lauantai 18. heinäkuuta 2020

jørn Lier Horst: "Koodi/Katharina-koden" - ex Libris...


"Koodi", Jørn Lier Horst, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2020, 386 s.,
suomentanut Päivi Kivelä.

"Jørn Lier Horst (s.1970) on norjalainen bestsellerkirjailija ja entinen rikostutkija. Hän on voittanut koukuttavilla ja kantaaottavilla dekkareillaan useita palkintoja, muun muassa Pohjoismaiden parhaalle dekkarille myönnettävän Lasiavaimen. Wisting-sarjan oikeudet on myyty yli 20 maahan." (Kustantaja)

                                ©Marius Batman Viken/Salomonsson Agency 2017


"Katharina Haugen katosi 24 vuotta sitten. Johtolangaksi jäi vain omituinen paperille kirjoitettu numerosarja. Ratkaisematon tapaus ei jätä rikostutkija
William Wistingiä rauhaan. Aina katoamisen vuosipäivänä hän käy tapaamassa Martin Haugenia, miestä, jota ei pystynyt auttamaan. Wisting lukee tapauksen kansiota yhä uudelleen etsien vastauksia ja pähkäillen koodia, jota ei onnistunut murtamaan.
Kun yllättäen toinen nainen katoaa, ja sitten myös Martin, Wisting joutuu kysymään itseltään, kuinka hyvin hän tuntee ystävänsä - ja mitä Katharinalle todella tapahtui vuosia sitten." (Lievelehti)Horstin & Wistingin ratevassa seurassa on tullut vietettyä tovi jos toinenkin, ja se kertonee jo jotain...
Koodissa kuvaan astuu myös KRP:n mies, vastaperustetussa  Cold Case yksikössä tai virallisesti EU-ryhmässä työskentelevä Adrian Stiller, joka oli uudelleen alkanut tutkia erästä tapausta toivoen yhteiskumppanuutta.

Wisting - Hän ei ymmärtänyt miksi Line vastusti tämän vanhan tapauksen pohtimista. Yleensä ratkaisemattomat arvoitukset ja vastausta vaille jääneet kysymykset kiehtoivat tytärtä. Sama tiedonjano, joka oli tehnyt Wistingistä rikostutkijan, oli tehnyt Linestä toimittajan. Jos Line tuli tienhaaraan ja päätti kääntyä oikealle, hän halusi silti tietää minne vasemmanpuoleinen tie olisi johtanut. Amalien syntymän jälkeen hän oli alkanut harrastaa sukututkimusta, koska isää ei oikeastaan ollut. Taustalla oli kuitenkin syvällisempää tiedonhalua. Wisting ymmärsi miten palkitsevaa oli löytää yhä uusia sukuyhteyksiä ja laajentaa ja täydentää kokonaiskuvaa. Rikostutkinnassa oli paljon samaa.

Line:  - Vastauksien etsiminen oli pohjimmainen kaikessa Linen toimittajantyössä. Line ei halunnut pelkästään raportoida tuoreista tapahtumista.
Hän halusi tietää, mitä niiden taustalla oli. Tätä ominaisuutta VG:n toimituksessa arvostettiin. Päätoimittaja halusi pitää hänet ja oli pidentänyt Linen äitiiyslomaa siinä toivossa, että saisi hänet takaisin.

Kokeneena ja sinnikkäänä tutkijana ja koodinmurtajana Wisting on epäilemättä parasta A-luokkaa, mutta noin pikku-Amalien isoisän roolissa hänellä lienee vielä petraamisen varaa, vai mitä tuumitte seuraavasta:

-  Nyt se oli tullut, hän tunsi sen. Hän oli aivan vähällä ymmärtää. Jokin repliikki, kuva, merkityksetön pikkuseikka oli tarttunut alitajuntaan viimeiseten kahdentoista kuukauden aikana ja auttoi nyt häntä saamaan langanpäästä kiinni.
Hän luki numerot ääneen auttaakseen aivojaan nostamaan jotain pintaan.
"206, 613, 148..."
Pikku Amalie matki häntä, koitti lausua samoja numeroita ja nauroi epäonnistuneelle yritykselleen. Wisting vilkaisi lasta. Tytön suunympärys oli aivan sininen. Kädessä oli kuulakärkikynä. Tyttö oli purrut siihen reiän ja muste valui pitkin sormia. Amalie nauroi ja jokelsi ja työnsi taas kynän suuhun.
Wisting heitti paperit pöydälle, ryntäsi lapsen luo ja nappasi kynän kädestä.
Tytön huulet, hampaat, kieli ja leuka olivat värjäytyneet siniseksi. Wisting nosti hänet kainaloon ja kantoi kylpyhuoneeseen, avasi hanan ja piti tyttöä pesualtaan päällä. Amalia alkoi uudelleen parkua. Wisting roiskutti vettä suoraan avoimeen suuhun. Amalie yski ja köhi. Väri valui altaaseen...

No, eipä tuossa uutta auringon alla pikkuväkihän on toimissaan salamannopea: soitto terveyskeskukseen rauhoitti isoisän ja tapahtumain kulku sekä tyttären uusi look menivät  Line-äidillekin noin kohtalaisin meriselvityksin konsensuksella läpi:)

Rauhallista, mutta varmasti etenevää pitkäjänteistä tutkintaa, jossa isän ja tyttären tiet risteävät ja limittyvät metkasti. Horst omaa selkeän kerronnan ja juonenpoljennon taidon turhia tehosteita tarvitsematta, ja hän käyttää henkilöiden luonnissaan tarkasti havainnoivaa psykologista silmää.
Oiva valinta näin hellepäiväin lukemistoksi, tasokasta kerrontaa vaan ei hikihattuista action-rymistelyä. Laadulla on kirjoittajansa, ja sarja kantaa edelleen mainiosti!

Mukana koodia ratkomassa on oltu myös blogeissa: Hemulin Kirjahylly ja Kuunnellut äänikirjat:)

Joukon jatkona arvoitusta pähki:


4 kommenttia:

 1. Horstin Koodia pääsen tutkimaan vasta hetken päästä, se tuli viimeisessä pinossa kirjastossa ja on alimmaisena, palautuspäivän mukaan :)

  Arviosi oli just nappiin, kiitos siitä. Olen tykännyt Horstin tyylistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjestys se olla pitää näissä pinoissa ja hyvää kannattaa odottaa:)
   Horst kirjoittaa tasalaatuisia ja -painoisia dekkareita, joita lukee mielikseen.

   Kommentistasi kiitos ja leppeää heinäkuun loppupuolta:)

   Poista
 2. Wisting on aivan mahtava päähenkilö ja tykkään myös Linestä. Siinä sopivasti mökkeillessä ratkesi rikokset. Tavallisia ihmisiä, mutta rikokset ovat juonikkaita.
  TV-sarjakin oli kiva, vaikka olin ajatellut päähenkilön ihan erilaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta: Wisting & Line ovat sympaattisia ja määrätietoisia ihmisiä ynnä Horst näppärä ja häröilemätön juonenkuljettaja eli mukavia lukukokemuksia on tämä sarja tarjonnut.

   Kiitos kommentistasi ja rentouttavia mökkeilyjä:)

   Poista