keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Kari Häkämies: "Linnan hämähäkki" - ex Libris...

"Linnan hämähäkki", Kari Häkämies, Crime Time, 2022, 315 s.

Kari Häkämies (s. 1956) on pitkällä politiikan ja hallinnon urallaan ehtinyt olemaan monessa mukana. Hän on työskennellyt mm. kansanedustajana, oikeusministerinä, sisäministerinä ja kansliapäällikkönä, Kunnanjohtaja on ollut Kuopiossa, Hämeenkyrössä ja Pyhtäällä. 
Kirjailijanurallaankin Häkämies on ahkeroinut. Nyt ilmestynyt Linnan hämähäkki on hänen kahdestoista romaaninsa," (Lievelehti)

 

                                                              C Petri Mast
 

"Linnan hämähäkki esittelee Kari Häkämiehen uuden poliittisen trillerin päähenkilön, Henrik Hamilon. Vaatimattomista oloista ponnistanut oikeustieteen tohtori on valittu historian nuorimpana eduskunnan perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvokseksi. 
Turvallinen virkamiestyö saa traagisen käänteen, kun Hamilon shakkikaveri, ulkomaankauppaministeri Jari Baxter, katoaa. Ystävän kohtalo hämmentää Hamiloa, joka on varma, että tapaukseen liittyy jotain perin juurin hämärää.

Samaan aikaan Venäjän suurlähetystössä vakoojantehtävässään aloitta nuori Valeri Ivanov. Tahoillaan ja toisistaan tietämättä Hamilon ja Ivanov tutkivat Baxterin katoamista ja pian heidän selvityksensä kohtaavat. Ivanov joutuu omaan Jaakobin painiinsa Venäjän nykypolitiikan moraalin kanssa. Hamilo puolestaan kutsutaan valtiosihteeriksi Valtioneuvoston linnaan, jossa hän saa poliittisen juonittelun tulikasteensa.

Ukrainan sodan kynnyksellä suomalaisen sisäpolitiikan raadollisuus kohtaa kansainvälisen vakoilun kovuuden. Toisistaan ottavat mittaa ihmisten pohjaton kunnianhimo, petollisuus, seksi ja herkkäuskoisten hyväksikäyttö." (Takakansi)Kari Häkämiehen kirjalliseen tuotantoon tutustuin 2014 teoksen 
Erään yhtiön murha välityksellä ja tuumailin: Kyllähän Häkämies ilman muuta aihealueensa taitaa kuin myös sujuvan kirjoittamisen taidon omaa.
Tämä uutukainen on kolmilukuinen romaani politiikan häikäilemättömyydestä, vakoilusta ja ystävyydestä Ukrainan sodan varjossa eli ajankohtaisuutta tiheänään ilmassa:
 
- Suomalainen rikollisuus oli jakautunut samalla tavalla kuin muukin yhteiskunta. Pienen, mutta entistä kovemmiksi käyvien ammattikonnien vastapuolena oli syrjäytyneiden luusereiden sekalainen seurakunta. Heidän tekemänsä rikokset olivat tyhmiä päähänpistoja, viinan tai huumeiden aikaansaannoksia. 
Vankilassa he eivät muuttuneet miksikään, vaan jatkoivat rötöstelyään heti vapaaksi päästyään, kun muutakaan elämää ei ollut. Kierros oli monen kohdalla alkanut jo kymmenvuotiaana. 

- Ivanov muisti, kuinka presidentti Vladimir Putin oli sanonut petturuuden olevan pahinta, mitä ihminen saattoi tehdä. Maan johtaja oli käyttänyt  myyriksi ryhtyneistä ulkoministeriön virkamiehistä nimitystä sika. Hän oli korostanut, 
että petturit jäisivät kiinni ennemmin tai myöhemmin. Ja rangaistus tulisi olemaan kova.
 
-  Olen täysin pudonnut kärryiltä, Kaisa nauroi. - Jonkun verran keskustelua on herättänyt pääministerin uusi valtiosihteeri. Sekaantuu kuulemma joka asiaan. Vihaisimmat nimittävät häntä Linnan hämähäkiksi.

-  Max Popovin "testamentti" Valeri Ivanoville: Laitathan mieleen kaksi opetusta. Maxim Gorki: Menneisyyden vaunussa ei matkaa pitkälle, Urho Kekkonen: 
On elettävä ajassa jäämättä sen vangiksi."

Politiikka ei lukeudu ykköskiinnostuksen  kohteisiini vaikka toki maailmantapahtumia aktiivisesti seuraankin. Silti Häkämiehen teksti ei tuntunut lainkaan tympeältä eikä pitkäveteiseltä, vaan hänen selkeäsanainen tyylinsä paikoin tuttuine, ilahduttavan räväkköinekin ilmaisuineen toimi hyvin, 
joten tästä hypystä tuntemattomaan sukeutui shakinpeluineen yllättävän kiinnostava. Positiivisesti eleetön, tasapainoinen ja loppuun asti ajateltu dekkari/romaani, poliittinen trilleri, josta muodostui laadukas lukukokemus!

Jussia ootellessa Hämä-hämähäkkiä hyräilee:  

4 kommenttia:

 1. Samoilla kirjoilla mennään, olen puolivälissä e-kirjana tätä Häkämiehen viimeisintä. Aiemmatkin olen lukenut, ja ihan luettavia, hiukan toisenlaisia kuin kotimaiset dekkarit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kulkea tasatahdilla kirjallisuusrintamalla! Kuten toteat poikkeavat massasta edukseen ja koin ihan mukavaksi ja terveelliseksi hypätä ns. oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

   Kommentistasi kiitos ja aurinkoista juhannuksen alusaikaa:)

   Poista
 2. En jotenkin tiennyt, että Häkämies on kirjoittanut romaanejakin. Käsittääkseni häneltä on tullut jokin omaelämäkerta/muistelma?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kari Häkämies on kirjoittanut pääasiassa romaaneja, mutta hänen pikkuveljeltään Jyriltä on ilmestynyt elämänkertoteos "Väistämättä".
   Kiitos kommentista ja aurinkoista viikonjatkoa Sinulle!

   Poista