perjantai 10. tammikuuta 2014

Amos Anderson & August Uotila...August Uotila: Appelsiinityttö (1879, öljymaalaus).Amos Andersonin Taidemuseo on aina ollut mieluinen käyntikohde intressantin tarjontansa luomien visuaalisten kokemusten  kuin myös ilmavan näyttelytilansa vuoksi. Nyt museo onkin saamassa uuden kodin Lasipalatsista ja sen aukion alta; avajaiset ovat vuonna 2017. Hienoa!

August Uotila (1858 - 1886):   kuvassa  Appelsiinityttö (1879, öljymaalaus).Taiteilijan muistonäyttely järjestettiin Helsingissä jo 1886, minkä jälkeen hän painui lähestulkoon unholaan. Tämä 60 öljymaalausta ja luonnosta  sisältävä katselmus on ensimmäinen läpileikkaus Uotilan tuotannosta.

Silmää suuresti miellyttivät paitsi muotokuvat myös "Tyttö metsässä" 1881 ja "Metsätie" 1883, jossa valo viehkosti siivilöityy puiden lomitse. Uotilan viimeiseksi työksi jäi hänen suurikokoisin maalauksensa "Nuotanvetoa Korsikan rannikolla" 1886, jota hän maalasi tauotta 14. päivää ja kuoli vain 27-vuotiaana  pääsemättä koskaan tavoittelemaansa Italiaan,  14 päivää teoksen valmistumisen jälkeen.

Uotila oli kokeileva maalari, jonka töissä on vaikutteita niin naturalismista kuin impressionismistakin sekä modernia kaupunkielämää kuvaavia teoksia. Paljon potentiaalia jäi taiteenystävien tappioksi  käyttämättä hänen varhaisen kuolemansa vuoksi ja tyystin  arvailun varaan jää, mihin suuntaan hänen myöhempi tuotantonsa olisi painottunut...

Kantsi käydä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti