keskiviikko 8. kesäkuuta 2022

Valtteri Mörttinen: "Mutta suurin niistä on raha" - ex Libris...

 "Mutta suurin niistä on raha", Valtteri Mörttinen, Crime Time, 2022, 346 s.

Valtteri Mörttinen  (s. 1989) on toimittaja ja tietokirjailija, joka vie esikoisromaanissaan lukijan matkalle urbaaniin päihdehelvettiin ja pimeille markkinoille, joissa rosvon ja poliisin välinen rajaviiva on seitinohut - jos sitäkään. Hänen rikollinen maailmansa on kuin James Ellroy olisi eksynyt nordic noirin tyyssijoille." (Lievelehti)

 

                                                         C Harri Hinkka
 
 
"Espoolainen taksiyrittäjä Matti Virtanen myy heroiinia, koska hänen alkuperäinen elinkeinonsa on tapettu. Arveluttavien liikekumppaniensa kanssa hän tekohengittää kuihtuvaa huumeiden kivijalkakauppaa, jossa asiakas kohdataan kasvokkain ja maksut suoritetaan käteisellä. 
Helsinkilänen rikosylikonstaapeli Ailon Rajakari jäljittää murhaajaa, 
jonka löytymistä kukaan muu ei näytä haluavan. Hänen maineensa ja metodinsa ovat karkottaneet sekä nuoremmat kollegat että viestintästrategiasta huolestuneet esimiehet. 
Valtteri Mörttisen jännityssatiiri seuraa television kasvattamia sukupolvia lain molemmilla puolilla, kun he yrittävät internetin ja pandemian vääristämässä vieraassa todellisuudessa löytää tiensä täyttymykseen ja rikkauksiin, 
mutta matkaavat tietämättään vain kohti tuhoa." (Takakansi)

 


Valtteri Mörttinen on tähän asti pysynyt minulta visusti katveessa ja uteliain tuntein lähdinkin tutkimaan hänen ilkikurista "teesiään": Mutta suurin niistä on raha ja sitä, kuinka se suhtautuu ikiaikaiseen, totuttuun mutta suurin niistä on rakkaus -versioon. Entä risteävätkö nämä kenties jollain oudolla ja yllättävällä tavalla?
Teos, joka sisältää neljä osaa ja epilogin,  on lähinnä eräänlainen taksinkuski 
Matti Virtasen life stoori ratkaisuineen, joilla hän pyrkii parempaan ja rahakkaampaan elämään innovatiivisin, mutta kyseenalaisin keinoin.
 
- Uljas tšekkiläinen ratsu hirnahti käyntiin. Kuljettaja epäili hirnahduksen lähteeksi löystynyttä lisälaitehihnaa, muttei vaivannut aiheella päätään, sillä ääni loppui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin.
- Matti Virtanen - Virtasen Matti - oli aina tiennyt olevansa nimeään myöten mies, jollaisia löytyi satoja tuhansia, mutta hänen näkemyksensä mukaan tavanomaisuus ei ollut miehessä valmistusvirhe vaan voimavara. 
 
- Maksava asiakas sai sen, mitä tilasi, ja hän saattoi luottaa, että Matti veisi hänet perille nopeasti ja yhtenä kappaleena. Samaa luottamusta ei ainakaan hänen kirjoissaan herättänyt taksikuski, joka tilattiin sovelluksella, saapui sateenkaaren värein maalatulla mikroautolla ja ilmoitti nimekseen joko Täpläperho Tiitiäinen tai Mahmud Mennen von Tullen...

Jaa-a, paljon on virrannut vettä siitä, wanhoiksi hyviksi ajoiksikin noita voisi ehkä kutsua, jolloin vossikat  eli  issikat (klik)   ryhdikkäine hevosineen värittivät Helsingin katuja jättäen "äitienpäivälahjoja", kuten  kirjailija Kyllikki Mäntylä näitä tapasi kutsua, nupukiville jälkeensä...
 
Ailon & Matti-  Poliisi ja rosvo istuivat kiven reunalla rinnakkain ja katselivat, kuinka mitättömät aallonpoikaset haihtuivat lyhyelle rantahiekkakakaistaleelle. 
He tunsivat kummaa yhteyttä, Liekit lämmittivät ja valaisivat kylmää sumuista syysiltaa. Ikivanha kilpajuoksu, ja tässä oli maaliviiva.
 
Mörttisellä on tuore tapa kirjoittaa: sarkastinen ja humoristinen, mutta samalla realistinen tekstinluonti ja juonenkuljetus tuottavat mainiota tulosta.
Lukiessa ei välillä tiedä, laskeeko hän leikkiä lukijan kustannuksella ja luo parodiaa, kun kuitenkin hyvän dekkarin kaikki ominaisuudet ovat olemassa ja juuri tämä tekee dekkarista erityisen kutkuttavan, joten tämä tyttöhän täpöillä  teoksesta tykkäsi!

Ja suurin niistä on...

4 kommenttia:

 1. Enpä ole itsekään kuullut Mörttisestä aiemmin. Kuulostaa aika jännältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mörttinen on aiemmin kirjoittanut elämäkerran koripalloilija Teemu Rannikosta. "Mutta suurin niistä on raha" on Mörttisen ensimmäinen romaani ja dekkari, jossa ravistellaan genren patinoituja käytäntöjä ja ja tuttuja tapoja. Tervetullut lisä kotimaiseen rintamaan.
   Kiitos kommentistasi ja aurinkoista loppuviikkoa Sinulle!

   Poista
 2. Aivan outo tämä Mörttinen oli minullekin.
  Kirjaston e-kirjoissa ei tätä vielä ainakaan täällä ollut.

  ...rakkaus se kummin on, se suurin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on innostavaa löytää uusi tuttavuus, joka tuo lukuiloa kuten Mörttinen. Teoksen ilmestymispäivä oli 10.3.2022.

   ...”Rakkaus – sen myötä on sanottu kaikki.” – Goethe

   Kiitos kommentistasi ja kesäisen aurinkoista viikonloppua Sinulle!

   Poista