perjantai 8. maaliskuuta 2019

Juha T. Hakala: "Tylsyyden ylistys""Tylsyyden ylistys. Ikävystyminen on luovuuden alku", Juha T. Hakala, Alma Talent, 2018,185 s. Kansi ja taitto Maria Mitrunen.

Juha T. Hakala  s.  1962 T. Hakala on tietokirjailija, kasvatustieteen professori ja filosofi. Hän kirjoittaa purevaa asiaa yhteiskunnasta sekä työelämän muutoksesta ja ehdottomasti: hykerryttävällä tavalla. Hakalan teoksia on käännetty ruotsiksi ja englanniksi ja hänet on palkittu Suomen tietokirjailijoiden oppikirjapalkinnolla sekä opetusministeriön valtakunnallisella aikuiskoulutuksen laatupalkinnolla." (Maisterihautomo).

                                                             C Sakari Piippo


"Tuntuuko, että voisit tehdä jotain, mutta et saa mitään aikaiseksi?
Tuskaannutko hissiä odottaessasi? Kaivatko puhelimen taskustasi liikennevaloissa? Tällä kertaa Hakala on tarttunut tylsyyden ikiaikaiseen tunteeseen. Hän vierittää purevan hykerryttävällä tavallaan lukijansa eteen tukun todisteita siitä, miten likipitäen puolet läntisen pallonpuoliskon ihmisista pyrkii pyristelemään irti vähäisemmistäkin joutohetkistään.
Näin ei kuitenkaan pitäisi tehdä, väittää Hakala. Nimittäin ajan mataminen kuin terva peltikourussa voi alla arvaamattoman arvokas asia. Tylsyyden tunne on kasvokkain oloa itsensä kanssa, mutta mikä merkillisintä. siihen voi liittyä myös luovuuden itu. (Takakansi)
Hakalan ajatusten parissa tuli edellisen kerran vietettyä laadukasta aikaa
 Kohtuuden kirja. Näkökulmia ääriyhteiskuntaan -teoksen parissa 2017 jääden pohtimaan: Mitä tämä äärimmäisyyksiin pyrkiminen kertoo yhteiskuntamme tilasta, asenteista ja jäsenistä? Mistä tällainen reuhtominen syntyy?

Teos sisältää luvut: Elämä on tylsää, Mitä meille on tapahtumassa, 
On huonoa ja on hyvää tylsyyttä, Luovuus nousee tylsyydestä, 
Näennäisen tylsiä juttuja, Luulemme olevamme omaperäisiä ja 
(Vähän) tylsää saa olla. Yksittäiset lukemaan houkuttelevat alaotsikot ovat napakoita ja hauskasti nimettyjä kuten Rattaidentyöntömaratonin opetukset, Rikoskumppanina iPhone, Outoja kilahduksia, Ikävistyminen on triggertunne, Kuinka housut jätetään tuolille jne. Lukiessa tutustuu myös uusiin käsitteisiin kuten doodling.

Ehei, toisin kuin Valkoinen laiva maraali-saagoineen liittyi nykyoloon hirvimailla, tällä teoksella ei ole niin mitään tekoa nykytuntemusten kanssa, vaan edelleen uusia kokemuksia imien odottelen suurella innolla ja mielenkiinnolla sitä hetkeä, jolloin yhytän itseni peukkuja pyörittelemästä, avoimena ja valmiina uusille ideoille ja suunnitelmia tulevalle laatimassa nyt vieläkin yhtä eheytymisen ja latautumisen virtaa somasti soljuen. Ikävystyminen saattaa heikosti häämöttää taivaanrannassa ja sen lähestyessä huikkaan iloisesti: tervetuloa sinä harvinainen vieraani:)

Ikävystyminen voidaan jakaa eri vaiheisiin: Välinpitämätön/vähän tylsää/poissaolon tunne, Tutkaileva/Jotain vois tehdä/orastavaa kiihtymystä, Etsivä/Tehdään nyt jotakin/kärsimättömyyttä, Reagoiva/epämiellyttävää ja Apaattinen.

- Yksi eittämätön syy tylsyyden tutkimisen hitaan edistymisen taustalla oleva tosiseikka on ollut se, ettei aiheen selvittelemiseksi ole onnistuttu rakentamaan laajamittaisia tutkimusohjelmia. Sen tutkimiseen ei ole saatu yritysten tai tutkimusta rahoittavien julkisyhteisöjen tukea (toisin kuin vaikkapa lääketutkimukseen tai sähköautojen tutkimiseen), eikä se myöskään ole ollut akateemisesti järin arvostettua. Osansa on silläkin, että vain harva tutkija haluaa profiloitua ikävyystutkijana (voi olla, että syvennän tällä kirjalla muutaman lapion piston verran omaa akateemista hautaani) aikana, jolloin on jotenkin paljon trendikkäämpää olla aallon harjalla,innovatiivinen, idearikas ja digijotain..

