keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Michael Katz Krefeld: "Sopimus/Pagten" - ex Libris...


"Sopimus", Michael Katz Krefeld, Like Kustannus Oy, 2018, 390 s., suomentanut Päivi Kivelä.

"Michael Katz Krefeld   (s. 1966) on palkittu tanskalainen rikoskirjailija ja tv-toimittaja. Ravn-sarjassa on aiemmin julkaistu teokset Langenneet, Kadonneet, Lahko ja Syvyyteen. Sarjan käännösoikeudet on myyty 20 maahan." (Lievelehti)


                                                               ©Thomas A.

"Etsivä Ravnin on ratkaistava tyttöystävänsä selittämätön murha, joka on piinannut häntä viisi vuotta. Vastassaan hänellä on vaarallisten ja vaikutusvaltaisten hämärämiesten klikki. Hän turvautuu vanhan vihollisensa gangsterikuningas Kaminskin apuun paljastaakseen salaliiton ja löytääkseen pirullisen tappajan, jolla on valta pahaan ja taito kadota näkymättömiin." (Takakansi)

Siinpä on ystävällemme Ravnille, Sinatran, Johnny Cashin ja
Depeche Moden tahdittamalle ja astmaattisesti haukahtelevaa, laiskasti tassuttelevaa ja kuolaavaa hännänheiluttaja Møffea ulkoiluttavalle probleemaa kerrakseen. Ajatuksiaan hän kaikuluotaa vanhassa ketsissä asustelevan, romanttisen, Informationin toimittaja  Eduardon kanssa, joka edesauttaa Ravnin lemmenkukoistusta Evan kanssa poimimalla markettikimpusta
- kukathan ostetaan kukkakaupasta - sen yhden ainokaisen ruusun pelastaakseen  Evan päivän. Ravn puolestaan lohduttelee Belindansa kanssa avioon aikovaa sulhaspoikaa  vääränväristen paikkakorttien elämää suuremman, dios mio, pinkin katstrofin kynnyksellä.  


                                   

-  Sade oli yltynyt ja ajanut Ravnin ja Møffen Biancan kajuuttaan. Turistivene ajoi ohi kanavalla. Ravn erotti huurtuneen ikkunan läpi värikkäät sadetakit,
jotka loistivat harmauden keskellä. Hänen edesään pöydällä oli Bruhnin antama kansio. Hän ei ollut avannut sitä.  Tuijottanut vain sen tahraista kantta.
Muistot Evasta tulvivat esiin. Hän oli tehnyt väärin kun oli tyytynyt jättämään asian taakseen. Se oli itsepetosta. Hän oli vain uskotellut itselleen niin,
että pääsisi elämässä eteenpäin, ja ettei hänen sisällään asuva hirviö pääsisi vapaaksi. Sama hirviö, joka oli ajanut hänet pois poliisintyöstä vuosien mittaiseen ryyppyputkeen. Hirviö, joka oli ollut vähällä tappaa hänet. Se oli tehnyt hänestä katkeran paskiaisen, jonka seuraa hän ei lopulta sietänyt itsekään.
Hän ojensi kätensä ja avasi kansion...

Katz Krefeld  ei ole jumiutunut klassiselle hyvä-paha poliisiakselille, vaikkei itse stoori korruptiovapaa olekaan, vaan on onnistunut luomaan toimivan aisaparin rouheasti rymistelevästä, shawarmalla herkuttelevasta  Ravnista ja latinalaisen eloisasta ja valoisasta Eduardosta, joiden kemiat toimivat ja persoonallisuudet synkkaavat. Kaverusten vaihe- ja tapahtumarikas matka viihdyttää, pisteenä i:n päällä symppis ja jurottava ruttunaama Møffe.

Kirjailijan tapa iskeä tarinaa ja kieputtaa juonta säilyttää vaivatta jännitteen.
Sivuja käännellessä en voinut välttyä siltä, että kanavassa kelluvat paatit ja henkilögalleria, kuten inhimillisinkin tunnoin varustettu kovanaama-gangsteri Kaminski ja näppylänaamainen, kimonossaan elegantisti teetä tarjoileva tietokonetaituri ja teinipoika Sofus, vilistivät kuvina, filminauhana silmien edessä. Aiemmin totesinkin, että sarja  toimisi eittämättä myös filmatisointina.
Setti on nyt puolivälissä, eikä jätä pienintäkään epäilyksen häivää siitä, etteivätkö loppuosat olisi yhtä rentoa ja viihdyttävää luettavaa.

Minkälaiseen sopimuksen Rakkaudesta kirjoihin Annika solmi Katz Krefeldin kanssa selviää klikkaamalla:)

Teoksen taustalta: Come fly with me...

Lennokasta viikonjatkoa:

4 kommenttia:

 1. Sopimus on varauksessa kirjastossa. Filmatisointiin yhdyn täysin rinnoin, oivaa leffakamaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep; epätyypillisesti lukiessa rupesi vilistelemään filminä silmissä, mutta vaikka Sinatra ykkösluokan sinisilmä onkin, niin Ravnin tapauksessa heittäisin Cohenia kehiin:)

   Poista
 2. Mainitsen kun tiedän sinun tykkäävän dekkareista: Elokuussa ilmestyy Arne Dahlin Sydänmaa suomeksi. Sain eilen Into Kustannuksen katalogin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi suurkiitos Rita A: Sydänmaa olisi jäänyt syrjälleen ilman Sinua! Muutakin mukavaa löytyi katalogista kuten Haanpään parhaat ja Jännä tietokirja. Hyvän mielen viikonloppua:)

   Poista