perjantai 5. lokakuuta 2018

Risto Isomäki: "Viiden meren kansa" - ex Libris...


"Viiden meren kansa", Risto Isomäki, Into Kustannus Oy, 2018, 333 s.

"Risto Isomäki  (s.1961) on laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti. Hän on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa.  
Sarasvatin hiekkaa (Tammi 2005) oli Finlandia-ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjasta -palkinnot. Romaanista tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian. Isomäen kirjoja on käännetty lähes 20 kielelle, ja hänelle on myönnetty myös European Science Fiction Associationin palkinto. Viiden meren kansaa  kirjoittaessaan Isomäki kolusi linnavuoria, jätinkirkkoja ja muita muinaismuistoja Saarenmaalla ja eri puolella Suomea." (Lievelehti)

"Tervetuloa aikamatkalle, joka alkaa ensimmäisten asukkaiden saapumisesta Suomeen ja päättyy kristinuskon ja kansanuskon verisiin törmäyksiin 1200-luvulla. Romaani viivähtää ajanlaskun alkua edeltäneiden vuosituhansien tragedioissa ja voitoissa. Lemminkäisen ja Lallinkin tarinat avautuvat meille uudella tavalla. Tuloksena on kirjallista arkeologiaa 11 000 vuoden ajalta.
Risto Isomäki johdattaa lukijan suomalaisuuden alkulähteille, aikaan ennen suota, kuokkaa ja Jussia." (Takakansi)
Viimeisimmät Isomäki-lukunautinnot: Kurganin varjot  (2014) ja  Haudatu uhka  (2016). Isomäki kirjoittaa aiheestaan riippumatta immersoivaa tekstiä, mikä pätee myös tähän uusimpaan. Hän on yksi niitä harvoja kirjailijoita, joiden teosta alkuun päästyään ei malttaisi käsistään laskea. Sisällys on jaettu lukuihin: Jäiset rannat, Maailmanmeren rannalla, Hylkeiden kansa, Lemminki ja lohikäärme, Skyytit, Paholaisen tyttäret, Karsikkopuun kuolema, (Erään) maailman loppu ja
Muutama jälkihuomautus.

Huolellinen taustatyö ja eläväkielinen kerronta saavat lukiessa hytisemään kanootissa jäävuorien keskellä matkalla pohjoiseen, varpaat kippuralle vanhoista pilkkimuistoista kytättäessä norppa/hyljeavannon vieressa harppuuna tiukasti otteessa ja heittäytymään vallattomasti mukaan kesäpäivän seisauksen juhlien  mörkömenoihin, hiihtelemään karsikkopuun surullisen lopun suivaannuttaman Lallin rinnalla piispa Henrikin kintereillä  pitkin Köyliönjärven jäätä....
Ja matkaan:

-  Kelluvaa jäätä silmänkantamattomiin. Jäävuoria, jäälohkareita, jäälauttojen sirpaleita. Veden kalvo jään tyyneksi, kirkkaaksi peiliksi rauhoittama, kuvajaisia täynnä. Auringon kimallus, lukemattomia pieniä häikäiseviä pisteitä jäällä ja lumella. Kahdeksantoista hylkeennahkaista kanoottia eteni määrätietoisesti kohti pohjoista jäävuorien keskellä, Kussakin kanootissa oli vain yksi ihminen...

- Kaalin räjähdys on väistämättä tehnyt suuren vaikutuksen jokaiseen elossa olevaan ihmiseen. tapauksen inspiroimat tarinat ovat selvästikin jääneet eloon ja niistä on vuosituhansien varrella kehittynyt valtava joukko erilaisia muunnelmia. Jännittävintä on kuitenkin kysyä, onko teräksen valmistus maapallolla voinut lähteä liikkeelle Kaalista ja Saarenmaalta. Maapallon nykyinen teräksen tuotanto on reilusti yli miljardi tonnia vuodessa, joten seppä Ilmarin bisnes on kasvanut pikkuriikkisen isommaksi kuin tarinani Lemminkäinen osasi kuvitella.

