maanantai 26. kesäkuuta 2023

Christian Rönnbacka: "Henna Björk - Jahti" - ex Libris...

"Henna Björk - Jahti", Christian Rönnbacka, Bazar Kustannus, 2023, 318 s.

"Christian Rönnbacka  (s.1969) on poliisitaustainen kirjailija ja seikkailija. Hautalehti dekkareistaan tunnettu Rönnbacka on valittu äänikirjapalvelu BookBeatin vuoden kotimaiseksi dekkaristiksi vuosina 2020 ja 2021. Luonnonrauhassa viihtyvä Rönnbacka toimii myös tislaamon osakkaana." ((Lievelehti)

                                                                  ©Jetro Stavén

 
"Supo on palkannut Ruotsista kylmähermoisen poliisin Henna Björkin ja entisen lapsisotilaan Ismael Koroman erikoistehtävään. Tavoitteena on saada oikeuden eteen Suomesta kadonnut sierraleonelainen sotarikollinen, pahamaineinen Toojay.
Lapsisotilasyhteisön kautta Ismael saa vihiä Toojayn olinpaikasta maailman timanttikaupan keskuksessa Antwerpenissa, jossa tämä elelee lyöden rahoiksi veritimanteilla. Henna ja Ismael lähtevät matkaan ja soluttautuvat jalokiviliikkeiden varjoissa rehottavaan afrikkalaisghettoon suorittaakseen loppuun tehtävänsä.
Toiminnantäyteisen Henna Björk -dekkarisarjan toisessa osassa kaikki eivät kuitenkaan pelaa yhteen. Henna ei osaa aavistaa, että samalla kun he suunnittelevat supon kanssa yhteistä juonta Toojayn vangitsemiseksi, Ismaelilla onkin oma suunnitelmansa, joka vaarantaa koko operaation." (Takakansi)
 
 

Christian Rönnbacka on onnistunut vuosien varrella useasti tarjoamaan kelpo dekkarilukukokemuksia, joten odotusarvo tämänkin Jahdin onnistumisen suhteen oli korkealla. Edelliskerran suoritettiin onnistunut Isku  (klik): Kirjailijan vauhti vain kasvaa loppuosaa kohden, ja lukija etenee malliin pidä huivistas' kiinni ja nauttii Rönnbackan huikeasta kiihdytyksestä ja kyydistä. Mukava ja ajankohtaiseen aiheeseenkin pureutuva avausosa  uudelle sarjalle!

Lähdetään liikkeelle oudommalla maaperällä Khalilin körötellessä vanhassa 
Toyta Cruiserissa Monroviasta kohti Sierra Leonea ja veritimanttien tuikkiessa hänen silmissään. 
 
Henna Björk:  -  virallisesti Henna työskenteli Itämeren tulevaisuus -nimisessä säätiössä, jonka toimipisteessä hän ei ollut käynyt kertaamaan. Suomalaisessa virkanimikkeistössä ei ollut hänelle varsinaista titteliä, eikä hän ollut käynyt käräyttämässä naamaansa myöskään supon pääkallopaikalla Ratakadulla, missä tutkittiin terrorismia ja tehtiin ääriliikkeiden vastaista toimintaa. Henna kuului asiantuntijoihin, operoivat kentällä vain lähimmän työparinsa kanssa ja joista supo ei huudellut edes muille poliisiviranomaisille.
 
Ismael Koroma- Hennan työparina toimi Ismael Koroma, jonka Henna oli pari kuukautta sitten tuonut Suomeen turvaan sekä todistamaan sotarikosjutussa entisen lapsisotilaan asemassa. He eivät tienneet muita kaltaisiaan, mikä oli tietenkin hyvä. Henna ei myöskään vielä tiennyt varmaksi, millaisiin tehtäviin vaativa ja intensiivinen koulutus heitä valmisteli, mutta kaikesta hän päätteli,
että lähitulevaisuudessa heille olisi tarjolla joko tiedonhankintaa tai kenties soluttautumista ja peitetoimintaa vieraan valtion maaperällä.

Rönnbacka jatkaa verbaalista iskuaan tässä uutukaisessaan, Jahdissa ja tekee sen erittäin vauhdikkaasti ja mallikkaasti tempaisten lukijansa alkumetreiltä mukaan matkaansa. Teos on näppärästi jaettu lyhyehköihin lukuihin henkilönimien mukaan, joka ei suinkaan aiheuta hajanaisuutta vaan pitää lukijansa mielenkiinnon herkeämättä vireillä ja valppaana.

Kirjailija pitää juonen langan ja lukijansa  tiiviisti hyppysissään. Hän kuvaa osuvasti ja värikkäästi toimijoidensa välistä henkilökemiaa ja kehittää persoonain piirtoa matkan varrella, verbaliikka on onnistunutta ja ratevaa.
 Hyvä & kiinnostava dekkari, joka oli silkka lukuilo!!

Timantit ovat ikuisia  - väitetään ja Diamonds Are The Girl's Best Friend laulaa Marily Monroe elokuvassa  Herrat pitävät vaaleaveriköistä.  

Jaa-a...  Jahti antaa kyseiseen bisnekseen ja sen hintaan sekä laajuuteen  aivan uuden näkökulman, joka on varsin kiinnostava, vaan ei kovin kaunis...

Jahdissa täysillä mukana:

10 kommenttia:

  1. Rönnbackan tuotantoon pitäisi tutustua, on kehuttu muuallakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke, voisin kuvitella, että saattaisit pitää Rönnbackan tyylistä, jossa ammattitausta positiivisesti paistaa läpi eikä hän revittelyjä tuekseen tarvitse!

      Poista
  2. Aina hyvä suositus kun kirjailijalla on poliisitausta, vaikka se ei tietenkään ole tae hyvästä dekkarista. Kuvauksesi perusteella tässä on taitava rikoskirjailja. Pistetään muistiin. ☘️

    VastaaPoista
  3. Pitää paikkansa ja tässä tapauksessa on selkeästi etu ja positiivinen piirre. Poliisihuumori on ihan oma lukunsa työn luonteesta johtuen, mikä kuultaa myös Rönnbackan kynän jäljessä. Pidän hänen tyylistään ja verbaliikastaan eikä vielä ole tullut floppia vastaan.

    Kiitos kommentistasi ja lämpimiä sekä kauniita kesäkuun loppupäiviä Sinulle!

    VastaaPoista
  4. Hautalehto-kirjat olen lukenut ja pitänyt. Muita kirjailijan teoksia en niinkään, mutta tämä kuulostaa kiinnostavalta. E-kirjan metsästykseen siis.
    Sujuu hitaammin lukeminen e-kirjoilla. Syy on se, että, varsinkin helteillä, ehtii torkahtaa monta kertaa illalla lukiessa. Muuten kyllä olen tykästynyt e-kirjoihin, enää ei ole tilaa tuhansien kirjojen kirjastolle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti jahti tuottaa tuloksia! Hyvä, että olet "löytänyt" E-kirjat, itse olen pitäytynyt paperisissa, mutta lainatuissa, sillä samoin täällä usean päivitystyhjennyksenkin jälkeen molemmat kirjahyllyt ovat täpötäynnä ja uusia en osata paitsi lahjaksi.

      Helteet ovat tehneet omansa kaikkeen, myös lukemiseen ja selvästi silmiin, koska ne tahtovat väliin lupsahtaa:)
      Kommentistasi kiitos ja kauniita kesäkuun loppupäiviä Sinulle!

      Poista
  5. Mai Laakso on lisännyt kommentin postaukseesi "Christian Rönnbacka: "Henna Björk - Jahti" - ex Libris...":

    Kiinnostava dekkarisarja. Voisin vaikka lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttisi ei jostain syystä siirtynyt gmailistä tänne, joten kopiona yllä ja kiitos siitä!
      Jep, tämä sarja kannattaa pitää mielessä ja tilaisuuden tullen antaa sille mahdollisuus, sillä Rönnbacka tarjoaa meille rönsyilemätöntä ja revittelemätöntä sekä kiinnostavaa kesälukemista:)

      Poista
  6. Rönnbacka on ainakin vielä kokematta. Kiva että on valinnut sarjaan naispäähenkilön. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki ja sittenhän Sinulla on vielä jotain takataskussa! Päähenkilön sukupuoli on harvinaista herkkua genressä ja hän luo Hennasta & kumpp. mielenkiintoisia ja omantakeisia personallisuuksia juonen etenemisen mittaan.

      Poista