perjantai 2. kesäkuuta 2023

Kari Haakana: "Välitön uhka" - ex Libris...

"Välitön uhka", Kari Haakana, Aula & Co, 2022, 256 s.

Kari Haakana (s.1968) on helsinkiläinen suoratoistopalveluihin erikoistunut digiasiantuntija, kolumnisti, bloggaaja ja entinen toimittaja." (Lievelehti) 


                                                          ©Sara Lehtomaa
 

"Helsingin Kruununhaassa murhataan kylmäverisesti kuusi ihmistä. 
Poliisitutkinta etenee hitaasti, joten perheensä menettänyt eduskunnan puheenjohtaja Kinnunen palkkaa ammattisotilas Jari Karhun etsimään syylliset. Mutta kuka julistaa tuomion ja miten syyllisiä rangaistaan? Onko kosto ainoa keino saada oikeutta?
 
Välitön uhka on kansainvälinen toimintatrilleri ja uuden sarjan aloitus.
Kari Haakana kuvaa fiktion keinoin poliittisen väkivallan voimistumista 
nyky-Euroopassa, missä yksityiset turvayritykset tekevät länsimaisten hallitusten likaiset työt ja autoritaariset hallinnot murhauttavat vastustajiaan julkisilla paikoilla sivullisista uhreista välittämättä." (Takakansi)Upouusi kirjailijatuttavuus ja uuden sarjan aloitusosa lisäsivät mielenkiintoa ja uteliaisuutta tutustua tähän teokseen. 

Kinnunen- nousin seisomaan ja katsoin Karhua. Hän oli pienikokoinen ja enemmän jäntevä kuin lihaksikas. Muistelin lukeneeni, että parhaat kaukopartiomiehet sodassa olivat olleet juuri Karhun tapaisia miehiä: lyhyitä ja kevyitä, joilla ei ollut painoa edes lihasten muodossa ja jotka selvisivät päiväkausia vähällä ruualla jatkuvassa liikkeessä.
Rajavartiolaitoksen institutionaalinen muisti oli ilmeisen pitkä ainakin rekrytoinnissa. 
Miehen rystysissä oli naarmuja, joita en muistanut hotellilta ja hän näytti väsyneemmältä kuin edellisellä kerralla, mutta muuten Karhu näytti siltä, 
että tietojen hankkiminen ei ollut aiheuttanut hänelle suurta vaivaa.

Haakana käsittelee raaistuvaa kansainvälistä rikollisuutta pureutuen nykypäivän poliittisiin toimijoihin ja kiemuroihin, kaikenlaiseen  suhmurointiin.

 Azerbaidžan on maana ensimmäistä kertaa mukana lukemassani kirjallisuudessa, mikä luonnollisesti lisää dekkarin kiinnostavuutta. Kiteyttäen: reippaasti ja sujuvasti etenevää, konstailematonta ja mielenkiinnon vireillä pitävää, mukavaa luettavaa, joka antaa odottaa myös jatkolta hyviä lukutuokioita!

Lämmintä ylle ja viikonlopun viettoon:

 

8 kommenttia:

 1. Kas, onpa taas kerran mennyt kirja ohi. Ei ehkä ihan minun heiniäni, mutta on kyllä mielenkiintoinen lisä tuo Azerbaidzan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjonta on nyt sen verran runsasta, että on tosiaan vaikea ehtiä tutustua kuin murto-osaan. Ei ihan minunkaan vahvinta kiinnostuksen aluettani tuon poliittisen kytkentänsä vuoksi, mutta se ei onneksi tässä torpannut.
   Kommentistasi kiitos ja aurinkoista viikonloppua Sinulle!

   Poista
 2. Uusi tuttavuus minullekin, pitää katsoa löytyykö e-kirjana. Olen vallan siirtynyt digitaaliseen lukukokemukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara! Uudet tuttavuudet ovat tervetulleita kirjarintamallakin ja on kiintoisaa nähdä kuinka Haakana tästä ensimmäisestä osasta sarjaansa jatkaa.

   Digitaalinen mahdollisuus on varmasti hyvä vaihtoehto, ei esim. tarvitse luopua harrastuksestaan, jos/kun näkö esim. iän myötä alkaa kippuroida:)

   Poista
 3. Kiinnostava tuttavuus ja vielä suomalainen, joten siitä plussaa. Nyt kun mietin, niin harvemmin luen tämän tyyppisiä trillereitä eli siis rajat ylittävää rikollisuutta käsittelevää kirjallisuutta. Se ei ehkä niinkään kiinnosta toisin kuin se poliittinen aspekti. Tämän voisi laitella harkintalistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia! Haakana tekee tässä ihan hyvän avauksen sarjalleen ja on mainiota, että löytyy uusia kirjalijanimiä tarjolle.

   Poista
 4. Kirjailijalla kuvassa merkitsevä, tietävä katse, melkein vangitseva. Ei hassumpi mainos rikoskirjalle 📕

  VastaaPoista
 5. Pitää paikkansa, kirjailija antaa ikäänkuin kasvot/taustan teokselleen. Tässäpä intensiivinen, määrätietoinen katse, jonka saattaisi ilman silmien pilkettä tulkita myös von oben sävytteiseksi.
  Kommentistasi kiitos ja lämmintä viikkkoa Sinulle:)

  VastaaPoista