Paitsi  mukaansatempaavia tarinoita, joita  Isomäki taustoittaa jälkihuomautuksissaan painottaen  teoksen olevan kaunokirjallisuutta eikä tietokirja, hän kuvaa myös kirjoittamisprosessiinsa hankkimaansa tietopohjaa ja tarjoaa vaihtoehtoisia ajattelumalleja moniin historiallisiin tapahtumiimme kuten kielemme alkuperään, Perämeren järistyksiin ja Itämeren tsunameihin etc.

Viiden meren kansasta paistaa suuri rakkaus ja kunnioitus luontoa ja sen ilmioitä kohtaan. Piirre, joka on ilo jakaa kirjailjan kanssa.  Valloittavaa, läpikotaisin kiinnostavaa ja immersiivistä luettavaa, kuten on ollut laita muidenkin Isomäeltä lukemieni teosten. Risto Isomäki: kiitos antoisasta aikamatkasta ja lukunautinnosta!
Upean maagisen kannen ja ulkoasun on loihtinut Jussi Karjalainen.

Viiden meren kansan parissa on seikkailtu myös blogeissa: Kulttuuri kukoistaa  ja   Kirjaluotsi.

Juuret & siivet:

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihan minun kirjalta, historian havinaa...

  Aurinkoista viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, toivottavasti viihdyt jäävuorten seassa, historian siipien havistessa! Isomäki osaa asiansa; teos, jota ei tahtonut malttaa laskea hyppysistään. Aurinkoista ja kaunista viikonloppua:)

   Poista
 2. Olen lukenut Risto Isomäen tuotantoa Jumalan pikkusormi on muistaakseni ajallisesti myöhäisin. Sarasvatin hiekka on minusta erinomainen opus. Mukavaa, että esittelit tämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, ilo oli kokonaan puolellani! Mainio teos ja hyvä ajatuksia herättävä pohjatyö:) Isomäki osaa asiansa...

   Poista
 3. Immersoiva ei ehkä paras sana mainontaan, kun kirjailija osaa niin hyvin kuvata vedessä kelluvaa jäätä - brr. Hah hah. Ei vaan, älyttömän hyvää kuvausta kelluvasta jäästä ja lukemaan kutsuvat myös sinun sanasi kanootissa hytisemisestä. Kotona lukulampun alla voi vetää vällyt päälleen ja juoda kupposen kuumaa. Minulla on tuo teos lukupinossa... eilen aloittelin yhtä toista mutta pitää harkita jos sittenkin pistäisin tämän sen edelle. Vaikeita valintoja kun nykyään jää niin vähän aikaa kirjoille. Työ vie suurimman osan viikosta.

  Kivaa syksyn jatkoa, rouskuvia sieniä ja villasukkia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bravo: mainio pointti Rita A, nokkela veto!! Ei ollut ei, tuli koominen olo ja alkoi naurattaa:)

   Uutuuskirjoja tulee tehtailemalla, joten selektiivisyys on kova sana meikäläisellekin, kun hurjasti pyörii karuselli näinä aikoina, saati sitten Sinulle. Mutta villasukat makkaralla kintuissa ja kupponen pressoa vierellä tuokio kerrallaan nautitaan elämästä ja hyvistä kirjoista; mukavaa sunnuntain jatkoa:)

   Poista
 4. En ehdi tätä harmikseni lukea, kirjastoon on palautettava. Uusintavaraukseen, siksi en vielä tutki tarkemmin bloggaustasi. Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hätiä mitiä riitta k, tämä teos ei onneksi vanhene sisällöltään ja se, mikä ei ole takana on edessäpäin.
   Hyvää ja leppoisaa sunnuntaipäivää:)

   Poista
 5. Olen lukenut Isomäeltä yhden trillerin ja tietokirjan, jotka olivat oikein hyviä lukukokemuksia. Tämä uutukainenkin kiinnostaa, ekstraa tuo vielä kirjan historia-aspekti!

  Kiitos lukuvinkistä, oikein mukavaa viikonloppua, Takkutukka! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isomäki on laadukas ja kiinnostava kirjailija tehden hyvän taustatyön, mikä näkyy lukiessa imuna.
   Kanssakulkijakin otti sen mukaan jahtiviikoille, kun ei ehtinyt kokonansa lukea.

   Mukavaa lämmintä viikonloppua ja kauniita ruskan värejä:)

   Poista