tiistai 7. toukokuuta 2019

Joakin Zander: "Ystävä / Vännen" - ex Libris...


"Ystävä", Joakim Zander, Tammi, 2019, 361 s., suomentanut Maija Kauhanen.

Joakin Zander  (s.1975) on oikeustieteen tohtori, joka on asunut Syyriassa ja Afganistanissa. EU:ssa kymmenen vuoden ajan työskennellyt Zander singahti maailmanmaineeseen esikoisromaanillaan Uimari. Sen käännösoikeudet on myyty 30 maahan. Nordisk film kehittelee parhaillaan Klara Walldéen -trilogiasta televisiosarjaa." (Lievelehti)

                                                          ©Viktor J Fremling


"Diplomaatin urasta haaveileva Jacob Seder matkustaa täynnä intoa ensimmäiseen harjoittelupaikkaansa, Ruotsin konsulaattiin Beirutissa.
On aika jättää taakse epämiellyttävä menneisyys ja päästä maailmanpolitiikan kuumaan ytimeen. Kattopuutarhassa pidetyissä juhlissa Jacob tutustuu salaperäiseen Yassimiin, jota työ valokuvaajana vie Syyrian sota-alueille.
Nuorista miehistä tulee pian enemmän kuin ystäviä, vaikka epäilykset Yassimin rehellisyydestä kalvavat Jacobia. Ruotsissa Klara Walldéen on juuri haudannut rakkaan isoisänsä, kun hänen juristiystävänsä Gabriella yllättäen pidätetään terrorismista epäiltynä. Klaran on pelastettava ystävänsä valheiden verkosta,
joka tuntuu johtavan ensin Brysselin saleihin ja sieltä Lähi-idän kriisipesäkkeisiin. Ystävä on Joakim Zanderin trillerisarjan kolmas osa, joka toimii myös itsenäisesti" (Lievelehti) Aiemmat suomennokset: Uimari (2015) ja Lähiö (2016).


Tässäpä löysin uuden mielenkiintoisen tuttavuuden jo kirjailijan taustan, teoksen maantieteellisen sijainnin ja aiheen ajankohtaisuuden huomioon ottaen.
Polittista peliä, terrorismin uhkaa, pakolaiskriisiä, pientä ihmistä melskeen keskellä unohtamatta. Starttipaikkoina Beirut ja Sankt Anna.
Liikkeellelähtö päähenkilöiden Jacob Sederin ja Klara Walldéenin sekä jälkimmäisen juristiystävän Gabriella Seichelmannin kotoisesti Gabin voimin. Alkusivujen lukemisen jälkeen löysinkin itseni yllättäen seuraavaksi silmät sirrillään reilusti yli puolenvälin kellon nakuttaessa armottomasti ohimennyttä uniaikaa.

Sireenit ovat kaikkialla. Jacob kuulee, kuinka Klara pyytää rekkakuskia ajamaan. George on ryöminyt makuutilan verhon taakse ja tähyilee ulos huoltoasemalle. Jacob näkee, kuinka Gerogen jalka tärisee ja pompottaa hermostuneesti keltaisella päiväpeitolla. Jacob ryömii varovasti lähemmäs, asettuu Georgen viereen ja vetää verhoa sivuun samalla kun siniset valot pyörivät ja vilkkuvat rekan tuulilasista sisään.
Aika ei liiku. Klara ei sano mitään, ja kun Jacob kääntää päätään nähdäkseen, 
mitä Klara tekee, tämä näyttää melkein välinpitämättömältä eikä irroita katsettaan kuljettajasta, Klaran leukaperät kuitenkin kiristelevät, jalat nytkähtelevät hiukan ja käsi on valmiina taskussa.
Samassa kuljettaja tekee päätöksen. Sanomatta mitään hän kääntää virta-avainta. Ennen kuin Jacob ehtii tajuta, mitä tapahtuu, hän ajaa rekan sinisten valojen läpi, pysäköityjen autojen ohi ja ulosajoramppia pitkin moottoritielle.

Ystäviä vai vakoojia?
Zanderin kerronta, pojento, juonenkuljetus ja  persoonainpiirto ovat saumattomasti tasapainossa pitäen lukijan mielenkiinnon herpaantumatta vireillä. Aiempien osien lukemattomuus - peiliin katsomisen paikka - aiheutti parissa mutkassa esim. Brysselin  tapahtumain suhteen pientä haparointia,
vaan eipä tuo rivakan lukutahdin kompastuskiveksi muodostunut, sillä tämä ystävä oli nimensa mukainen itsenäisenä teoksenakin.  Kiintoisa, rento, tervetullut, viihdyttävä ja seurattava tuttavuus!

- do not ever be afraid to tell me who you are. i am going to find out eventually. Nayyirah Waheed 

Keskellä sekamelskaa, tapetin alasveto-, maalaus- ja kirjahyllyn ylöspanourakkaa tämän kevään kukkasen mielihyvällä talteen

poimi:

8 kommenttia:

 1. Taas osui. Tänään tuli kirjastosta ilmoitus, että Zanderin 'Ystävä' on noudettavissa.

  Uimarin luin ja tykkäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, nyt kulkee vekkulisti tasatahtia! Tämän ystävän kanssa ei aika tule pitkäksi.

   Poista
 2. Kiitos jälleen mainiosta vinkistä Takkutukka. Zander on minulle ihan uusi tuttavuus, mutta vaikuttaa todella kiinnostavalta eli lukulistalle menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zander oli luimistellut jossain piilossa, sillä esikoissuomennokseen kuvittelin minäkin tarttuvani, mutta ystävä toimii moitteetta myös itsenäisenä. Kommentista kiitos ja aurinkoista viikonjatkoa!

   Poista
 3. Minulla on vielä Uimari lukematta. Perästä tullaan jossakin vaiheessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli minulle ensikosketus Zanderiin, joten ollaan sitten perässäuimareita molemmat tytöt;)

   Poista
 4. Hauska kuvitella miten kirja vetäisi sinut mukaansa 💚

  Antoisaa perjantaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A, meinasi tosiaan käydä vanhanaikaisesti eli läpsähtää koko komeus prillien katteeksi, mihin Zanderin tekstin laadulla ei olisi ollut yhtikäs´ mitään osaa eikä arpaa. Pitrsakkaa perjantaita ja viikonloppua Sinulle!

   Poista