nekin tuntuvat liihottavan pikakelauksella, lieko syystä, jotta ainoa mikä on pysyvää on muutos ja tuolloin tietty oli lyhyempi menneisyys takana... Mutta: Tove on ja pysyy ikisuosikkina!!

      Poista