keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Antoine de Saint-Exupéry: "Postilento etelään / Courrier Sud" - ex Libris...


"Postilento etelään", Antoine de Saint-Exupéry, Koala-Kustannus, 2017, 141 s., suomentanut Pertti Jokinen.

 "Ranskalainen Antoine de Saint-Exupéry (1900–1944) oli lentäjä, seikkailija ja kirjailija. Hänen kynästään on lähtöisin useita ilmailukirjallisuuden klassikoita, kuten Yölento. Tunnetuin hänen teoksistaan on Pikku prinssi. Aiemmin suomentamaton Postilento etelään täydentää vihdoin Saint-Exupéryn tuotannon. Kirja pohjautuu kirjoittajan omiin kokemuksiin postilentäjänä Saharassa, ja siinä kuvataan ilmailun pioneerien arkea. He ottivat suuria riskejä lentäessään avo-ohjaamoisilla, epäluotettavilla ja epävakailla koneilla postia melkeinpä säässä kuin säässä." (Takakansi)


Tämän Pikku Prinssin isän tunnemme kaikki. Häneltä on aiemmin suomennettu myös teokset Siipien sankarit ja Yölento Arrasiin. Saint-Exupéry, tämä tunnelman, tunnetilojen ja vastakkaisuuksien oiva kuvaaja tarjoaa meille kiehtovan ja sivumääräänsä laaja-alaisemman tarinan paitsi itse lennosta myös ihmisen elämästä: me synnymme, suoritamme oman postilentomme ja kuolemme vaipuen pikkuruiseksi siruksi, osaseksi erämaan hiekkaa.

- Ja millainen kevät! Muistat kai sen kevään Toulousen harmauden jälkeen? Se uusi ilma, joka virtasi maisemassa. Jokainen nainen sisälsi salaisuuden: aksentin, eleen, hiljaisuuden. Ja he kaikki olivat haluttavia. Ja sitten, tunnethan minut, jälleen kiire jatkamaan matkaa, etsimään yhä kauempaa sitä, mitä edustin ja mitä en ymmärtänyt, sillä minä olin kaivonetsijä, jonka vitsas värähtelee ja joka kulkee maan pinnalla kunnes löytää aarteen. 

On nuoruudenrakkaus - Geneviéve. Me kohtamme toisemme uudelleen ja haluamme paeta maailman ääriin hänen kanssaan, jättää taaksemme nykyhetken kaikkinensa. Palata unelmiimme, voimiemme päiviin  ja elää ne tosiksi. Mahdollista vai mahdotonta?

- Mutta kerropa minulle, mitä ja miksi etsin ikkunaani vasten painautuneena ystävieni, toiveitteni, muistojeni kaupungista ja miksi vaivun epätoivoon?
Miksi nyt käy ensimmäistä kertaa, etten löydä lähdettä ja tunnen olevani kaukana aarteesta? Mikä on se epämääräinen lupaus, joka on minulle annettu, mutta jota hämärään piiloutuva jumala ei pidä?   - Olen löytänyt lähteen. Muistatko sen? -  Se on Geneviéve...


Kirja on kaunis ja herkkä jopa haikeakin kertomus ystävyydestä, rakkaudesta, vieraudesta,  saapumisista, lähdöistä, mutta myös siitä kauneudesta, onnesta ja ilosta, mitä voimme elämässämme kohdata. Ja tarina yksinäisistä lentotunneista. Herttainen ja lukemisen arvoinen teos; läpileikkaus itse elämästä...

Postiennolla:


9 kommenttia:

 1. Tämä täytyy ehdottomasti lukea. Luin viimeksi tuon 'Yölento Arrasiin' ja Pikku Prinssi on tietysti tuttu.
  Kiitos taas vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Voi miten kaunista ja herkkää Pikku Prinssin isältä...

  VastaaPoista
 3. Saint-Exupéry osaa tämän lajin ja kuljetti minut Saharan tuuliin ja kaupunkien kujille flaneeraamaan, kiehtovaa:)

  VastaaPoista
 4. Kirjailija on ainutlaatuinen ikuisuuksia ja tähtiä tavoittelevassa ajattelussaan ja viisaudessaan. Luin joku aika sitten Kirjapajan koostaman teoksen Antoine Saint-Exupéryn ajatuksia; Vain sydämellä näkee hyvin, ja tilasin sen innoittamana Le petit Princen, jonka oli teini-iässä lukenut suomeksi. Kun luen tuota sinun kirjoittamaasi selontekoa, tartun sanaan "haikea". Sehän se tunne onkin joka usein paistaa kirjailijan sanojen takaa ! En ollut osannut sitä paikantaa. Nyt taju heräsi 🙂 Haikeutta ja kaipuuta. Etsimistä. 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä linkki postaukseeni:

   http://ritamentor.blogspot.fi/2015/07/kirjailija-antoine-de-saint-exupery.html

   Poista
  2. Kiitos Rita A hurmaavan kaunis postaus! Ja todellakin: "Kuinka hiljaisia ovatkaan todelliset ihmeet, kuinka yksinkertaisia olennaiset tapahtumat."

   Nämä iättömät ja ajattomat kirjaset ovat sitten nuoruusvuosien ensituttavuuden kulkeneet sisällön kulumatta elämässä mukana, on annettu lahjoiksi, luettu ja ilahduttu. Sydämellistä viikonloppua & laajoja näköaloja Sinulle:)

   Poista
 5. Lainasin tämän kirjastosta ja selailin hieman, vaikuttaa tosiaan laatukirjalta.

  VastaaPoista
 6. On mies, lentokone ja lukija, jona oli vaivatonta vetäistä ressumainen lentäjänlakki päähän ja solahtaa mukaan yksinäiselle yötaivaalle. Kuinka viihdyt postikoneen puikoissa ja kuinka matka ilmojen halki Sinulta taittuu, tulen lukemaan lentopäiväkirjasi:)

  VastaaPoista