lauantai 21. huhtikuuta 2018

Anna-Mari Kaskinen: "Iloa ja elämänvoimaa" - ex Libris...


"Iloa ja elämänvoimaa", Anna-Mari Kaskinen, kuvitus Minna L. Immonen, Kirjapaja, 2018,47 s.

Anna-Mari Kaskisen  (s.1958) kirjallinen tuotanto on runsas, ja se sisältää useita ns. lahjakirjoja, joissa Kaskisen runot yhdistyvät eri kuvittajien tuotantoon.
Hän on myös kirjoittanut varhaisnuorten romaaneja. Virsikirjassa on seitsemän Kaskisen sanoittamaa virttä. Kaskinen on kirjoittanut itse ja yhdessä muiden kanssa yli 70 kirjaa sekä historiallisen näytelmän Birgitan tie, jonka ensi-ilta oli 21. heinäkuuta 2007. (Wikipedia) Minna L. Immonen  puolestaan on Oulunsalolainen kuvataiteilija .

" Anna-Mari Kaskisen toivontäyteiset runot ja Minna L. Immosen hehkuvat akvarellit kantavat kevään ilosanomaa. Valo ja vihreys tuovat muassaan elämänvoimaa, ja kuin huomaamatta talven kalventama mieli herää iloon." (Kustantaja)
Kaskisen runot ovat aina olleet silkaksi iloksi tasapainoisuudessaan, rauhallisuudessaan ja postitiivisuudessaan. Ne eivät halua repiä, hätkähdyttää eivätkä osoitella mitään tendenssejä; ne ovat hyviä itsessään ja omassa konstailemattomuudessaan.  Iloksenne siis:


- Ei ole kaikki niin kuin ennen, 
vaan katsokaa mitä jää:
niin korkea sininen taivas
ja aaltojen määränpää.
Nyt askelten uusien hiekkaan
näen hiljalleen piirtyvän
ja muinaisten laulujen kuulen
yli merien siirtyvän


Vuosien jälkeen
en haluaisi olla
hyvin säilynyt
vaan kaikkeni antanut,
arvokas joka arpi.


Näin kevään  pihtisynnytyksenomaisen tulon ja sen pitkin odotuksen ollessa päättymässä ja luonnon alkaessa täydellä voimalla rynnistää kohti kesää, puskea, rehottaa ja tarjota meille tuoksujaan, ääniään, värejään, lämpöään ja valoaan tarvitsee ihminen pystyäkseen tuosta kaikesta täysin rinnoin nauttimaan, ajankohdasta mitään menettämättä ja sen annin vastaanottamaan, - elämänvoimaa...  Tämä herkkävireinen ja kauniisti kuvitettu, ilmava teos puhuu
 - yksinkertaisesti - elämän, ilon  ja luonnon puolesta.


Elämänvoimaa
kerään lapsen silmistä,
rakkaan äänestä,
tuntemattoman katseen
ystävällisyydestä.


Voimain keräilyä & viikonloppua:

12 kommenttia:

 1. Ihan outo teos minulle ja yllätyin kun olikin runoja. Niitä voi aina muiden kirjojen välipaloina lukea. Kaunis koko kirja ja tekstit herkkiä mitä lainasit. Kiitos, varasin kevään iloksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara; keväällä aina välistä runottaa, kun aurinko pilkistelee ja silloin maistuu tälläinen pikkupala:)

   Poista
 2. Olen noterannut, että virsikirjassa Anna-Mari Kaskinen on mainittu, ja tällaista tarvitaan, tämän kaiken kaaoksen jäsentämiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke kiitos ja nimenomaan! Toimii paremmin kuin: laske kymmeneen ja hengitä syvään... Runot ovat sielun pielus:)

   Poista
 3. Anna-Mari Kaskinen on tuttu nimi jo virsikirjoista. Pidän hänen virsisanoituksistaan. Kauniita runoja olet valinnut kirjasta, erityisesti pidän tuosta viimeisestä.

  VastaaPoista
 4. Tuo viimeinen, oma suosikkini myös, on sanojen määräänsä suurempi. Victor Borge on osuvasti sanonut, että hymy on kyhin etäisyys kahden ihmisen välillä. Totta jos mikä.
  Kommentistasi kiitän, hymysuista sunnuntaipäivää Sinulle:)

  VastaaPoista
 5. Anna-Mari Kaskinen on myös lyyrikko ja löysin netistä yli 300 hänen sanoittamaansa laulua. Tuottelias kirjailija, runoilija, sanoittaja.
  Minulla on Kaskisen runokirja On toinen maa.
  Minna on tuottelias kuvataiteilija ja häneltä on ilmestynyt myös lastenkirja.
  Aurinkoista sunnuntaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Kaskinen on monilahjakas ja tuottelias persoona ja tässä runot ovat täydessä sopusoinnussa Immosen kuvituksen kanssa; kaunista ja rauhaisaa jälkeä.
   Mainiota alkavaa viikkoa:)

   Poista
 6. Minulla on Kaskisen runokirja, jonka nimi on ehkä Kiireettömyyden lahja tai jotain sinne päin. Varmaan siinäkin on Immosen kuvitus. Kaunista ja rauhaisaa jälkeä tosiaan, kuten tuossa edellä sanoitkin.

  Aiotko muuten blogata niistä Latinalaisen Amerikan harharetkistä? Kiinnostaisi lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaskisen runot ovat helposti lähestyttäviä ja lämminhenkisiä, elämää oivaltavia.

   Harharetkistä nautin täysillä, mutten siitä postaa, sillä totesin, ettei minulla ole mitään lisättävää hyvin avaavaan ja teoksen tunnelmaa välittävään postaukseesi; "Un libro muy hermoso, si!
   Hyppy tuntemattomaan on hyvinkin riskin väärtti... Kiitos kommentistasi ja tästä lukuelämuksestä sekä keväistä viikkoa Sinulle:)

   Poista
 7. Mukavaa luettavaa, Anna-Mari Kaskisen runot ovat liikuttavan kauniita. Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan; hänen runonsa antavat tervetulleen hengähdystauon arjen lomaan.
   Kiitos kommentistasi ja mitä mainiointa alkanutta viikkoa kohti vappupalloja ja serpenteenejä:)

   Poista