sunnuntai 12. tammikuuta 2014

"Keskustelu Spinozan kanssa" - ex Libris...

"Keskustelu Spinozan kanssa", Seittiromaani,  Goce Smilevski,
 Mansarda 2012, 174 s. suom. Kari Klemelä.

Keskustelu Spinozan kanssa
Miksi Spinoza? Kirjailijan vastaus filosofille :"Koska hänen filosofiansa on ainutlaatuista" ja kirjallisuusteoreetikolle: "Olin jo kauan halunnut kokeille uudenlaista kerrontatapaa ja kirjoittaa romaanin keskusteluna lukijan ja kirjan hahmon välillä." Tämä oli ensimmäinen lukemani makedoniasta käännetty kirja ja jo siksikin uteliaisuutta herättävä sekä mielenkiintoinen, joksi osoittautui myös Smilevskin tapa lähestyä päähenkilöään ja tuoreesti  käsitellä aihettaan. Vekkulia!

Baruch (lat.Benedictus) Spinoza (1632 - 1677)  ja hänen teoksensa
"Ilon Filosofia" Spinozan käsitys aktiivisesta ihmisestä, Yliopistopaino 2001,130 s. suom. Juhani Pietarinen. Yksi ehdottomista suosikkiteoksistani, johon palaan taannehtien aina vaan uudelleen  ja joka  on suuresti vaikuttanut maailmankuvaani, ajattelutapaani sekä aikaansaanut tervetullutta pohdintaa.

Spinoza on ajattelijana ehkä vähemmän tunnettu uuden ajan klassikoista ja häntä pidetään, ehkä vähän turhaankin, vaikeaselkoisena. Seikka, jota ei kannata pelästyä eikä Spinozaan tutustumista arastella!  Ja kyllähän on reilusti myönnettävä, että kaikilta osin hänen teoretisointinsa ei hevin eikä hetkessä avaudu, mutta joka lukukerralla ovi raottuu aavistuksen verran lisää. Hänen filosofiansa vastaa näppärästi  moniin, mittaviin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Ennen kaikkea Spinoza on verraton valoisan ajattelun suurlähettiläs, joka toteaa: "Elämänilo ei voi olla liiallista, vaan se on aina hyvää."

Näin on:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti