tiistai 14. huhtikuuta 2015

Jørn Lier Horst: "Suljettu talveksi / Vinterstengt" - ex Libris...

"Suljettu talveksi", Jørn Lier Horst, Sitruuna Kustannus Oy, 2015, 353 s.,
suomentanut Tiina Sjelvgren.

"Lier Horst (s.1970) työskenteli poliisina Larvikissa lähes 20 vuotta,
kunnes jätti tutkinnanjohtajan virkansa vuonna 2013 keskittyäkseen kokonaan kirjoittamiseen. Horstin ensimmäinen dekkari julkaistiin vuonna 2004 ja hän on tähän mennessä julkaissut yhdeksän kirjaa sarjassa, jonka päähenkilö on rikoskomisario Willam Wisting, hänen toimittajana työskentelevä tyttärensä Line sekä Larvikin poliisiaseman rikostutkijat. William Wisting-sarjan kirjat ovat myyneet yksistään Norjan markkinoilla jo yli 600 000 kappaletta. Sarjan oikeuksia on myyty 15 maahan.
Horst on kirjoittanut myös menestyksekkäitä salapoliisitarinoita lapsille ja nuorille." (Kirjan lievelehti)"Syksyinen sumu peittää Stavernin rannikkomaiseman kuin huopa. Kesämökkien pimeät ikkunat tuijottavat sokeina kohti lyijynharmaata merta. Ove Bakkerud aikoo viettää viimeisen rauhallisen viikonlopun mökillään ennen kuin laittaa paikat talvikuntoon. Mutta kun hän saapuu mökille, paikka on sekaisin murtovarkaiden jäljiltä. Naapurimökistä löytyy lisäksi miehen ruumis. Rikoskomisario William Wisting on nähnyt irvokkaita murhia aiemminkin, mutta epätoivo jota hän joutuu nyt todistamaan, on hänelle jotain aivan uutta. Ikään kuin tekijänä olisi joku, jolla ei ole enää mitään menetettävää. Wistingin huolta ei helpota sekään, että hänen tyttärensä Line asettuu asumaan vuononsuulla sijaitsevaan mökkiin.
Huolet lisääntyvät, kun luodoilta löytyy lisää silvottuja ruumiita. Ja taivaalta alkaa putoilla kuolleita lintuja..." (Takakansi)

Tämän uuden tutttavuuden jalanjäjissä kelpasi norjalaista vuononviertä ja merenrantaa astella sekä tyrskyihin tuijotella: rauhallinen, selkeä ja seesteinenkin perusdekkari ilman turhaa venkoilun ja väkisinväännön tai ymppäilyn syntiä. Varmaotteista juonenrullausta, riittävällä lihalla varustettu henkilögalleria liettualaisine rikollisjengeineen ja huumelasteineen sekä rannikkoluontoa merentuoksuineen ja mystisesti putoilevine mustine lintuineen tarjoillaan lukijalle ilman ylenmääräistä  raadoilla ja raakuuksilla retostelua.  Mukaan mahtuu myös pohdintaa rikollisuuden syistä: onko kyse silkasta rikastumisen halusta vai tarpeesta hankkia riittävästi rahaa "voidakseen seistä omilla jaloillaan" ja "sama aurinko ja sama kuu Norjassa ja Liettuassa, elämme samalla maapallolla, mutta kahdessa eri maailmassa. Me olemme köyhiä ja te rikkaita."

Horstin pitkä poliisitausta paistaa vankentavasti tekstissä: vaivatonta, viipyilevää kerrontaa, jota ei raflaavuudentavoittelulla eikä hötkyilyllä rasiteta. Se on siinä ja riittää hyvin. Ei mitään tajunnan räjäyttävää tai henkeäsalpaavaa, mutta mukavaa ja mielenkiinnon ylläpitävää sekä positiivisella tavalla helppoa luettavaa. Kelpo tuttavuus: rento & pakotteeton!

"Lasiavaimella palkittu dekkari Jakthundene ilmestyy suomeksi v. 2016 Sitruunan kustantamana ja syksyllä ilmestyy suomeksi Jørn Lier Horstin lasten salapoliisisarjan ensimmäinen osa Salamandergåten. Upeata Sitruuna, että saadaan suomeksi viimeinkin Jørn Lier Horstin palkittuja dekkareita. Lier Horst vierailee syksyllä 2015 Helsingin kirjamessuilla." (DekkariNetti)

Jo vainen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti