maanantai 27. kesäkuuta 2022

Matti Laine: "Kuolemanloukku" - ex Libris...

"Kuolemanloukku", Matti Laine, Bazar, 2022, 285 s.

"Matti Laine  (s. 1976) on helsinkiläinen kirjailija ja käsikirjoittaja. Käsikirjoittajana hänet tunnetaan muun muassa Kultainen Venla-palkitusta Paratiisi-tv-sarjasta, jonka toinen kausi alkaa Ylen kanavilla syksyllä 2022. Vuosien varrella Laine on myös näytellyt useissa tv-sarjoissa, elokuvissa ja teatteriproduktioissa. 
Kuolemanloukku on kuudes osa koukuttavassa rikosromaanisarjassa, jonka päähenkilö on jääkiekkouralta laittomiin venebisneksiin siirtynyt Elias Vitikka. Sarjan edelliset osat ovat Pahojen miesten seura, Merkitty mies, Pahuuden hinta, Tappajan vaisto ja Pelon liekit." (Lievelehti)
 
 
                                                        ©Ilkka Saastamoinen
 
 
"Elias Vitikka istuu Suomenlinnan avovankilassa vuoden kakkua talousrikoksesta ja tuntee elonsa paremmaksi kuin pitkään aikaan. Etäisyyden ottaminen on tehnyt hyvää, mutta syy istua kiven sisällä ei ole niinkään hyvä. Vitikan niskassa on alamaailman langettama tappotuomio, ja majoitus Suomenlinnaan on järjestetty juttu. 
Mutta turvasäilö on vain väliaikainen. Jo ennen kuin Vitikka raottaa ovea vapauteen, hänen entinen suojattinsa jääkiekkoilija Veeti Poranen löydetään kuolleena, ja itsemurhaksi kuitattu kuolema herättää Vitikan epäilykset. Koko entinen elämä näyttää muutenkin murenevan pala palalta miehen jalkojen alta. Vain tappotuomio on ja pysyy. Vapaudesta on tullut Vitikalle kuolemanloukku. (Takakansi)

 


 
Elias Vitikka oli tuntematon suuruus, joten oli korkea aika paiskata kättä tämän Suomenlinnassa lusivan, persoonalliseksi ja vekkuliksikin mainitun kriminaalin kanssa:

Elias Vitikka- Kaikkien viime vuosien myllerrysten ja kivuliaiden menetysten jälkeen hän osasi nauttia avovankilan seesteisestä elämästä täysin siemauksin. Kiven sisässä ei tarvinnut liikoja miettiä. Kunhan noudatti sääntöjä ja piti päänsä alhaalla, päivät lipuivat leppoisasti eteenpäin. Päällystä, vartijat, työnohjaajat, terapeutit, päihdetyöntekijät 
- ei pahaa sanottavaa. Sonjaa ja lapsia olisi tietysti ollut mukava nähdä useammin, 
mutta heille saattoi soittaa vaikka sata kertaa päivässä. Se lievitti ikävää.

Rikostutkija Yrjänä Aulin:  - oli työssään oppinut, ettei näyttävän sisääntulon arvoa kannattanut väheksyä. Parhaimmillaan tehokas entrée riisui vastapelurin aseista ja antoi psykologisen edun, joka kantoi parhaassa  tapauksessa koko kohtaamisen ajan,
joskus päivien, jopa vuosien päähän. Jos Aulin ei olisi aikoinaan lähtenyt poliisikoulun pääsykokeisiin seuramieheksi parhaalle kaverilleen ja ollutkin heistä se, joka molempien yllätykseksi pääsi sisään, hänestä olisi voinut aivan hyvin tulla näyttelijä tai joku muu vastaava puliveivari.
 
Vallitsevan aktiviteetteja rajoittavan, joskin pumpuliinsa kietovan säätilan helliessä Kuolemanloukku oli loistovalinta! Positiivista ja  plussaa: juohea kerronta ja juonenkuljetus kulkevat rennon ja vaivattoman oloisesti, henkilökaarti on värikäs,
joten lukijan mielenkiinto pysyy pätkimättä vireillä ilman suurempia ponnisteluja tahi aivonystyröiden hierontaa, ja teos jättää mielenkiintoisen, mukava lukukokemuksen.  Laine osaa asiansa ja Vitikan kanssa kannatti sinuiksi tulla:)

Teoksen motto: -  Minkä taakseen jättää, sen eestään löytää....

Leppoisasti & loivin liikkein::

6 kommenttia:

 1. Joskus olen tästä kuullut, mutta on kyllä Matti Laine ollut silti varsin pimennossa itseltäni. Kohtalaisen mielenkiintoinen asetelma kyllä, mutta epäilen etten kuitenkaan tätä lue. On niin paljon kaikkea lukemista!

  VastaaPoista
 2. Laine osoittautui sujuvaiseksi kirjailijaksi ja teos mukavalukuiseksi osoitukseksi siitä. Totta: ei riitä aika kaikkeen, mitä kirjarintamalla tarjolla on, joten valinnan mahdollisuus on rautaa.
  Kiitos kommentistasi ja suloista suven jatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
 3. Itse luen kesällä helteillä (ulkona) dekkareita, joten liitän nämä aina kesään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, eipä tuon mainiompaa tapaa rentoon kesänviettoon, joten nautinnollisia lukuhetkiä kesän helliessä meitä:)

   Poista
 4. Kyllä Matti Laine on tuttu teoksillaan, tätä viimeistä en ollut huomannutkaan. Joten kiitos ja varaukseen menee.

  Lämpöä riittää, menee ihan pakosti välillä tuskailun puolelle, vaikka ei tämä Suomen kesä kauan helteitä meille tarjoile, joten kestetään nyt viikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laineen monipuolinen tausta näkyy edukseen tässä uutukaisessa ja toivottavasti pidät myös tästä "raflaafvasti" nimetystä Kuolemanloukustakin!

   Helle tosiaan hellii urakalla ja pakko myöntää, että aktiviteetit on sijoitettava aamupäivälle, sillä iltapäivällä ovat liikkeet aikasen loivat... Onpahan sitten meillä jotain, mitä syksyn loskien, räntäkuurojen, liukastelun ja lumimassojen keskellä kaihoisasti muistella;)

   Kommentistasi kiitos ja riittävästi viileää vettä sekä ulkoiseti että sisäisesti niin kyllä me tytöt tämä suoritaan!

   Poista