tiistai 15. toukokuuta 2018

Minna Eväsoja: "Shoshin - aloittelijan mieli" - ex Libris...


"Shoshin - aloittelijan mieli,  Japanilaisia ajatuksia ja ajatuksia Japanista,
Minna Eväsoja, Gummerus Kustannus Oy, 2018, 196 s. Ulkoasu ja taitto:
Sanna-Reeta Meilahti.

"FT Minna Eväsoja on toiminut mm. vt.professorina Helsingin yliopistossa sekä työskennellyt Suomen Akatemia tutkijana. Hän on julkaissut viisi kirjaa ja yli 40 artikkelia tieteellisissä julkaisuissa, Vuosien varrella useat kotimaiset ja ulkomaiset säätiöt ovat tukeneet hänen tutkimuksiaan ja hankkeitaan, ja hän on tutkimustöiden vuoksi asunut yhteensä viisi vuotta Japanissa.

Hän on opiskellut niin perinteisessä teetaidekoulussa, Urasenkessä, kuin
Koben ja Takarazukan yliopistoissa. Taiteet ovat aina kulkeneet mukana Eväsojan työurilla, niin yliopistolla ja opetustyössä kuin terveydenhoitajanakin.
Yliopistolla hän on opettanut japanilaista estetiikkaa ja terveydenhoitajan opintojensa lopputyönä hän koordinoi Tampereen yliopistollisen keskussairaalan Silmäkeskukseen pysyvän taideteoksen, Kellopuutarhan, jonka tavoitteena on yhdistää taidetta ja kuntoutusta. Tällä hetkellä hän työskentelee neuvolassa sekä opettaa ja luennoi satunnaisesti. Hän asuu Espoossa kolmilapsisen perheensä kanssa." (Lievelehti)

                                                                ©Maki Nojiri

"Aloittelijan mieli on ennakkoluuloton ja avoin, vaatimaton ja nöyrä.  
Eväsoja aloittaa Sydämen kirjeenä tunnetusta vanhasta japanilaisesta tekstistä, jossa kerrotaan shoshinista, aloittelijan mielestä. Shoshin on ennakkoluuloton ja avoin, vaatimaton ja nöyrä, omahyväisyys ja itseriittoisuus eivät sille sovi.
Tieto on kuin loputon vuori, jota ei pysty ehkä koskaan valloittamaan.
Mutta matkalle kannattaa silti lähteä, muuten mestarin taso jää saavuttamatta." (Kustantaja)Japanilainen kulttuuri on aina  kiehtonut ja kiinnostanut sekä kurkistukset sen sisään ovat olleet antoisia. Mielihyvin siis tartuin tähän houkuttelevan näköiseen teokseen, joka on kahdeksanosainen: Tieto-oppi, Totuus-vilpitön, Tie, Harmonia, Puhtaus, Sydän-mieli, Kunnioitus ja Täydellinen vapaus. Eväsoja tarjoaa iloksemme 50 eriaiheista rauhoittavaa ja seesteistä ynnä opettavaista tarinaa.

Makupaloja:

-  Ole mielesi herra, älä salli mielesi tulla herraksesi...

- Jos haluat oppia bambuista, opi bambuilta; jos männyistä, opi männyiltä.

- Alku ja loppu ovat oppimisen tiellä samat, mutta tieto ja ymmärrys ovat matkan varrella muuttuneet. Tietoa tulee osata jakaa ja antaa eteenpäin, mutta sitä tulee myös ylläpitää ja kartuttaa: oppiminen on alati jatkuva ja alati muuttuva aktiivinen tila.

- Yksi kerta yksi kokoontuminen: Elämässä jokainen hetki, jokainen kokoontuminen, kohtaaminen on ainutlaatuinen, eikä toistu koskaan samana, vaikka samat ihmiset kokoontuisivat samassa paikassa, ja tilaisuuden kulku sekä kaikki tarjoiltava ruoka ja juoma olisivat täysin samat, sillä ihmisen mieli ja koettu tunnelma ovat alati muuttuvia. Siksi jokaiseen kohtaamiseen tulee valmistua kuin viimeiseen, niin että huomenna saattaa kuolla rauhallisin mielin.

Kauniisti kirjoitettu, koostettu ja tyylikkäästi toimitettu teos, jota jo esteettisyyden ansiosta oli ilo pidellä hyppysissään, lukea ja ihastella  Eväsojan Ateneumin  kokoelmista  valitsemien puupiirrosten tasokasta antia. Tasapainoinen, rauhallinen ja rauhoittava, japanilaista kulttuuria viehkosti avaava kooste.  Harmoninen ja silmiähivelevä ulkoasu on  Sanna-Reeta Meilahden käsialaa. Mainio lahjavalinta myös kevään juhlijoille, kaikille kauneuden vaalijoille ja  japanilaisen kulttuurin ystäville!

Aloittelijan mieltä ovat tutkailleet: riitta k/Kirja vieköön  ja  Suketus/Eniten minua kiinnostaa tie

-  Opi vanhasta ja pidä mieli uudessa  muistaen, että  Jokainen päivä on paras päivä.

Matkalla:

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa esteettiseltä nautinnolta kuvineen, joten varaukseen menee. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
 2. Juuri noin sen itse koin, kun kirjan käteeni sain ja ensin kuvat selasin. Toivottavasti antaa samaa myös Sinulle; kiitos kommentistasi ja aurinkoisena viikkosi jatkukoon:)

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut Eväsojan Melkein geishan, josta nautin tavattomasti. Kuvaamasi perusteella nauttisin tästäkin, joten ehdottomasti luettavien pinoon tämä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja; Melkein geisha on lukematta, joten lisätään sitten kumpikin yksi oiva teos pinoihimme:)

   Poista
 4. Kauniisti esittelit kauniin kirjan. Varmasti mieleenjäävä lukukokemus ja erinomainen lahjaidea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilomielin totean, että tämä oli yksi kauneimpia käsiin osuneita kirjoja kautta aikain; ilo silmille ja mielelle. Kiitos Anneli A ja kesäistä loppuviikkoa!
   Eilen bongatuista kahdesta ensimmäisten pääskyjen huimasta kaaresta taivaalla siis tuo kesäistä:)

   Poista