Muutamia kirjasta poimittuja  sitaatteja teeman tiimoilta:

-  Ikävystyineisyys on ajan hyökkäys maailmanjärjestystä vastaan.  Joseph Brodsky
-  Ikävystyneisyys on itseen kohdistuvaa pelkoa. Marie Josephine de Suin
-  Olen vakuuttunut siitä, että ikävystyminen on yksi pahimmista kidutuksista. Erich Fromm
- Tylsyyden ongelmaa ei pidä ratkaista, sillä se on vapaan mielen viimeinen vallitus. Jaipurin maharani Gayatri Devi
-  Ikävystyminen on käyttämättömien kapasiteettien huutoa. Saul Bellow

Tylsystimisen merkitys luovuuden, ideoinnin ja uuden syntymisen pohja-alustana, vanhempina on suuri ja kiistämätön tosiasia, minkä jo historia monien suur- ja nimimiesten voimalla osoittaa.
Hakala pohtii myös kävelyn tarjoaman uuden asennon ja tarkastelukulman merkitystä : kävelijän ei tarvitse kiinnittää laisinkaan huomiota kulkuvälineensä hallintaan. Voit suunnata kaiken huomiosi ajatuksiisi - tai mihin nyt ikinä haluatkaan - ja annat automatisoituneitten askeltesi rullata ! Osa homman ehdotonta antia on sen hitaudessa, pohtii ranskalainen nykyfilosofi Fréderic Gros kirjassaan "Kävelyn filosofiaa".  Parhaimmillaan kävely on maailman auki kerimistä, tutkimusmatka minuuteen Tai kuten Fréderick Gros sen sanoo: kävelyn salaisuus on mielen joutilaisuudessa, joka on liian harvinaista puuhakkaassa ja huomiokeskeisessä, monien päähänpinttymien kahlehtimassa "kaikkea-mulle-heti"-elämässämme.

Hakalan tapa kirjoittaa jutustellen ja kysymyksiä herättäen on kuin  intensiivinen keskustelu rakentavassa hengessä, eräänlainen pienimuotoinen ilotulitus,
josta sinkoilee lukuisia kipinöitä vaikkei varsinasta maailmanpaloa synnytäkään eikä sitä toki kaivatakaan. Ilmaan sinkoaa useita kysymyksiä: Olemassa; enkö ole, jos ei joku tekninen vimpotti piippaa eikä hälytä,  kalenteri ei ole täynnä rientoja, en liehu pöhisten tuli hännän alla, suorittamassa??
Hurja: no sittenhän minä vasta olisinkin eheä, täysi, voimainen ja kokonainen....

Hakalan teksti on paitsi verbaliikaltaan riemastuttavaa ja huumoria viljelevää, myös selkeää ja yleistajuista, mukaansatempaavaa kysymyksenasettelua ja valmiiksi pureskelematonta.  Enkä suostu uskomaan, että Hakala tällä ylistyksellään suinkaan omaa kuoppaansa syventäisi, päinvastoin!
Kaikki hyvän teoksen osaset yksien ja samojen kansien välissä; otin, luin ja nautin!

Kirjan elegantti ulkoasu, Maria Mitrusen käsialaa,  on hurmaavan tyylikäs!
Onko hän myös piirroskuvan tekijä? Lapsen paljonpuhuva, tunnistettava ilme on verraton tunnelmanvälittäjä!

Epäilen ajatusta täydellisestä maailmasta. Se ikävystyttäisi minut kuoliaaksi. Shelby Foote

-  Luovuus on arka lintu. Mitäpä jos kesytettäisiin se ja annettaisiin sille mahdollisuus syödä kädestämme?

Entäpä jos myös annettaisiin ikiomalle ajallemme armoa, ainakin ajoittainen mahdollisuus  mataa kuin terva peltikourussa?

Ratevaa naistenpäivää hyvät kanssasisareni, ruusu rintapieleen ja annetaan edes tänään ikävystymiselle mahdollisuus:)


 Kasvokkain itsensä kanssa:

8 kommenttia:

 1. Luova joutilaisuus pieninä annoksina on mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke; juuri näin kuten saksalainen sen toteaa: allzuviel ist ungesund, johon lisäisin: vaikka vettä joisit:)

   Poista
 2. Luovuus lähtee tyhjyydestä. Tyhjä paperi houkuttaa kirjoittamaan. Kyllä olisi hyvä oppia oikeanlaista joutilaisuutta. Eilen juuri joku mainitsi meditaation. En ole koskaan kokeillut... Pitäisiköhän? - Ehkä huomenna. Nyt on liian kiire hah haha ha 😀 Ei vaan mutta rentouttavaa viikonloppua ! 💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A ja sitä samaa! En juuri keksi mitään houkuttelevampaa kuin tyhjä paperi, joka ei ole koskaan aiheuttanut ns. tyhjän paperin syndroomaa...

   Meditaatiosta ei kokemusta, mutta joogasta positiivista kylläkin; näille yhteistä on toki Lootus-asento.
   Hah haha; mielentyyneyttä ja -rauhaa viikonloppuusi:)

   Poista
 3. Tylsystiminen ja joutilaisuus ovat hyvin tarpeellisia. En mitenkään voi nähdä itseäni puhelimen kanssa siellä liikennevaloissa jne. Kuten edellä Rita, sanon minäkin, että monenlainen luovuus on syntyisin tyhjyydestä.

  Välillä tylsistellään ja sitten on taas tekemisten aika. Varaan tuon kirjan, en ole vielä tylsistynyt sen parissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara ja arvelen, että Hakalan seurassa tylsistymisen riski on minimalistista luokkaa ja ottamisen väärtti:)

   Näin: tehdään, kun on tekemisen paikka ja sitten vaihteelle joutilaisuus ja tila ideoille, aatosten lentää.

   Poista
 4. Kiitos esittelystä, kuulosti hyvältä luettavalta! Jos minulla ikinäkoskaan on tylsää niin minun sormenpäitä alkaa kihelmöimään..eikä sitten kohta taas olekkaan tylsää;) Ihanaa naistenpäivän iltaa ja mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde; hauskasti ilmoittaa kroppasi huonosta tylsyydestä, jotta voit tehdä oitis korjausliikkeen;)
   Tuulten ja hyrskynmyrskyn keskelle leppoisaa ja kihelmöimätöntä viikonhäntää!

   Poista