lauantai 14. maaliskuuta 2015

"Kolumbialainen liitto / Den andre sonen" - ex Libris..."Kolumbialainen liitto", Alexander Söderberg, Gummerus kustannus Oy, 2015,
 475 s., suomennos Outi Menna.

 Kolumbialainen liitto"Alexander Söderberg (s. 1970)  on ruotsalainen kirjailija, tv-käsikirjoittaja ja ohjaaja. Sophie Brinkmanista ja corleonemaisesta Guzmanien klaanista kertovasta trilogiasta tuli heti maailmanlaajuinen läpimurto, ja sarjan ensimmäisen osan Andalusialainen ystävä käännösoikeudet myytiin jättimäisellä summalla yli kolmeenkymmeneen maahan." (Kirjan lievelehti)


"Andalusialaisen rikollisliigan johtaja Hector Guzman makaa koomassa ja hänen imperiuminsa hajoaa pala palalta. Tuntemattomalla tavalla hänen baijerilaiset kilpailijansa pääsevät selville Guzmanien varjelluimmistakin salaisuuksista. Sophie Brinkmannista tulee nappula kaukaa johdetussa pelissä, jossa lojaalisuus pyyhkäistään laudalta ja maailman täyttävät petokset, silmitön väkivalta ja pohjaton pahuus. Andalusialaisessa ystävässä tapahtuneiden raakojen ravintolamurhien tutkinta junnaa paikallaan, eikä poliisissakaan kaikki ole niin kuin pitää. Selviytyäkseen Sophien on katsottava sisimpäänsä ja löydettävä oma pimeä puolensa." (Kirjan takakansi)

Gutzmanin-klaanin polveileva stoori kiemurtelee etiäpäin henkilöhahmojen runsaudessa pompahdellen maantieteellisellä akselilla:  Biarriz - Tukholma -  Valle de Cauca/Tukholma -
Sonora -  Málagan maakunta - Berliini -  Tukholma/München - Moskova - Villefranche -  Pohjois-Saksa  - Jyllanti - Malmö - Tanska -  München/Valle del Cauca - Nizza -  Jyllanti/Praha - Toscana niin, että heikkopäisempää saattaa hivenen hirvittää ja -kuntoisempaa hengästyttää. Suvun päämiehen Hector Gutzmanin köllötellässä koomassa ottaa Sophie Brinkman ohjat hyppysiinsä pelastaakseen klaanin arvovallasta ja reviireistä sen, mikä pelastettavissa on. Kerrassaan kelpo nainen!

Tämä hyväntuulinen, hilpeähkö ja humorinkukkaakin viljelevä trilogian keskimmäinen pitää siis sisällään dekkarielementtien runsaudensarven ja laajan henkilögallerian ei aina niin ammattikunnalleen kunniaksi olevien konstuineen, kidnapattuine nuorukaisineen, murhineen ja rakkaussuruineen pientä psykologisoinnin vivahdettakaan unohtamatta. Söderbergin myhäilevä, joskin sirpalemainen, vaan ei suinkaan paikaallaanpolkemisen taakkaa harteillaan kanniskeleva,  kynänjälki miellyttää!

Palapelin kokosi:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti