keskiviikko 22. tammikuuta 2014

"Kone. Perhe, yrittäjyys.... - ex Libris


Kone"Kone. Perhe, yrittäjyys ja yritys teollisuuden vuosisadalla", Karl-Erik Michelsen, Otava, 2013, 640 s.

 
Teos lähestyy ja valottaa aihettaan  kolmen kerroksen ja tason
 kautta:  Suomen historian ja talouskehityksen mullistusten, sadan vuoden aikana tapahtuneen Kone Osakeyhtiön  kasvun vaatimattomasta alusta globaaliksi pörssiyhtiöksi ja Herlinin perheen, jonka käsissä päätösvalta edelleen on ja jossa yrittäjyys on alun viidennessä polvessa perinteinen  elämäntapa.

Michelsen on tässä tehnyt pitkän ja ammattitaitoisen rupeaman: asiallinen, selkeä, rakentava  ja  yllättävän kiinnostava tietoteos, joka kuvaa viiltävän tarkasti myös yrittäjyyttä, sitä, että yrittäjä = yrityksensä, yrittäjyyden ollessa merkittävä osa oma identiteettiä kun taas toisaalta palkannauttijalla yhtälö kuuluu: ihminen + työ...

Maassamme ja maailmalla vallitsevassa masentavankin  sekasortoisessa, pessimistisessä  tilanteessa ja ympäristössä koin tämän vankan  asiapitoisen, mutta samalla sympatioita herättävän  historiikin luovan - ilman yltiöpäisyyttä ja ihannointia -  uskoa jatkuvuuteen ja positiivisiin kehitysmahdollisuuksiin.  Antti Herlinin sanoin: "Sukupolvi kerrallaan hoidetaan hommat, ja seuraava saa päättää omasta puolestaan. Ei kannata miettiä liikaa sitä tulevaisuutta, johon itsellä ei ole kuitenkaan osaa eikä arpaa." (s. 15)

"Per aspera ad astra":


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti