keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Jarkko Sipilä: "Kahdesti tapettu" - ex Libris...

"Kahdesti tapettu", Jarkko Sipilä, Crime Time, 2022, 319 s.

"Jarkko Sipilä  ( 1964 - 2022) oli helsinkiläinen toimittaja-kirjailija. Hän työskenteli rikostoimittajana kolmekymmentä vuotta, ensin Helsingin Sanomissa (1991-1996) ja sen jälkeen MTV Uutisissa (1996-2022). Hän ehti saada tämän Takamäki-sarjan 22.teoksensa lähes valmiiksi. Se viimeistelivät postuumisti tytär Annika Sipilä, kustannustoimittaja Nina Gimishanova sekä kirjailija Hannu Nykänen.
Sipilä kirjoitti myös novelleja, kuunnelmia ja tv-käsikirjoituksia. 
Hänen dekkareitaan on käännetty englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi.  (Lievelehti)


                                                              ©Timo Ahola

                                                        
 
"Koiran ulkoiluttaja löytää Paloheinän metsiköstä pahoinpidellyn ja puukotetun miehen ruumiin. Komisario Kari takamäen ryhmä ryhtyy selvittämään juttua, 
joka muuutuu aina vain oudommaksi, kun surmatun miehen henkilöllisyys selviää. Hän oli kadonnut vuonna 2013 ja ehditty julistaa jo kuolleeksi.
Nyt metsästä löytynyt ruumis on kuitenkin vain muutaman päivän vanha. Takamäen käsissä on monimutkainen rikosvyyhti, jollaista hän ei urallaan ole aiemmin kohdannut." (Takakansi)
 


 
Jarkko Sipilä oli kotimaisen dekkarikirjallisuuden todellisia ikimiehiä, jonka taito kuvata sekä rikollismaailmaa että poliisityön arkea, puurtamista ja etenemistä on ollut uskottava ja kiinnostava tarjoten lukijoilleen herkullisia tuokioita vuosikymmenten ajan.
 
Edellisen kerran  tapasimme teoksen Pelontekijät  tiimoilla viime vuonna näissä merkeissä: Sipilä osaa asiansa eikä tämä sarja lukemalla kulu.
Hän ei turhia lavasteita rakentele eikä ylimaallisiin fantasioihin hurahda saati brutaaleissa käänteissä liikoja piehtaroi vaan tarjoaa miellyttävän ja todentuntuisen kattauksen poliisiarjesta muuttuvine nykytrendeineen ja rikollispiirteineen. 
 
Sama pätee tämän uutukaisenkin suhteen, mutta annetaan tekstin puhua puolestaan:

Meinaatko, että toimittajat osaisivat yhdistää tapauksen vanhaan katoamiseen? Takamäki naurahti. - Siihen ei menisi tuntiakaan. Jos rikostoimittajat olisivatkin unohtaneet Honkasen katoamisen, se muistettaisiin kyllä jollain netin keskustelufoorumilla. Sieltä se pompahtaisi laajempaan tietoon.
- Iso uutinen kieltämättä, jos kadonnut ja jo kuolleeksi julistettu löytyykin vuosia myöhemmin murhattuna.  - Kuka murhasi kuolleen  miehen? Takamäki sanaili iltapäivälehdenlööppiä.
 
Pahin vihollinen:  -  Rikostutkijan pahin vihollinen oli aika. Menetetty aika merkitsi kadotettua totuutta. Se johti helposti kiireeseen, jolloin tutkijoiden harkinta usein petti. Silloin helposti hosuttiin, sählättiin ja tehtiin virheitä.
 
Maailma:  oli muuttumassa. Vanhan liiton miehet katosivat ja tilalle tuli nuorta väkeä, jonka toimintatavat poikkesivat huomattavasti heidän tavoistaan. Rikollisessa maailmassa se tarkoitti kovilla panoksilla pelaavia ulkomaalaisjengejä ja tyyppejä, jotka osasivat tehdä bisnestä pimeässä verkossa. 
Mutta väkivalta ei muuttunut. Se kuului olennaisena osana kuvioon niin vanhassa kuin uudessa maailmassa...

Ote Annika Sipilän esipuheesta:
 Hyvä lukija:  Kirjoista saakin tarkan kuva suomalaisen oikeusjärjestelmän toiminnasta. Niinkin tarkan, että lainvartijat ovat kertoneet odottavansa kirjoja jännittyneinä siitä, mikä poliisin tutkintakeino tällä kertaa paljastuisi rosvoille. 

Jarkko Sipilä on sanansa asettanut asiallisesti ja antoisasti sekä kiinnostavasti kuten aina. Lukijana osalleni jäävät vilpittömät sanat: kiitos  pitkäaikaisesta ja hyvästä seurasta sinne tuonilmaisiin tai missä ikinä tähtenä yötaivaalla kirkkaasti tuikitkaan:

12 kommenttia:

 1. Vai on tämä viimeinen dekkari ja postuumisti viimeistelty. Surullista. En ole tähän mennessä koskaan lukenut Sipilää, mutta onpa tässä kiinnostavan kuuloinen tarina! Tuollainen kahdesti tapettu herättää uteliaisuuden. Tämän voisi lukea, varsinkin jos Sipilä ei edes piehtaroi brutaaleissa yksityiskohdissa. Kuulostaa siis kaikin puolin lupaavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarikas elämäni! Kyllä vaan näin ikävästi pääsi käymään, ja me lukijat jäimme kaipaamaan.
   Kahdesti tapettu on vekkuli idea ja Sipilähän tunnetusti osaa asiansa:)

   Poista
 2. Sipilän kirjoja en minäkään ole lukenut. Seurasin hänen asiantuntemustaan Maikkarin Rikospaikka-ohjelmassa, jossa on mukana myös toimittaja Pekka Lehtinen. Todella mainio ohjelma. Voisin kyllä kokeilla jotain Sipilän kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Rikospaikka oli tosiaan mainio, asiallinen ja avaava ohjelma, jota tuli seurattua.
   Tilaisuuden tullen kannattaa antaa myös Sipilän dekkareille mahdolllisuus.

   Poista
 3. Olen lukenut useita Sipilän kirjoja, ja tykkäsin. Tätä jonotan. Takamäki-sarja on ollut kotimaista parhaimmistoa. Surullista, että niitä ei enää tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara! Näin ikävästi tässä kävi, mutta Sinulla on vielä mukava lukukokemus edessä, toivottavasti nautit:)

   Poista
 4. Olen blogannut yhdestä Takamäestä ja toinen odottaa lukemistaan. Katsoin Sipilän ja Pekka Lehtisen Rikospaikka ohjelmaa, oli hyvä ohjelma ja jatkuu vielä. Sipilä lähti liian aikaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Näin ikävästi tapahtui.
   Sipilä antoi meille lukijoille paljon revittelemätöntä tekstiä, jossa pääsimme tutustumaan rikostutkinnan kulkuun ja poliisityön arkeen, puurtamiseen.

   Rikospaikka on hyvä ohjelma; laatua, jota soisi enemmältikin kaiken huuhaan keskellä televisiosta löytyvän.

   Poista
 5. Kirjan nimestä jo huomaa, että on kyseesssä dekkari, mikä on hyvä asia. Pitäis ja pitäis, en vaan ole vielä lukenut yhtään Sipilän kirjaa. Ainakin miehen pitäis ja sitten hän voisi kertoa oliko liian raaka minulle. Sipilä oli kyllä erittäin hyvä rikostoimittaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Nomen est omen toteutuu tässä.
   Hauskaa kuulla, että Sinulla on omasta takaa Raakuustarkastaja;)
   En itsekään pidä suolenpärskeiden viskelyllä ratsastamista, mutta asiallinen Sipilä ei moisiin sorru eikä niitä tehostuksikseen liioin tarvitse, mutta hän olikin myös toimittajana parasta A-luokkaa.

   Tässä uutuuksien runsaudenpulassa, ja omien lukuhalujen ja keskittymiskyvyn vaihtelussa tuntuu itse kullakin nousseen pintaan tuo pitäs-pitäis, mutta yritetään rauhallisesti teos kerrallaan lukufiilisten mukaan:)

   Poista
 6. Kiinnostun heti kun on noin hyvä nimi kirjalla. Myös Takamäki nimenä mainio. Arvokkaan perinnön on rikostoimittaja-kirjailija jättänyt taakseen ilmeisesti, hienoa että taas esittelit meille 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan: "Nomen est omen" on tässä paikallaan. Re: Takamäki: https://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/takamaki.html
   Sipilän asiantuntevuus tulee ilmii niin hänen kirjallisessa tuotannossaan kuin myös tv-ohjelmassaankin lukija- ja katsojaystävällisesessä hengessä.

   Kommentistasi kiitän ja suloista suviviikonloppua Sinulle täten toivotan:)

   Poista