keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

"Hämmästyttävät hyönteiset / Amazing Insects" - ex Libris...

"Hämmästyttävät hyönteiset / Amazing Insects", Sami Karjalainen ja Jussi Murtosaari,  Docendo, 2015, 144 s.



"Hyönteiset ovat runsaslajisin eliöryhmä. Ne ällistyttävät monimuotoisuudellaan ja moni-ilmeisyydellään. Kirjan pienimuotoisten tarinoiden ja ainutlaatuisten kuvien avulla lukija pääsee näkemään ja kokemaan hyönteismaailman ihmeitä. Oletko nähnyt pinkkiä heinäsirkkaa? Tiesitkö, kuinka kaunis on hyttysen siipi? Miten perhosen siivet taipuvat lentäessä? Voivatko sudenkorennot painia lennossa?
Kaikki tämä ja paljon muuta selviää kirjaan syventymällä. Tekijöiden lähes uskomattomia otoksia sisältävä teos tarjoaa ihmeteltävää kaikille luonnon ja luontokuvien ystäville.
Kansainvälisesti tunnetut, Suomen eturivin hyönteiskuvaajat lyövät kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Eri hyönteisryhmiin ja erilaisiin tekniikoihin perehtyneet kuvaajat ovat yhdistäneet voimansa luonnosta kiinnostuneiden lukijoiden iloksi." (Takakansi)

Tämä kaunis ilopilleri osui lukuun ja katseltavaksi sopivasti näin kevään kynnyksellä ja sai unohtamaan sateenropinan ja savisen kelin harmauden. Teoksessa yhdistyvät kahden kuvaajataiturin ykkösluokan otokset riittävän pitkään asiapitoiseen tietoiskumaiseen tekstiin, joka kaiken muun hyvän lisäksi on luonnonystävän lämpimänkevyellä huumorilla höystetty!!

Uusia tiedonjyviä ropisi omaan laariin  roppakaupalla. Perhosten ikäpresidentti on Puuntuhooja, jonka  toukka mussuttelee lahopuuta runkoon kaivautuneena. Ravinto ei täyttäne perhosten suositusruokalautasen kriteereitä, sillä täyden mitan saavuttamiseen saattapi kulua peräti seitsemän vuotta. Aikuisena tämä siivekäs pitää 100%:n dieettiä eläen vain parisen päivää.
Kappas vaan...  Hirvikärpäsestä, tuosta jokaisen syysmetsässä kuljeskelevan marjan- ja sienenpoimijan sekä mettämiesten listoilla eittämättömästä inhokkiykköspaikan haltijasta ja kiinnitakertujasta on sen verran räväkkä lähikuva, jotta tuota sijoitusta monia yksilöitä irtinyppineenä ei juohdu mieleen kyseenalaistaa...  Gynandromorfismi??  Harvinainen kehityshäiriö, jossa yksilö koostuu kahdesta eri sukupuolesta. Kirjan kuvassa sitruunaperhonen, jonka oikea puolisko on naaras ja vasen koiras. Kaikkea sitä luonnossa... Tekijöiden sanoin: "Arvostakaamme erilaisuutta!" Ja näin teemme.

Kun kirjassa on myös englanninkielinen tekstitys, on tässä paitsi kevään juhlijoille ja valmistujaisijaan viettäville meitä äitejä unhottamati, mitä parhain ja suositeltavin lahjateos myös ulkomaalaisille ystäville!

Kun tässä kaksi miestä on laittanut ammattitaitonsa peliin ja koonnut tietämyksellään, asiantuntemuksellaan ja selkeällä luonnonrakkaudellaan näin riemastuttavan, upean ja iloatuottavan teoksen, niin jälkihän on  huippuluokkaa ja tämä tyttöhän katselu- ja lukukokemuksesta

kauniisti kiittää:

2 kommenttia:

  1. Täällähän näitä hotellin asiakkaita löytyy vaikka jos mitä :)

    VastaaPoista
  2. Rantakivillä tai metsäpoluilla: tarkkailtavaa, ihasteltavaa ja ihmeteltävää riittää, mukavaa, että tulit jakamaan matkaa kanssani:)

    VastaaPoista