keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Tietokirjahaaste 18.5.2016


Kirjasähkökäyrän Mai nakkasi mielenkiintoisen, mutta kovakuoriseksi osoittautuneen pähkinän purtavaksi; haasteesta kiitän! Nakuttelusta ja kopauttelusta huolimatta, näissä leppeissä lämmöissä lilluen, vitosvaihteella eteenpäin kiidetyn viikonvaihteen jälkimainingeissa kartalle vierien, mietintämyssy vain kippuroi ja kurttuuntui kutreilla. Niinpä tämän mainion haasteen postaus jää auttamatta torsoksi, ajatuen liekö vaihdeviasta vai kytkentähäiriöstä johtuen myös sivuraiteille. Juu eikä kuvakaan pähkinä, vaan in spe käpy... Mutta yritin ja tässä rutistuksen tulos:

1) Sivistyssanakirjat, eri painokset 1956 viides painos, 1969, 2003. Eniten löytöjä olen edelleenkin tehnyt tuosta 27 660 hakusanaa sisältävästä vanhimmasta: "Sivistyssanakirja", Kustannusosakeyhtiö Otava, toimittajat Lauri Hendell-Auterinen ja Mauno Jääskeläinen.

2) "Ikuisia ajatuksia", WSOY, 1965 viides painos, toim. Martti Haavio.  Tämä teos opastaa lukijansa suurten ajattelijain seuraan etsimään vastauksia elämän kysymyksiin. Siihen on poimittu unohduksista sattuvia lauselmia ja ajatusjaksoja, jotka saattavat ilahduttaa murheessa ja hyödyttää vaikeuksissa. Saarnaaja sanoo: Viisaitten sanat ovat kuin tutkaimet ja kootut lauseet kuin isketyt naulat. Elämän eri vaiheissa  ja mielentiloissa aina silloin tällöin avattuna ja selattuna tarjoaa aina uutta luettavaa ja oivallettavaa.

3) "The Golden Age Finnish Art  1850 - 1907" WSOY, 1992, Markku Valkonen. Englanninkielinen laitos kiitetystä Kultakausi-teoksesta. Vivahteikas teksti ja runsaat 200 kaunista taideteosta korkeatasoisina värikuvina; kaunis läpileikkaus. 

4) "Gerontologia": Eino Heikkinen, Jyrki Jyrkämä, Taina Rantanen (toim.), Duodecim, 3-4 painos, 2013. Ihmisen elinajan piteneminen ja siihen liittyvä väestön ikääntyminen ovat merkki yleisestä hyvinvoinnin lisääntymisestä. Tähän myönteiseen kehitykseen liittyy kuitenkin uhkia, kuten eriarvoisuuden, syrjäytymisen ja toimeentulovaikeuksien lisääntyminen ja vaikeudet taata palvelut tyydyttävän elämänlaadun turvaamiseksi elämän kaikissa vaiheissa. Nämä tosiasiat vaikuttavat yhteiskuntapolitiikan eri sektoreilla ja sosiaali- ja terveyspolitiikan alueella tapahtuvaan suunnitteluun ja toimenpiteisiin.(Kustantaja) Teos tuli tutuksi kun omaishoitajuuden jälkimainingeissa osallistuin Helsingin seudun kesäyliopiston luentosarjaan ja realistina  arvelin, että aiheeseen teoreettisesti  perehtymisestä  on hyötyä myöhemmin, ja näin on käynytkin. Tieto kun ei näkemykseni mukaan lisää - vaan poistaa tuskaa.

4) "Encyclopedia Americana", 30-osaisena tarjoaa mm. kattavasti historiallista ja maantieteellistä tietoa Yhdysvalloista ja Kanadasta sekä runsaasti faktaa mitä erilaisimmista asioista ja aihepiireistä. Uusinta uutta etsiessä tätä on tietty turha pläräillä.

5) Ihan yleisesti ja kirjailijatasolla mielenkiintoa  ovat herättäneet ja oppimisen iloa tarjonneet Jari Sinkkosen, Kari Uusikylän, Hannu Lauerman ja Ilkka Niinluodon asiapitoiset teokset.


Linkkejä:

Kotimaisten kielten keskus, jossa myös ystävällinen  puhelinpalvelu pelaa.
Väitöskirjoja, lopputöitä jne oikolukiessa ja stilisoidessa apuna.

Avittajana nuorten puheen ja lyhenteiden tulkinnassa sekä hauska kielen kehitystä seuratessa:
Urbaani Sanakirja

LuontoPortti
Helsinkiläinen kasvio 
Kanarian kasvit 
Turun yliopisto,Tulevaisuuden tutkimuskeskus
Suomen Sukututkimusseura
Duodecim, terveyskirjasto 

Luonnoystäville LuontoPortti ja Sakari Kauppisen Helsinkiläinen kasvio ja Kanarian kasvit auttavat tunnistamisessa ja etenkin reissuilta kotiinpalattua kuvakavalkaadin nimeämisessä. Tulevaisuus on erittäin kiintoisaa, tietoa tarjoaa Tulevaisuuden tutkimuskeskus. Sukututkimuksen rautainen lähde löytyy seuran  geneologia.fi sivustolta ja ketäpä ei terveys kiinnostaisi, siksi Duodecim.

Koska haaste on kiertänyt jo kotvasen, päätin jättää sen vapaasti poimittavaksi:)

Nyt ei irronnut, mutta yrittänyttä ei laiteta,

eihän:

4 kommenttia:

  1. Hyvinhän tuo irtosi. Minullakin on sivistyssanakirja jossakin joskus kaupanpäälle saatuna, mutta en ole tarvinnut, kun googlaamalla kaikki löytyy kätevästi.
    Sinkkosta ja Lauermaa seuraan kovastikin, olen istunut jopa luennoilla. Asiantuntija-ainesta löytyy molemmista. Hiukan eri aiheista. Lauerman mielipiteet pohjautuvat paljolti vankimielisairaala-aineistoon. Sinkkosen lapsiin ja nuoriin ja tietysti vanhempiin.
    Mun pitäisi ehkä hyödyntää tuota sukututkimussivustoa, sillä sukua on tutkittu aika paljon ja yllätys yllätys sukumme onkin lähtöisin Ruotsista. Minun mielestä pitäisi syntymälahjana olla ruotsinkielentaito, jos kerta on sukujuuria Ruotsin puolella. Vuosikausia sai sitäkin tankata koulussa ja yliopistossa ja kieli menee solmuun, kun pitäisi jotakin sanoa ruotsiksi. Mutta olkoon.
    Son moro.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mai kannustavasta ja myötämielisestä kommentistasi:) Sinkkosta arvostan erityisesti poikaviikarien ymmärtäjänä ja puolestapuhujana. Tuosta herrakvartetista uupui tietty Liisa Keltinkangas-Järvinen.
    Google on mainio työkalu, mutta yllättäen tuo vanhin sivistyssanakirja on tarjonnut siihenkin lisukkeita.
    Sukututkimus on sekä mielenkiintoista että yllätyksellistä. Itse tartuin siihen jäätyäni suvun vanhimmaksi ja käytyäni Kari-Matti Piilahden mainiot kurssit. Se toimi täydelleen suruterapiana, kun sain siten rakennettua sukujuuret tiiviisti ympärilleni. Omalle kohdalle ei ylläreitä tullut, mutta Vaarin puolelta kylläkin ja ne saivat minut tarkastelemaan appivanhempia uusin ymmyrkäisin silmin... Suloisensuvista loppuviikkoa:)

    VastaaPoista
  3. Serentis: hauskaa jos oli iloksi ja kesäisenkaunista viikonloppua Sinulle:)

    VastaaPoista